Duminică,
05.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Cum arată cenzura în Rusia: O carte despre Pasolini conține zeci de pagini cu dungi negre. Editura transmite că a făcut-o conform unei legi federale

Cum arată cenzura în Rusia: O carte despre Pasolini conține zeci de pagini cu dungi negre. Editura transmite că a făcut-o conform unei legi federale

O editură din Rusia a cenzurat cartea lui Roberto Carnero „Pasolini. A muri pentru idei”, despre biografia regizorului și poetului italian Pier Paolo Pasolini. Cartea conține dungi negre pe câteva zeci de pagini.

Potrivit Meduza.io, care citează jurnaliști ruși și canale de Telegram care au atras atenția asupra acestui fapt, aproximativ o cincime din lucrarea lui Carnero a fost cenzurată, în principal fiind „hașurate” detalii biografice, fragmente de interviuri și note de subsol. Sunt dungi negre chiar pe mai multe pagini la rând.

Conform surselor citate, subiectele legate de sexualitate și relațiile personale ale lui Pasolini, care era în mod deschis gay, au fost aproape complet eliminate din carte. Au fost cenzurate și poezii; spre exemplu, din poezia „Rugă mamei mele” s-au eliminat versurile „Nu vreau să fiu singur. Am o nesfârşită foame de iubire, de iubirea de trupuri fără suflet”.

Cartea a fost publicată de editura AST, iar aceasta anunță pe siteul său că textul „a fost scurtat din cauza Legii federale 478”.

Meduza.io amintește că legea menționată a fost adoptată în decembrie 2022, una dintre prevederile acesteia fiind interdicția completă a „propagandei relațiilor netradiționale” și a pedofiliei, diseminarea de informații despre persoanele LGBT și „reatribuirea sexului” în rândul persoanelor de orice vârstă.

Sursa fotografie principală

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Tag-uri: cenzura rusia

Vizualizari: 562

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

Emil

Acum 1 săptămână

Tot ,,moderarea'' este mai democratica.
Raspunde

Felceru

Acum 1 săptămână

Statul este obligat să cenzureze urmele fecale

Raspunde

Rosu

Acum 1 săptămână

Unde-s revoltatii care se ofensau ca se cenzureaza literatura rusa?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus