Deși românii sunt mari consumatori de brânzeturi, de cele mai multe ori însă, aceștia nu știu ce conțin produsele pe care le consumă.
Directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, le dă dreptate, pentru că nici analiza de laborator nu poate face diferența dintre o brânză originală din regiunea Sibiului și o alta, produsă în alte zone ale țării.
Invitat în emisiunea iThink de la Antena 3 CNN, Cîrîc susține că există puțini producători atestați pentru acest tip de brânză, în realitate.
”Brânza de Sibiu este produsă doar de câțiva producători oarecum atestați. De foarte multe ori, noi spunem că este telemea de Sibiu, de exemplu, dar nu ne garantează nimeni originea efectivă. Nici măcar în laborator nu o putem detecta. Putem să spunem în laborator că, într-adevăr, are oaie, sau că nu are vacă, sau că nu are capră, sau că e de oaie, de capră”, a explicat Alexandru Cîrîc.
Citește și:
”Atunci când găsim o telemea mixtă nu înseamnă că este telemea de oaie și de vacă, înseamnă că este telemea de vacă în care s-a scăpat o picătură de lapte de oaie.
Trebuie să vedem și aceste subterfugii ale marketingului alimentar. Nu este telemea de oaie, este telemea cu lapte de oaie, asta înseamnă că pe lângă laptele de vacă are și lapte de oaie. Foarte multe lucruri sunt jocuri de cuvinte pe etichete, pe care trebuie să le și interpretăm, să învățăm să interpretăm etichetele și să citim foarte atent, de fiecare dată, nu doar eticheta frontală a produsului, ci și ce scrie pe spate. Pentru că ce e pe față e marketing, ce este în spate este ceea ce ar trebui să fie”, a mai spus directorul ICA.
El spune că situații asemănătoare nu se întâlnesc doar la brânzeturi.
”Am găsit o situație, pe un produs dulce, pe care scria că este cu miere de albine. Atunci când citeam eticheta vedeam că respectivul produs avea undeva la 0,2% miere de albine. În schimb, înainte de miere avea glicerină, glicerină care dă gustul astringent specific mierii. Când gustai produsul, puteai spune chiar că se simte gustul de miere. Dar nu, era gust de glicerină”, a mai spus directorul Institutului Național de Cercetări Alimentare, Alexandru Cîrîc, în exclusivitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: producatori de brnza de sibiu , cat costa branza de sibiu , ce contine branza de sibiu , branza de oaie , branza de sibiu ,
Vizualizari: 7271


Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Un sibian vero
Acum 2 ore
5
Acum 2 ore
Ultimii doi neuroni functionali ai Aurorei
Acum 2 ore
Dreptate
Acum 3 ore
CX