Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Am luat un brunch Eggcelent. E clar că primul a fost oul, nu găina

Am luat un brunch Eggcelent. E clar că primul a fost oul, nu găina

Ce părere aveți voi despre brunch-uri? Chiar e nevoie de o a patra masă pe zi sau mai degrabă l-am putea boteza mic dejunul întârziaților? Că observ că a devenit recent o modă și încep să apară din ce în ce mai multe mici localuri care popularizează această masă dintre mese.

Unul dintre localurile de acest gen s-a deschis pe strada Ocnei și se cheamă, foarte creativ, Eggcelent. Asta ca să nu credeți că am făcut o greșeală în titlu. Și, deloc surprinzător, întreg meniul se învârte în jurul acestui primordial ingredient, oul. Deși e deschis de la ora 8, m-am dus, desigur, la ora brunch-ului. Tocmai ca să pot gusta mai multe, am sărit intenționat mic dejunul și pe la 11 deja foamea îmi dădea ghes.

Când am intrat în restaurant mai erau doar trei persoane la o masă. Una din cele 5 cât are tot restaurantul, într-o atmosferă de bistro franțuzesc cochet. Dar n-a durat foarte mult și s-au umplut și celelalte mese, spre surprinderea mea, majoritatea fiind străini. Se vorbeau tot felul de limbi la mesele din preajmă, semn că străinezii sunt mai familiarizați cu conceptul de brunch decât suntem noi. Deocamdată.

Meniul are patru mari categorii: starter, toast, croissante și brioche, evident, toate în combinație cu ou, prăjite, poșate sau scrambled. Le-aș fi zis omletă ultimelor, dar mă omoară Gordon Ramsay. Am văzut un clip cu faimosul bucătar în care zicea că ouăle scrambled sunt printre cele mai grele preparate de realizat, că necesită o tehnică deosebită și că e unul dintre testele pe care le dă noilor bucătari pe care îi angajează. N-ai zice că-i așa mare filosofie să împrăștii niște ouă într-o tigaie, nu?

Am ales un starter, ouă aromate, cu semințe prăjite, sos hoisin și salată cu avocado și o brioșă cu ouă scrambled, să văd dacă bucătarul ar trece testul Ramsay sau nu. Și un suculeț de vișine pe lângă, să avem și ceva acrișor la îndemână. A durat cam 15 minute până a venit comanda iar ambele preparate au venit deodată. Am început cu brioșa iar ouăle scrambled erau așezate peste o lingură generoasă de iaurt. Combinația, foarte bună, dar oarecum ciudată cu ouăle calde peste iaurtul rece, m-a surprins prima îmbucătură.

Brioșa, delicioasă, dulceagă și pufoasă iar salata cu rucola și avocado a mers ca unsă. Deși am topit rapid primul fel de mâncare, ouăle aromate erau deja reci când m-am apucat și de ele. Două ouă ochi, gătite perfect, pe o crustă de semințe de dovleac și floarea soarelui perpelite pe foc, asortate și ele cu o sălățică prin care se ascundeau cubulețe de avocado, totul stropit cu un sos Hoisin dulceag și două felii de pâine prăjită cu care să poți culege gălbenușul portocaliu. Rece, ne-rece, n-a contat foarte tare. Am plimbat pâinea prin gălbenuș la fiecare îmbucătură, semințele se potrivesc perfect cu restul ingredientelor din farfurie, pot să zic cu mâna pe inimă că avocado-ul s-a născut special să fie combinat cu oul. 69 de lei am plătit pe întreaga consumație și am ieșit complet satisfăcut. Și cu dilema rezolvată, sigur primul a fost oul, că e mult mai bun decât găina.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

10 comentarii

Nobody

Acum 1 lună

14 euro! ridicol P.S nu ar strica ca cricticul nostru sa caute pe dictionar ce inseamna brunch. Asa ar putea sa evite impresia de ignoranta culinara pe care o transmite constant.
Raspunde

AMN114

Acum 1 lună

La 69 de lei pentru 4 ouă, ar fi fost necesar să se specifice proveniența lor. Cum probabil nu scrie, rezultă că mănânci ouă cu indicativul "3", adică provenind de la găini crescute în baterii. Ca să se înțeleagă, iei regulile ce se aplică la oul "bio" (indicativ "0") și le întorci invers: tot ce este interzis la bio se aplică pe scară largă la cele "normale". --- Ouale bio se obtin de la gaini crescute in ferme certificate bio. Pentru a obtine aceste certificate trebuiesc indeplinite conditii stricte. Gainile se cresc in spatii deschise cu pasuni care sa permita libertatea de miscare, nu sunt crescute in baterii suprapopulate iluminate artificial asa cum se intampla in majoritatea fermelor. Gainile sunt hranite cu furaje naturale certificate bio ceea ce inseamna ca acestea nu au fost tratate chimic (pesticide, ierbicide), nu contin proteine de origine animala, nu contin coloranti, conservanti, hormoni sau organisme modificate genetic. De asemenea nu sunt permise tratamentele cu antibiotice sau alte substante chimioterapeutice la gaini. ---
Raspunde

Muffin cercel

Acum 1 lună

Umde este in poze, brioșa? Că oualea acelea razuite de pe tigaie par a fi puse pe o felie de paine. Pe internet, pozele cu brioșe arata total diferit. Scuze.
Raspunde

Sparrow

Acum 1 lună

Scump frate, scump. Serios! Show-ul face 50% din pret. Prezentarea, briz-briz-urile, cruste, hoisin, harakiri, seminte oleaginoase, bogate in Omega3 ! Luati-le pe astea! La 15€ ! Suc de visine!!!! Mooamāāā, asta e ceva cu totul special ! Visine! Exotismul fructelor s-a nāscut la Dobârca !
Raspunde

Claudiu

Acum 1 lună

Eggcelent pare ca încearcă sa profite de asocierea cu numele celor din București care se ocupa de si cu ouăle bio. Ca e bine sau rău, rămâne de văzut. Însă dacă nu au nici o legătură, practica e puțin incorectă Cat despre meniu, preturi s.a.m.d. rămâne de văzut, în timp. Nu sunt nici primii și nici ultimii care încep în forță iar în 6-12 luni fie dispar definitiv, fie se reorientează după ce își pierd bucătarul. Ce se mai aude de cei cu oul și untul de la fostul restaurant Carpați, de exemplu? "Mec" ul de pe Bălcescu duduie 10-12 ore pe zi ceea ce dovedește că loc de prostit lumea există, încă, suficient în Sibiu. Dacă și reziști pe piața respectivă, asta rămâne de văzut.
Raspunde

Nonick

Acum 1 lună

Răspuns: nu au trecut testul. "Scrambled eggs" trebuie să fie o cremă. 15 minute cât a durat să vină comanda e minimul în care se poate face o porție în mod corect, pe cel mai mic foc și amestecând continuu.
Raspunde

Boh

Acum 1 lună

am facut de mai multe ori dupa reteta lui Ramsay. 5 min max si e gata.
Raspunde

Nonick

Acum 1 lună

Ramsay pune smântână în scrambled eggs și tot îi ies mai puțin cremoase decât le fac eu acasă cu răbdare.
Raspunde

Gospodina

Acum 1 lună

Strigător la cer să da pe i o omletă și doua ochiuri 69 de lei. Le prepari acasă și ești la fel de satisfăcut.
Raspunde

Marioara

Acum 1 lună

Veniti sa va prepar doua oua ochiuri cu nitel kaiser si castraveciori murati. Va costa sub 10 lei. Pofta buna!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus