Miercuri,
17.04.2024
Ploi Scurte
Acum
12°C

Primăria a desființat prima terasă din centru: aparținea asociatului lui Mihai Bokor, soțul viceprimarului. „Doamna primar nu cred că știe”

Primăria a desființat prima terasă din centru: aparținea asociatului lui Mihai Bokor, soțul viceprimarului. „Doamna primar nu cred că știe”

Amplă desfășurare de forțe în dimineața zilei de joi, în centrul Sibiului: prima terasă de pe pietonala Nicolae Bălcescu a fost demontată și ridicată de către reprezentanții Primăriei Sibiu. Terasa unde se vindea înghețată aparține lui Marius Muțiu, asociat cu Mihai Bokor, soțul viceprimarului Corina Bokor, de asemenea implicat în comerțul cu înghețată în centrul Sibiului. Ambii susțin că administrația locală interpretează părtinitor legislația, în timp ce și alți proprietari de terase cu înghețată se alătură acestui discurs. Reprezentanții Primăriei arată că, în cele din urmă, aplică legea indiferent de nume.

Este vorba de prima terasă pe care sibienii și turiștii o întâlneau la intrarea dinspre Piața Mare a pietonalei Nicolae Bălcescu, terasă deținută de MXM Sib Total SRL, al cărei proprietar este Marius Muțiu. „Am închiriat pe mai mulți ani un spațiu cu acces din curtea acestui imobil (cel de pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 1-3 – n.r.) în care să deschid o cafenea. Pe baza acestui contract, anul trecut am solicitat și primit acordul de la Primărie să închiriez și un spațiu pe domeniul public, pe care am amplasat o terasă cu vitrine de vânzare a înghețatei și câteva mese, acoperite cu marchiză. Am menținut terasa și peste iarnă, contractul fiindu-mi prelungit lunar. După care, în ianuarie, mi s-a spus că din 29 februarie 2024 va trebui să eliberez spațiul”, spune Marius Muțiu.

El nu a eliberat spațiul, a deschis procese împotriva actelor emise de Primăria Sibiu, iar la finele săptămânii care a trecut spune că a și vândut înghețată, „cu încasări de mii de lei”. „Dar cei de la Primăriei mi-au lipit pe vitrine somații și dispoziții, conform cărora îmi ridică terasa pentru că e abandonată. Cum să fie abandonată când eu am vândut o grămadă de înghețată în week-end?”, adaugă Muțiu.

Partener de afaceri al soțului viceprimarului Sibiului. „Nu era terasa mea”

Alături de Marius Muțiu s-a aflat și Mihai Bokor, soțul viceprimarului Sibiului, Corina Bokor: cei doi sunt asociați și într-o firmă care deține un local în Sibiu. Iar Mihai Bokor este și el direct interesat de situația teraselor cu înghețată în centrul Sibiului, fiind de notorietate faptul că în anii anteriori a închiriat de la Primărie spații pe strada Nicolae Bălcescu, pentru a vinde înghețată. 

Mihai Bokor spune că și în cazul vitrinelor sale cu înghețată Primăria a respins o cerere de amplasare și că situația ar putea avea și substrat politic. „S-a spus că și aceasta este terasa mea, dar nu e adevărat, noi suntem asociați într-un alt local. E adevărat, vindeam înghețată de la același furnizor, dar nu era terasa mea. Dar doamna primar nu cred că știe ce se întâmplă în realitate aici. Vrem doar să se respecte legea”, a spus Bokor. Întrebat dacă soția sa, viceprimar al Sibiului, este responsabilă de Domeniul Public din postura de viceprimar și poate, prin urmare, să reglementeze situația, Mihai Bokor a arătat că aceste atribuții i-au fost luate.

Prin „respectarea legii”, Mihai Bokor arată – la fel ca și Marius Muțiu – că Primăria ar fi putut aproba amplasarea terasei care acum a fost demontată și ridicată în partea dinspre Piața Mare a străzii (în fața magazinului June, cu alte cuvinte). „Eu am și fost în audiență și mi s-a spus că nu se poate, deși în spatele magazinului June am închiriat spațiul până în 2028. Am înțeles că aici au deschis restaurant cei de la Turtha, dar există loc pentru toți, mie îmi putea fi închiriat spațiu mai la dreapta. Mi se distruge afacerea”, a mai spus Marius Muțiu.

„Este un abuz. Este loc pentru toți”

Tot în clădirea de la nr. 1-3 a străzii Nicolae Bălcescu se află și un laborator în care se produce înghețată. Este deținut de doi cumnați, care spun că anul trecut au investit aproape 100.000 de euro în aparatură. „Noi nu am închiriat spațiu în clădire pentru a putea închiria, mai apoi, și spațiu în față, ca să ne amplasăm terasa de vândut înghețată: noi chiar am cumpărat spațiul, pentru că vrem să dezvoltăm afacerea și suntem singurii care producem înghețată în centru. Din 2011 ne ocupăm cu vânzarea de înghețată în centrul Sibiului, am trecut prin toate modificările de-a lungul timpului. Acum am accesat și fonduri nerambursabile și suntem obligați să avem trei angajați timp de trei ani. Cum să mai ținem angajații, dacă nu ni se mai dă voie să amplasăm terasa? Este loc, aici în stânga magazinului (în partea opusă Pieței Mari – n.r.) și pentru noi, și pentru cealaltă terasă și pentru Turtha, dar acum nu mai vor să ne închirieze pentru că nu mai avem front stradal. Păi, anul trecut am avut front stradal? Ni se spune acum că dacă am fi avut spațiu în pivniță, la parter sau la etaje, dar cu front la stradă, atunci ni s-ar fi permis. Este un abuz”, spun Alexandru Horobeț și Leventa Finta.

În spațiul din curtea imobilului, cei doi cumnați au un laborator de producție a înghețatei. Iar pentru că dețin acest spațiu, până anul trecut aveau și terasă în fața casei

Cei doi mai au o terasă pe strada Nicolae Bălcescu, la nr. 10 (vizavi de fostele „Telefoane”), care funcționează de trei ani. Și aici au un spațiu cumpărat în curte, pentru a se încadra în cerințele legale în vederea închirierii unui spațiu pe domeniul public pe care și-au amplasat terasă de vânzare a înghețatei. În respectivul spațiu au amenajat o cafenea cu două mese, pentru că așa li se impunea.

„Ne este teamă, însă, că nici această terasă nu o vom mai avea, că nu ne va mai fi închiriat spațiul. Și asta pentru că Urbana a închiriat spațiul pe care îl avea în această clădire, cu front la stradă, iar cei care vor să deschidă aici o cofetărie ne-au spus că Primăria este obligată să le asigure spațiu de închiriat. Până acum ni se tot spunea de la Domeniul Public, citându-ne din hotărârea care reglementează terasele sezoniere, că au drept să închirieze spațiu pe domeniul public toți comercianții autorizați pentru alimentație publică, indiferent că în clădirea în fața căreia solicită închirierea au sau nu front stradal. Iar dacă acest spațiu nu este suficient și comercianții din clădirea respectivă nu se înțeleg, atunci Primăria va scoate la licitație spațiul respectiv. Noi am investit și ani de zile pentru a schimba destinația spațiilor pe care le-am cumpărat, nu închiriat, astfel încât să avem dreptul să amplasăm terase pe domeniul public. Facem apel să fim primiți în audiență de doamna primar, să îi explicăm situația. Este loc pentru toată lumea”, mai spun cei doi.

Relevanța „fondului de comerț”

Întrebați de situația terasei tocmai demontată și de nemulțumirile reprezentanților laboratorului de produs înghețată, reprezentanții Primăriei Sibiu citează, mai întâi, din Hotărârea Consiliului Local (HCL) Sibiu 110/2009, în baza căreia administrația locală închiriază fără licitație publică spații pentru amplasarea de terase sezoniere. 

”Terenurile aparținând domeniului public și privat al Municipiului Sibiu pot fi ocupate ocazional, contra cost şi pe o perioadă determinată, fără licitaţie publică, pentru efectuarea comerţului stradal ocazional în faţa spaţiilor comerciale de alimentaţie publică autorizate, de către comercianţii autorizaţi pe propriul fond de comerţ, şi numai pentru amplasarea de terase sezoniere pentru desfacerea produselor de alimentație publică”, citează reprezentanții Primăriei din articolul 1, alineatul 1 al respectivei hotărâri, subliniind partea referitoare la „fondul de comerț”, o noțiune relativ puțin discutată în spațiul public.

Iar tocmai această noțiune de „fond de comerț”  este utilizată drept argument de către Primăria Sibiu pentru a justifica de ce pentru cele două terase (cea a asociatului soțului viceprimarului și a celor doi cumnați) nu se mai poate închiria spațiu pe strada Nicolae Bălcescu nr. 1-3. Clădire în care, la frontul stradal au deschis restaurant cei de la Turtha, care doresc de asemenea amplasarea unei terase pe domeniul public.

„Spațiile comerciale autorizate de alimentație publică deținute de MXM Sib Total SRL și Delice Gelato Group SRL în curtea interioară a imobilului situat pe strada Nicolae Bălcescu nr 1-3 nu dețin front stradal direct pe domeniul public, în fața imobilului unde se solicită amplasamentul terasei. De asemenea fondul de comerț, respectiv bunul imobil în fața căruia se solicită amplasamentul terasei (fațada clădirii), emblema care identifică comerciantul și vadul comercial (ca și aptitudine a fondului de comerț de a atrage  potențiali clienți)  în fața căruia se solicită amplasarea terasei pe domeniul public al Municipiului Sibiu, nu aparțin celor doi operatori economici menționați”, este explicația reprezentanților Primăriei.

Care mai arată că, față anul trecut, situația celor doi operatori economici cărora acum li se refuză închirierea domeniului public pentru amplasarea teraselor s-a modificat. Și asta deoarece a apărut un spațiu comercial cu front stradal (restaurantul Turtha în cazul de față) care are întâietate.

„Precizăm că autoritatea publică locală a aprobat anterior, solicitări de ocupare a domeniului public în vederea amplasării de terase si pentru operatorii economici care nu dețineau front stradal direct, în fața imobilului unde dețineau spațiu autorizat, în situația în care nu a existat o solicitare în vederea amplasării unei terase din partea agentului economic care deținea spațiul comercial de alimentație publică autorizat, cu front stradal direct pe domeniul public. De asemenea, menționăm faptul că la momentul completării cererii de ocupare a domeniului public, solicitantul declară pe propria răspundere că a luat la cunoștință de prevederile HCL referitoare la condițiile de ocupare a domeniului public în vederea amplasării de terase”, se mai arată în răspunsul Primăriei Sibiu.

Terasa ridicată joi dimineața a primit spațiu pe domeniul public pentru a fi amlasată deoarece, până acum, nimeni cu front la stradă nu a solicitat acel spațiu, arată reprezentanții Primăriei Sibiu 

Un viitor nou regulament

Situația din capătul străzii Nicolae Bălcescu vine după ce, în ultima perioadă, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a lansat mai multe mesaje publice prin care lăsa să se înțeleagă faptul că intenționează să vină cu noi reglementări în domeniul teraselor sezoniere.

Și asta după ce a constatat că în centrul Sibiului funcționează terase pe domeniul public amenajate de societăți comerciale care, de fapt, dețin în interiorul clădirilor din centru spații comerciale foarte mici.  „Am luat bilanțurile unora dintre aceste societăți comerciale. M-am bucurat foarte mult, că am avut un șoc ce profituri se înregistrează de către aceste societăți cu ajutorul nostru. Avem societăți comerciale care au un spațiu interior de 10-15, de 30 mp – unele din ele un pic mai mare decât o toaletă - și ocupă spații pe domeniu public de 60 - 130 mp. (...) Sunt cei pe care îi cunoașteți, pentru că mai beți o cafea acolo, purtați discuții cu unul și cu altul, și ocupă 100-130 mp. Păi, și eu aș vrea să un business cu 1 leu/mp în buricul târgului (un leu/mp/zi este taxa de închiriere a spațiului public – n.r.) și să închiriez un spațiu mai mare”, declara Astrid Fodor în ultima ședință din 2023 a Consiliului local Sibiu.

Noul regulament la care administrația locală lucrează nu va modifica, însă, prioritățile în ceea ce privește accesul la închirierea domeniului public. „Se lucrează la modificarea reglementărilor locale pentru ocuparea domeniului public cu activități de lungă durată, sezoniere și ocazionale, comerciale sau de altă natură. Aceste modificări nu vor afecta însă dreptul unităților de alimentație publică care îndeplinesc condițiile legii și care au front la stradă de a ocupa prioritar domeniul public”, mai transmit reprezentanții Primăriei Sibiu.

Citește și Războiul înghețatei: Sistemul prin care se închiriază spațiile din zona centrală e acuzat că favorizează firma familiei viceprimarului Bokor. Primăria: ”Această aplicație elimină orice suspiciune”

Actualizare Războiul înghețatei 2. S-ar putea relua procedura de atribuire a unor locații. Fodor: ”Varianta ar fi să facem reluarea procedurii”

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Claudiu

Acum 1 lună

La aia cu îngheță le-a dat la temelie. Mai ales că nu erau amplasați ilegal sau de capul lor. Asta e clar. Doar că vor înlocui un rău mic cu unul mai mare. Până era îngheță se putea folosi și trotuarul Când vor pune cei de la Turtha "terasă" clar, trotuarul va fi blocat definitiv. Cum este la SuperMama la fost agenție CFR ,langa Împăratul Romanilor De la colț și până la chioșcul de ziare, cât țin vitrinele, trotuarul este integral ocupat. Și oamenii presupun că plătesc la metru pătrat Dar nici așa nu mi se pare ok, sa ocupi integral trotuarul Probabil dacă s-ar umbla la tarife nu s-ar mai înfige toți la terase cât benzinăriile. Deja s-au transformat în imensități de la fostele "câteva măsuțe" Măsuțe card le vezi în toată Europa istorică dar ,să fie serioși, nu așa cum arată in Sibiu Vara, în piața mică, de-abia mai poți să te strecori spre tunel între Kulinarium și fostul Einstein, că alt exemplu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

X

Acum 1 lună

N ai prea umblat in Europa istorica! Poate n aia isterica! Si exemplu cel mai bun l ai putut da....n ai tu loc sa treci de terase
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Care-i sensul băgării tale in seamă? Ca să îți zic pe unde am umblat sau...? Și-mi, pe acolo pe unde ai umblat dumneata, egal dacă e vorba de Spania, Italia, Franța, Regatul Unit sau Irlanda ori Scoția, ai văzut pe undeva benzinării fără pompe ca in Piața Mare din Sibiu? N-ai tu treabă pe unde pot sau nu umbla. Și nu e chiar nici un bai dacă ai o opinie de altă natură. La modul simplu și deloc isteric, îmi plăcea mai mult Sibiul înainte de hidoșeniile alea și să, vreau să pot merge pe trotuar macar pe Bălcescu;destul ocolesc mașinile și merg pe unde se balegă vaca pe restul străduțelor din centrul istoric. N-am nimic cu afacerile care dau de muncă și un salariu multora, nu am nimic nici cu turiștii Doar că nu totul ar trebui sa se rezume la "câtă vreme iese banul, de restul ne doare la șireturi"
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Mai reține cineva cum arata terasa celor de "La Turn" ,partea din Piata Mare,înainte de "modernizare", când avea brâul acela de piatră ca delimitare și se încadra perfect in peisaj? Mai întâi sau "modernizat" piatra aia cu pickhamere până a dispărut; a mai rămas doar in partea din Piata mică Apoi au îmbrăcat totul în structura de termopan și folie groasă. Au inventat niste umbrele hidoase tot din sintetic și au atârnat becuri in unicul copac din fata terasei. La baza turnului, totul arată de mare porc, fără nici o legătură cu Sibiul istoric cu care ne place sa ne lăudăm in timp ce e sluțit, zilnic, sub ochii noștri. Absolut ... normal. Că PUG, că PUZ, că dezvoltare în Câmpsor și Gușterița, că unora că cel din comentariul de mai sus li se pare ok.... Însă, ca să scurteze povestea lungă, toată zona istorică centrală a devenit un kitsch mustind de termopan alb sau maro și folie de plastic mărginit de clădiri rămase de la întemeietorii orașului. Asta lăsăm celor care vin după noi? Folie de plastic, șuri de termopan și becuri in copaci?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gogu

Acum 1 lună

Cred ca s.a facut dreptate,era si timpul. In sfarsit, admin.locala sa dovada de sînge in instalatie
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 1 lună

Poveștii de adormit copiii,înghețată la căntar invenția acestor așa ziși investitorii care le merge f.b. De aceia țin cu dinții de Nicolae Bălcescu
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ion

Acum 1 lună

Inghetata la kilogram ? Chimicale la kilogram , poate ... ANPC ar trebui sa controleze compozitia acestor prafuri cu 12 arome .
Raspunde

Dorin

Acum 1 lună

Bai oameni buni,nu mai vorbiți aiurea dacă nu știți cu ce se mănâncă..lucrez in domeniul esentelor de gelato și va asigur ca esentele din care se face gelato nu au nici pic de chimicale..asta una,iar a 2 a,nu confruntați inghetata cu gelato..sunt 2 chestii total diferite..informati va înainte sa vorbiți!
Raspunde

Ema

Acum 1 lună

Alo, Primăria? Scoateti șurile din Piața Mare și Piața Mică și de pe Bălcescu, așa-zisele terase care au devenit adevărate construcții care nu au legătură cu patrimoniul arhitectural istoric! Voi vă războiți cu chioșcurile de înghețată și mizeriile alea urâțesc centrul istoric! Mergeți în orașe europene civilizate și vedeți dacă găsiți „terase” din plastic care acoperă fațade istorice de secol 14. Rușine!
Raspunde

Rodica

Acum 1 lună

O propunere ar fi, ca acele restaurante, cofetarii care au front spre Balcescu, Piata Mare, ... centrul istoric in general, sa poata sa aiba dreptul la ocuparea spatiului public la maxim 30-40% referitor la spatiile interioare, precum si masuri de adaptare a pretului pentru locul ocupat ocupat. Deci daca restazrantul are 100mp, spatiul exterior sa fie de max. 40mp. Deasemenea si obligativitaea ca acest spatiu sa nu fie inchis cu folii si eliberat la sfarsitul sezonului.
Raspunde

Rodica

Acum 1 lună

Va rog scuzati greselile mele la tastatura din text.
Raspunde

Hans

Acum 1 lună

Rodica, ești conștientă că dacă s-ar aplica propunerea ta prețurile la terase vor creste cu cel puțin vreo 20 la sută? Nu de alta, dar asa funcționează capitalismul: ofertă cu 60 la sută mai mică plus cerere similară egal creșterea prețului
Raspunde

Rodica

Acum 1 lună

Corect, merg conform cu parerea ta, deci nu te contrazic!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Direct demolare, nu le mai pun steaua galbena pe ele.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pastor marginas

Acum 1 lună

Vai de extremintatile noastre (ca sa nu zic mai precis la ce ma refer). Asta e eveniment de anvergura in oras? Ca s-au ridicat cocioablele alea de inghetata cel putin partial insalubre? De s-ar ridica toate, maxim 3-4 terase pe balcescu si cam atat. Cele de bun gust. Ca vara zici ca esti la plimbare prin "ceaina-taun" la cum arata "faimoasa" pietonala. Pe vremuri ne laudam ca nu am lasat pe nimeni sa-si afiseze firme si bannere stridente pe balcescu ca sa nu strice peisajul istoric, dar astazi, avem din metru in metru tonete de inghetata, cucuruz fiert si alte spasme din-acestea tipice de un balci. RUSINE primaria sibiu, scoateti toate tonetele de inghetata si revizuiti la sange aspectul teraselor amplasate in centru!
Raspunde

Cosmin

Acum 1 lună

Dacă e asa,înseamnă că e un abuz mare.Se baga în faliment doua firme mici pentru care se poate găsi amplasament legal,dar nu se vrea.Cei de la Thurta se lauda cu relațiile lor ,inclusiv Bibu care este un apropiat al lor.
Raspunde

Cucu

Acum 1 lună

Instanța va da câștig celor 2 firme. Primăria va plăti daune,adică tot noi cetățenii Sibiului .Nu e corect sa nu plătească cei ce fac acest abuz in serviciu.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Victor

Acum 1 lună

Eu nu am nimic cu terasele dar tonetele de inghetata, care daca treci pe langa ele miros a toaleta publica, ar trebui retrase definitiv din zona pietonala!!! De ce nu ii controleaza periodic autoritatile si sa i amendeze pana ii falimenteaza! Sa i inchida definitiv!!!
Raspunde

Andrei Neacsu

Acum 1 lună

Să mori tu ca miroase a toaletă publică ?sigur ai mers unde trebuie?
Raspunde

Bogdan

Acum 4 săptămâni

Da, am trecut pe langa tine! Sper sa desfiinteze toate mizeriile de pe bulevard, ca nu au ce cauta in centru!!!
Raspunde

Andrei

Acum 3 săptămâni

Păi vezi ca de la tine venea mirosul !!!Vorbesti ca sa nu taci’’ Bogdane’’ ca sigur te freacă grija de altceva
Raspunde

Sku

Acum 1 lună

Este curios faptul ca autoritățile locale au luat măsura ridicării vitrinelor de inghetata ,motivând decizia de existența art1,alin1 din HCL-ul 110/2009!, care se referă la sintagma “fond de comerț “ sau mai pe românește, front stradal! Cu “siguranța” decizia nu are legătura cu alegerile care bat la usa, nu ? Pe cine au deranjat atât de mult comercianții care au făcut investiții in micile lor afaceri? Pietonalele din țările civilizate sunt pline de astfel de “oaze”, desi sunt in fata unor magazine de haine , de exemplu !! Cei de acolo nu au auzit de “front stadal”? Eu zic ca exista loc pentru toată lumea, fără a fi nevoie de exerciții de forța , cu macarale , poliție locală ! Dacă toată lumea s-ar pune la masa sa discute , fără ranchiuna și făcând abstracție ca este an electoral, s-ar ajunge la soluții de compromis, benefice pentru toate entitățile implicate( autorități, investitori), dar cel mai important, pt cetățeni!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sorin

Acum 1 lună

Bine le face acestor TEPARI-ESCROCI dintr-o factura de 8100 mi-au platitdoar 2000 lei..DUMNEZEU NU DOARME
Raspunde

Andrei Isarescu

Acum 1 lună

Ce legătură au saltelele dumitale cu înghețata?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mihai

Acum 1 lună

Sa nu le mai permita accesul in zona pietonala!!! Abia scapa populatia si turistii de cea mai periculoasa sursa de toxiinfectie! Boala curata inghetata lor! Sa i ridice si pe cei cu porumbul impuztit!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus