Sâmbătă,
18.05.2024
Parțial Noros
Acum
20°C

Ironie după ce s-a spus că la Biertan se găsește „cea mai complicată încuietoare din lume”: ”Că doar în Transilvania, străvechi pământ dacic, sașii au făcut cele mai complicate mecanisme”

Ironie după ce s-a spus că la Biertan se găsește „cea mai complicată încuietoare din lume”: ”Că doar în Transilvania, străvechi pământ dacic, sașii au făcut cele mai complicate mecanisme”

O știre din martie 2023 se rostogolea în toată țara: la Biertan se găsește cea mai complicată încuietoare din lume.

De fapt, era vorba de cea mai complicată încuietoare a unei uși de biserică, iar certificarea venea de la World Record Academy, cea mai mare organizație din lume care certifică recorduri mondiale.

Contactați atunci de Turnul Sfatului, primarul localității Biertan și preotul Ulf Ziegler erau sceptici cu privire la acest recor. Ulf Zeiger spunea că, din cunoștințele pe care le are, recordul poate fi clasat drept unul național, nu mondial. 

Cu toate acestea, știrea s-a răspândit că în județul Sibiu se află  cea mai complicată încuietoare din lume.

Radu Oltean, unul dintre cei mai apreciați autori de ilustrație documentară cu subiect istoric, revine pe acest subiect și prezintă pe pagina sa de Facebook, mai multe fotografii cu un cufăr cu o încuietoare specială. Face cu această ocazie o trimitere ironică referitoare la recordul din Sibiu.

”Un cufăr pentru păstrat valori din sec 16. Spaniol sau german. Pozat la arhivele Indiilor din Sevilla.

Din exact același secol provine și mecanismul complicat al ușii sacristiei bisericii evanghelice din Biertan.

Despre care patrioții românii (nota bene! Români, nu sași) afirmă ca e cea mai complicată “încuietoare medievală din lume”.  Că doar în Transilvania, străvechi pământ dacic, sașii au făcut cele mai complicate mecanisme din lume”, a scris Radu Oltean.

Construită de comunitatea etnică germană de sași transilvăneni și inclusă în Patrimoniul Mondial al UNESCO, biserica din Biertan are un sistem central care blochează ușa cu 19 încuietori. Sistemul a fost conceput în jurul anului 1515 pentru protejarea valorilor adăpostite de aceasta și stabilește recordul mondial pentru cea mai complicată încuietoare de biserici din lume, arată cei de la World Record Academy.

Despre acest record, nici primarul, nici preotul Ulf Ziegler nu știau în momentul în care au fost contactați de Turnul Sfatului. „Nu știam de acest record, într-adevăr, în anii 90, ușa împreună cu încuietoarea au fost premiate la Expoziția Mondială de la Paris”, spunea anul trecut Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan.

Radu Oltean a absolvit Academia de Arte din București, Secția grafică, în 1997 și a debutat cu seria de colaborări cu Neagu Djuvara: Cum s-a născut poporul român (2001), Mircea cel Mare și luptele sale cu turcii (2001), De la Vlad Țepeș la Dracula Vampirul (2003; trad. engl. From Vlad the Impaler to Dracula the Vampire, 2011), apărute la Humanitas.

”Pasiunea lui pentru ilustrația documentară este dublată de aplecarea spre studiul științific al istoriei; lucrările sale se bazează pe analiza riguroasă deopotrivă a izvoarelor directe și a cercetărilor celor mai recente”, se precizează în prezentarea sa de pe pagina web a editurii Humanitas.

În 1993, Biertan și biserica fortificată au intrat în Patrimoniu Mondial UNESCO. Totodată, biserica face parte din lista monumentelor istorice de către Ministerul Culturii și Cultelor din România, fiecare dintre cele trei fortificații fiind considerate un monument separat.

Sursa foto: Facebook / Radu Oltean

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 1 săptămână

Daca Radu Oltean are impresia asta despre patriotii romani, ca sunt dacopati si anti-sasi, e problema lui.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus