Miercuri,
01.05.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Explicațiile Primăriei pentru sibienii deranjați de tigrul platanului și ploșnița dantelată: Activitățile de dezinsecție nu includ și combaterea acestor insecte

Explicațiile Primăriei pentru sibienii deranjați de tigrul platanului și ploșnița dantelată: Activitățile de dezinsecție nu includ și combaterea acestor insecte

Tigrul platanului și ploșnița dantelată sunt insecte care se hrănesc cu seva plantelor și nu sunt considerate de autoritățile competente menționate vectori de transmitere a bolilor infecto-contagioase și parazitare pentru oameni sau animale, transmite Primăria Sibiu într-un comunicat de presă. Autoritățile locale menționează că la nivel local nu există un plan de combatere a acestor specii invazive. 

Având în vedere îngrijorarea exprimată de sibieni cu privire la prezența în anumite zone din Sibiu a insectelor numite „tigrul platanului” și „ploșnița dantelată” - foarte asemănătoare ca aspect și parte din același ordin - Primăria Sibiu transmite următoarele informații: 

· Legislația în domeniul combaterii dăunătorilor (Legea 24/2007, art. 14) este foarte clară: 

“(1) Protecția vegetației spațiilor verzi împotriva dăunătorilor se efectuează în baza prognozelor și avertizărilor făcute de unitatea fitosanitară locală cu atribuții de prevenire, îndrumare și control de specialitate pentru protecția plantelor.

(2) Menținerea stării de sănătate fitosanitară a vegetației din spațiile verzi se efectuează de către proprietarii și administratorii acestora, prin realizarea măsurilor de prevenire a răspândirii și de combatere a bolilor și dăunătorilor plantelor și prin măsuri de carantină, sub directa îndrumare și control de specialitate al unităților fitosanitare pentru protecția plantelor.

(3) Protecția spațiilor verzi împotriva bolilor și dăunătorilor se efectuează, de regulă, prin acțiuni preventive, metode biologice și metodologii integrate. Aplicarea substanțelor fitosanitare pentru combaterea bolilor și dăunătorilor este strict limitată și se realizează sub coordonarea instituțiilor fitosanitare și de protecția mediului” 

Prin urmare, Primăria Municipiului Sibiu nu are atribuții în întocmirea planurilor de combatere a bolilor și dăunătorilor pentru spațiile verzi, acestea intrând în competența ministerelor de resort, prin Agențiile proprii specializate, respectiv Oficiul Fitosanitar, Agenția de Protecția Mediului și Direcția de Sănătate Publică.

· Tipurile de insecte pentru combaterea cărora se efectuează activități de dezinsecție, sunt stabilite de Institutul Național de Sănătate Publică sau de Direcțiile de Sănătate Publică. Tigrul platanului și ploșnița dantelată sunt insecte care se hrănesc cu seva plantelor și nu sunt considerate de autoritățile competente menționate vectori de transmitere a bolilor infecto-contagioase și parazitare pentru oameni sau animale.

· Primăria Sibiu a solicitat încă din august 2023 și un punct de vedere din partea Direcției de Sănătate Publică Sibiu. Conform răspunsului primit, la nivelul DSP Sibiu nu există un plan de combatere a acestor specii invazive de insecte emis de către Ministerul Sănătății și nici o metodologie de supraveghere a vreunei boli transmise de aceste insecte. Primăria Sibiu nu poate să depășească prevederile emise de autoritățile competente și, prin urmare, Programul Unitar de Acțiune de Combatere a Vectorilor alcătuit de Serviciul Public Salubrizare și Protecția Mediului include în prezent activități de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, care transmit (direct sau indirect) boli infecto-contagioase și parazitare pentru om și animale. Acest program NU include și NU POATE să includă combaterea insectelor tigrul platanului și ploșnița dantelată.

Menționăm că, în lipsa unui cadru legal și instituțional corespunzător, reglementat la nivel național, acțiunile pripite de combatere ale unor specii invazive prin dezinsecție ar aduce mai multe daune ecosistemelor”.

Foto: captură video

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 8221

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

12 comentarii

Newman

Acum 1 săptămână

Este la fel ca in cazul dronelor care survoleaza teritoriul si nu le putem dobori pentru ca nu prevede legislatia.Sunt o tara de tot rahatul.

Raspunde

Matei

Acum 1 săptămână

si celor care le-au adus cu plantele ornamentale platanice din nordul americii dar si istetilor care nu vor sa le indeparteze, cu sinceritate si entuziasm, va dorim ca ambele specii, si tigrul platanului si plosnita dantelata, sa va aterizeze fix in chilotii pusi la uscat! ah, si cat mai multe alergii de la blandele rezultate inevitabil.

Raspunde

La vanatoare!

Acum 1 săptămână

Daca sunt tigrii, sa-i mpuscam, ca in Sibiu a mai fost impuscat un tigru in 2011 si a fost rezolvata problema! Deci asociatia vanatorilor "curajosi", sa se organizeze rapid si sa inceapa vanatoarea tigrului de platan cu puscocile lor mari dar cu cartuse cu alice mici, mici, mici, de tot ca sa omoare cati mai multi tigrii dintr-un foc!

Raspunde

Un sibian exasperat de Tigrul Platanului

Acum 1 săptămână

Stim de cel putin un an ca Tigrul platanului este o insecta invaziva si nu facem nimica.... Contractam dezinsectii care nu includ si compaterea acesteia, iar dupa ce ajunge sa fie suprapopulare (nu ca acuma nu ar fi), pe plangem ca e foarte greu de combatut.... Profesionalism si operativitate maxima din partea Primariei Sibiu. Daca tot stim ca este invaziva de ce nu incepem sa luptam cu ea cand inca e in stadiu incipient de dezvoltare? Ce asteptati? Fac dezinsectie in curte degeaba... mor alea ce sunt in curte la momentul dezinsectiei... de pe strada vin in cateva zile altele...

Raspunde

HBomb

Acum 1 săptămână

Tu ai idee ce înseamnă legislația și la ce folosește ea? Știi că dacă cineva cheltuie banii publici pe ceva ce nu este justificat în legislație după aia trebuie să dea banii înapoi? De ce nu faci dezinsecția din banii tăi, dacă tot te pricepi așa?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Poate vine o iarna nucleara si nu o sa mai aiba treaba toti sensibilii cu insectele care isi fac de cap la peste 25 de grade

Raspunde

Marius

Acum 1 săptămână

Întrebarea de pune dacă au prevăzute acțiuni de dezinsecție pentru puturoșii din primărie , care se hrănesc cu banii noștri???? Ei nu locuiesc tot în acest oraș??? Rușine să le fie!!!

Raspunde

Cristi

Acum 1 săptămână

Eu vreau o lege să nu mai murim! Mai vreau una în care să ne lase să facem ce vrem! Și dacă nici nu murim, că a fost dată legea înainte , să te ții nenicule! In primă instanță vă invit la vot! Pentru primele două legi adevărate! Transpuse în fapte de partidele fără doctrină, care pt binele poporului au reușit în politică ce nu a reușit fizica cu timpul: să unească plus infinitul cu minus infinitul ( politic, istoric, antropologic chiar)
Raspunde

Steve

Acum 1 săptămână

Toti sibienii la vot sa scapam de tigrii primariei.
Raspunde

Unromân

Acum 1 săptămână

Vrei sa spui sa scapam … de platani! Aceste insecte se hranesc cu seva de la platani! DECI NU PLATANI…NU INSECTE!…MAI BINE TEI! Parerea mea!
Raspunde

Unromân

Acum 1 săptămână

Analfabetism functional… doar trebuia sa intrebi un absolvent de facultate ce specii sa planteaza in Europa si ce daune/beneficii aduc… toti stiau ca platanii adusi in Europa vor intretine aceasta populatie de insecte parazit…INTREBARE? De ce ai continuat sa plantezi? …Ghici?
Raspunde

Ovidius

Acum 1 săptămână

Am fost la o terasă în spatele teatrului la nivel 1 și nu ne-am putut savura cârnații și păstrăvul liniștiți, insectele alea sunt enervante. Am fugit repede. Așa manageri, așa rezultate in satul cu blocuri.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus