Alături de soțul viceprimarului Sibiului, Mihai Bokor, asociatul acestuia, Marius Muțiu, a venit să se plângă Consiliului local despre situația creată în jurul terasei de înghețată care i-a fost ridicată în urmă cu o săptămână de către Primărie. Mesajul primarului Astrid Fodor către cei care contestă deciziile recente ale administrației locale în ceea ce privește vânzătorii de înghețată este că, din acest an, legislația este mult mai atent aplicată.
În timp ce soțul viceprimarului Corina Bokor încerca să îi șoptească, mai mult sau mai puțin vizibil, diferite sfaturi despre situația vânzătorilor de înghețată din centrul Sibiului – numărându-se printre cei care vând înghețata la gramaj -, Marius Muțiu (foto principală dreapta) a adus în discuție situația prezentată de Turnul Sfatului în urmă cu mai bine de o săptămână. Este vorba de prima terasă ridicată de Primăria Sibiu din centrul orașului, terasă la care se vindea înghețată și pe care Marius Muțiu a refuzat să o demonteze susținând că are dreptul la închirierea unor alte suprafețe din domeniul public din imediata proximitate.
„Având în vedere că este loc pentru toată lumea, vă rog să nu mai fim discriminați. Am investit întreaga mea agoniseală, am stoc de înghețată de 25.000 de lei, nu mi le mai ia nimeni acum, iar investițiile se amortizează în circa cinci ani”, a spus Marius Muțiu. El a susținut că în zona de unde i-a fost ridicată zilele trecute terasa și mobilierul mai exista loc pentru mutarea acesteia (în fața magazinului June, mai precis) și că se consideră discriminat și pentru faptul că i-a fost respinsă solicitarea de a amplasa o a doua terasă cu înghețată în fața clădirii cu numărul 39 de pe aceleiași pietonală Nicolae Bălcescu.
„Am plecat de la numărul 39, deși acolo spațiul a fost dat cuiva care nu are front stradal, și am solicitat închirierea domeniului public la nr. 20. Acolo, o inepție. Acum trebuie să mă duc în instanță să îmi caut dreptatea. Am 25 de ani de studii, nu am venit să fac scandal”, a arătat, printre altele, Marius Muțiu, în timp ce din sală Mihai Bokor încerca să îi mai transmită și alte argumentații în sprijinul ideii că reprezentanții Primăriei ar închiria domeniul public din centrul Sibiului în mod preferențial.
Situația apare în contextul în care în mai multe episoade ale „războiului înghețatei din centrul Sibiului”, comercianții din centrul Sibiului susțineau că Marius Muțiu ar fi de fapt un interpus al soțului viceprimarului Corina Bokor. Mihai Bokor (foto principală stânga) a respins astfel de speculații și a arătat că - în afara unui local pe care îl administrează împreună - alte asocieri nu mai există. Și că zvonurile au pornit de la faptul că atât terasa de înghețată a familiei Bokor, cât și cele ale lui Marius Muțiu, sunt alimentate cu înghețată de la același producător din Bulgaria.
Fodor: „S-a reorganizat serviciul”
Tot pe subiectul spațiilor închiriate pentru vânzătorii de înghețată a luat cuvântul și Alexandru Horobeț, care – alături de cumnatul său – a și amenajat un laborator de producere a înghețatei într-o curte de pe Nicolae Bălcescu (în acest caz vorbim de înghețata care se vinde la cupă, nu la gramaj precum în cazurile de mai sus). Și povestea lui Alexandru Horobeț a fost prezentată de Turnul Sfatului în articolul de acum mai bine de o săptămână.
„Eu am investit aproape 100.000 de euro într-un laborator, cu speranța că voi vinde înghețată. De 11 ani vindem în centrul Sibiului înghețată. Acum primesc răspunsuri negative la solicitările de închiriere a domeniului public și nu știu de ce. În HCL 66/2023 scrie clar că dacă apare o terasă, standul ambulant este mutat în stânga sau în dreapta. De ce nu ni se dă voie să ne mutăm în lateral și ni se resping toate cererile?”, a întrebat Alexandru Horobeț.
În cazul ambilor vorbitori, Marian Popa, șeful serviciului care include mai nou și Domeniul Public, a explicat faptul că normativele locale sunt cele care stau la baza respingerilor invocate în fața consilierilor locali. Și că, oricum, au fost demarate o serie de acțiuni juridice de către cei care se consideră discriminați. „Fiecare solicitare se analizează punctual. Ambele societăți au făcut plângeri prealabile, la care am răspuns deja”, a arătat Marian Popa.
În urma repetatelor întrebări din categoria „până acum se putea, acum de ce nu se mai poate”, a intervenit și primarul Astrid Fodor. Ea a adus în discuție reorganizarea din Primărie, în urma căreia - prin integrarea Domeniului Public în cadrul unui nou serviciu – alții sunt responsabili de acest domeniu: în locul fostului director Lucian Vizantie este acum Marian Popa. Iar această schimbare a dus la o mai atentă analiză a cadrului legal local. „Vorbim de 2024, conducerea s-a schimbat și analizează actele care nu au fost atent studiate în ultimii doi, trei sau patru ani. Domnul director Popa și-a propus să reanalizeze toate situațiile, când s-a reorganizat serviciul s-a dorit ca lucrurile să meargă mai bine”, a arătat Fodor. Care a mai promis că sesizările punctuale – cum ar fi situația de la nr. 39, de pe str. Nicolae Bălcescu – vor fi analizate.
Și PUG-ul intră în discuție
Și viitorul plan urbanistic general (PUG) al Sibiului urmează să aibă un impact direct asupra afacerilor din centrul istoric. Documentația urbanistică aflată acum în dezbatere publică impune o suprafață minimă de 50 de mp pentru autorizarea spațiilor de alimentație publică, în baza cărora – mai apoi – comercianții solicită închirierea unor spații din domeniul public pentru amplasarea de terase sezoniere.
Limita a fost contestată de unii comercianți din zona centrală, care au făcut însă referire expresă la vânzătorii de înghețată. „Propunerea noastră este să impuneți minim 50 de metri pentru spațiile care nu au front stradal. Să scăpăm de aceste afaceri cu înghețata care au umplut centrul. Dar limita aceasta să nu fie impusă și pentru spațiile cu front stradal, care pot fi afaceri de nișă, cum sunt prăjitoriile de cafea sau restauratele cu bucătării tradiționale”, a arătat, de exemplu, Horațiu Bujac, din partea Organizației Patronale a Operatorilor HoReCa din Sibiu.
Primarul Astrid Fodor a anunțat că va exista o dezbatere și cu reprezentanții HoReCa pe subiectul prevederilor viitorului PUG, dar intenția administrației locale este de a impune creșterea standardelor în cazul alimentației publice, mai ales a celei din zonele turistice ale Sibiului. „Am solicitat să se stabilească și alte dimensiuni permise, dar fiecare trebuie să aibă bucătărie, toaletă, grupuri sanitare proprii pentru bărbați și femei, adică exact ceea ce prevede legislația. Deci nu se rămâne la 50 de metri. Dar un anumit mod de a face comerț, alimentație publică, nu mai poate fi tolerat într-un oraș cultural”, a mai spus Astrid Fodor la dezbaterea respectivă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: regulament terase centru , terase inghetata centru , razboiul inghetatei sotul vice , mihai bokor , razboiul inghetatei , Centrul Sibiului ,
Vizualizari: 4883
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Bleahh
Acum 1 oră
Un ardelean
Acum 1 oră
Noaptea minții la primăria satului Sibiu !
Acum 2 ore
Un român
Acum 3 ore
Q