Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Fodor – Bibu, dezbatere pe subiectul școlilor supra-aglomerate: „Mobilizați-vă primarii” vs „fără zonă metropolitană am pierdut oportunități”

Fodor – Bibu, dezbatere pe subiectul școlilor supra-aglomerate: „Mobilizați-vă primarii” vs „fără zonă metropolitană am pierdut oportunități”

Intervenția unui părinte care a cerut rezolvarea aglomerației în care se îngrămădesc elevii Școlii gimnaziale nr. 18 din Sibiu a declanșat o serie de replici între primarul Astrid Fodor și Adrian Bibu despre cum trebuie rezolvată chestiunea claselor insuficiente din școlile municipiului.

Marius Girigan locuiește pe strada Lungă iar copilul său este elev într-una din cele șase clase în care au fost împărțiți elevii din clasa I care învață la Școala nr. 18. Aceasta este prima școală din Sibiu extinsă din fonduri europene pentru a elimina cursurile de după-amiază, „minune” care a ținut doar cinci ani (perioada în care proiectele finanțate din fonduri nerambursabile europene trebuie să funcționeze conform celor scrise în cererea de finanțare – după cei cinci ani, la Școala nr. 18 au fost introduse din nou ore după-amiaza).

„De la 900 de elevi am ajuns la 984 în patru ani. Noi am început clasa pregătitoare într-un capăt de hol. Am făcut presiuni și momentan copiii au fost mutați în biblioteca școlii. S-a renunțat la laboratoare, profesorii au renunțat la cancelarie. Probabil vom ajunge ca și toaletele să le transformăm în săli de clasă. Avem o solicitare de la 90 de părinți din clasele a opta care doresc ca ai lor copii să aibă cursuri de dimineață. În 2022 școala a solicitat două containere pentru amenajarea de săli de clasă, dar a fost refuzată, acum este altă solicitare care nu a primit răspuns”, a descris Marius Girigan situația.

Marius Girigan a împărțit cosilierilor locali informări referitoare la situația Școlii gimnaziale nr. 18

El a propus ca soluție pentru reducerea aglomerării fie amplasarea unor containere în care să fie amenajate săli de clasă, fie amenajarea unor astfel de săli în clădirea Apă-Canal, de care școala este despărțită cu un gard. Asta în condițiile în care societatea Apă-Canal tocmai are în derulare un proiect de amenajare a unui nou sediu.

Susținută și de către Diana Mureșan, consilier local USR membru al consiliului de administrație al Școlii nr. 18, varianta amenajării unor săli de clasă în sediul Apă-Canal „va fi analizată” a arătat Astrid Fodor. Care a arătat că tocmai săptămâna trecută, viceprimarul Mihai Onițiu, responsabil de școli, și Simona Pop, șefa serviciului prin care Primăria administrează infrastructura școlară din oraș, au vizitat Școala nr. 18 tocmai pentru a identifica soluții. 

Pop: „Am făcut chiar și clasa a opta după-amiaza și am ajuns unde am ajuns”

Viceprimarul Mihai Onițiu nu a scos o vorbă despre discuțiile de săptămâna trecută, în schimb a vorbit Simona Pop. „Într-adevăr școala ne-a solicitat două sau trei containere și am considerat că este oportun să nu stăm doar în birou și efectiv am fost cu domnul viceprimar și am vizitat pas cu pas fiecare sală de clasă. Cea de la capătul unui hol nu mai este sală de clasă. Eu am felicitat reprezentanții școlii pentru soluțiile găsite”, a început Simona Pop.

Potrivit ei, lucrurile se vor rezolva prin faptul că biblioteca școlii va fi împărțită astfel încât elevii care au acolo clasa să nu-i mai deranjeze pe cei care vin să citească ori să participe la cercurile de lectură și că, în ceea ce privește cancelaria, profesorii sunt mulțumiți cu faptul că le-a fost amenajat un spațiu în care „se poate prepara cafea și sta la povești”. În cele din urmă, Simona Pop a apreciat că rezolvarea situației de la Școala nr. 18 „eventual se reduce la un container”. „Varianta cu Apă Canal ne-a spus-o doamna director și ni se pare cea mai bună”.

Mai apoi, Simona Pop a dat citire mai multor pasaje din normativele care reglementează înscrierile în școli și funcționarea claselor. Asta în contextul în care a subliniat că la școala respectivă sunt aduși copii din alte localități, după ce părinții obțin viză de flotant în zonă.

Simona Pop, directoarea Serviciului public de administrare a unităților de învățământ preuniversitar de stat 

Simona Pop a mai arătat, citând din legislație, că școlile sunt responsabile de „fundamentarea și elaborarea planului de școlarizare” și că directorii ar trebui să propună drept săli de clasă doar cele pentru care au autorizații de funcționare. „Dacă au 27 de clase, de ce înscriem 39 de clase, câte are Școala nr. 18 acum?”, a continuat Simona Pop. Ea a mai spus că Inspectoratul Școlar poate reconfigura circumscripțiile școlare astfel încât unii copii să fie arondați unor școli mai puțin aglomerate. După care a arătat că din anul școlar 2029 – 2030 legea prevede că ciclul primar trebuie să funcționeze doar dimineața, cel gimnazial „de regulă cu program de dimineață”, iar clasele a VIII-a, obligatoriu de dimineață.

Potrivit Simonei Pop, din cele 25 de școli și licee cu clase gimnaziale din Sibiu, în 13 dintre acestea elevii merg la școală în două schimburi. Ceea ce nu ar trebui să fie chiar o tragedie. „Am făcut chiar și clasa a opta după amiaza și am ajuns unde am ajuns”, a dat Simona Pop exemplul personal.

Fodor: „Sibiul nu mai poate accesa fonduri europene pentru extinderea școlilor”

Primarul Astrid Fodor a adus în discuție faptul că, de fapt, situația supra-aglomerării școlilor din Sibiu are drept cauză dezinteresul administrațiilor din jurul municipiului, care nu au investit în construirea de noi școli în ciuda creșterii populației. „La Școala nr. 18 avem copii din Avrig, din Agnita, deci nu doar din jurul Sibiului. Să se construiască școli și în localitățile învecinate, nu doar blocuri de 10 și 12 etaje. De ani vorbesc despre infrastructura școlară din jurul Sibiului, dar, din motive politice mai ales, nu se face nimic”.

În timp ce localitățile învecinate sporesc, populația municipiului Sibiu este în continuă scădere, iar acest lucru are un efect direct asupra fondurilor pentru infrastructura școlară. „Nu putem accesa fonduri europene pentru că cifrele demografice nu ne ajută”, a spus Fodor, dând cuvântul Ioanei Leca, administratorul public al orașului.

„În noul cadrul financiar, pentru accesarea de fonduri în vederea extinderii infrastructurii școlare, conform grilei de evaluare Sibiul pierde multe puncte, deoarece statistic nu înregistrăm o creștere demografică pe grupe de vârstă”, a arătat Ioana Leca.

Bibu: „Vă dau o strategie în două săptămâni”

În discuțiile prelungite a intervenit Adrian Bibu, care și-a asumat în discursul său și statutul de candidat la Primărie, nu doar cel de consilier local. „Eu m-am bucurat să  aud pe numărul 1 al Sibiului, pe doamna primar, și pe mâna dreaptă a numărului 1, pe doamna administrator public, și pe omul numărul 1 pe școlile din Sibiu. Dar problema pe care o reprezintă omul azi nu este doar la Școala 18, ci la întregul sistem din municipiu. Eu m-aș aștepta de la doamna director Pop să nu-i certăm nici pe oamenii aceștia că sunt prea mulți și nici pe cei din jurul Sibiului că vin prea mulți să învețe aici. Grupul PNL a insistat din primul an să facem zona metropolitană”, a spus Adrian Bibu, amintind de negocierile „dure” de care a fost nevoie pentru ca o astfel de asociere să fie, într-un final, înregistrată oficial.

Doar că, a mai arătat Adrian Bibu, zona metropolitană este – deocamdată – o structură doar de formă, în care primarul Astrid Fodor refuză să implice administrația Sibiului. ”L-ați ales pe domnul primar din Rășinari președinte de zonă metropolitană, chiar dacă primarul din Rășinari – cu toate intențiile bune - are un aparat subdimensionat. Cum de primarul Sibiului nu și-a asumat această poziție de președinte de zonă metropolitană astfel încât să negociem cu toți primarii din zonă să negociem o strategie și o viziune să vedem ce avem de făcut, să construim școli și în localitățile din jur? Nu să dăm un container-două”, a continuat Bibu.

El a criticat atitudinea administrației sibiene „de a stinge incendii”, în loc să ofere o strategie pe termen scurt, mediu și lung. „Această strategie v-o dau eu în două săptămâni și - indiferent dacă ies primar - o puteți folosi și veți vedea cum pot fi rezolvate rapid lucrurile. Și nu vorbim de containere, ci de clădiri modulare. Care pot rezolva pe termen scurt problema. Una care are foarte multe implicații: are impact inclusiv pe partea de sport, dacă tot am vorbit în această ședință despre sport. Din cauza orelor de după-amiază, elevii nu mai pot participa la activități sportive”.

Astrid Fodor a admis că, pe termen lung, soluția este construirea de noi școli și a explicat de ce nu a căutat să fie, deocamdată, în fruntea zonei metropolitane a Sibiului. „Eu conduc o asociație (cea de transport metropolitan – n.r.) și fiecare primar din cei cinci din consiliul de conducere al zonei metropolitane preluăm președinția un an de zile.  Deci la toți ne vine rândul pentru un an de zile. Poate la anul va fi primarul din Șelimbăr președinte. Sunt convinsă că un primar PNL puternic va putea acționa în această direcție”.

Astrid Fodor a spus că „de ani întregi” așteaptă de la primarii localităților din jurul Sibiului să construiască noi școli

Bibu: „N-ați fost la ședință”. Fodor: „Sigur nu m-am uitat la stele”

Adrian Bibu a insistat pe faptul că primarul Sibiului are o altă forță în impunerea unor direcții în cadrul zonei metropolitane. Și a amintit de prima ședință din acest an a primarilor sibieni din cadrul zonei metropolitane, care a avut loc în sediul din Șelimbăr al acestei asociații. „Acum două săptămâni a fost o primă întâlnire, m-am dus, pe dumneavoastră nu v-am văzut în sală, probabil aveați altă treabă. Un primar de Sibiu are altă forță decât primarii localităților din jur:  se pot lua fonduri europene cu sprijinul Sibiu pentru construirea de școli în localitățile învecinate. Atât la Primărie, cât și la Consiliul Județean avem pe fonduri europene «oameni-rachetă»”.

Astrid Fodor a replicat că, de fapt, este doar o impresie faptul că Primăria Sibiu ar avea un aparat birocratic suficient încât să preia și sarcinile zonei metropolitane. Și că, la prima ședință a zonei metropolitane nu a participat având alte priorități. „Sunt așteptările dumneavoastră, am avut alt program, sigur nu am stat la primărie și m-am uitat la stele. Noi avem un aparat subdimensionat, vedeți câte posturi sunt neocupate, lucrăm cu un minim de personal. Și proiecte se pot face dacă vin propuneri de la aceste comune. Deci primarii care sunt acolo știu ce au de făcut, nu-i subestimați”, a arătat Astrid Fodor. În sprijinul său a venit și Ioana Leca: ea a arătat că asociația de dezvoltare prin intermediul căreia va trebui să funcționeze zona metropolitană trebuie să-și angajeze aparat propriu prin intermediul căruia să deruleze proiectele metropolitane.

„Da, dar noi până acum am pierdut oportunități din cauza lipsei zonei metropolitane”, a arătat Bibu. Fodor a ținut să aibă ultimul cuvânt. „Mobilizați-vă primarii”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

31 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Doru

Acum 1 săptămână

Bv,toti o apa si-un pamant! Va certati de ani de zile,si solutii nu gaseste nimeni,de parca e asa greu! La bugetul pe care il are Sibiul,10-20 mil euro pt constructia catorva scoli ar fi ceva f usor de realizat. Dar pt asta trebuie oameni gospodari si competenti,nu țațe ca cei de la conducerea actuala!
Raspunde

Hermannstädter

Acum 1 săptămână

Scoli pentru cei din Selimbar si Arhitecti ?
Raspunde

Alex Vintila

Acum 1 săptămână

Doamna Pop ar trebui trasa pe linie moarta, ca traieste in secolul trecut. 1. Ea stie ca acei copii care fac ore dupa masa se intalnesc cu parintii doar in week-end ? 2. Dimineata copii sunt nesupravegheati, pentru ca parintii sunt la serviciu. 3. Daca doamna Pop facea scoala de dimineata, sigur nu mai avea loc discutia asta, pentru ca era altcineva in locul ei. 4. Doar solutii temporare, fara viziune pe termen mediu si lung. Ce spune doamna primar, ca nu sunt fonduri europene ca nu avem crestere demografica, e o prostie. Nici nu avem nevoie de fonduri europene pentru asta. Primaria Sibiu are excedent bugetar in fiecare an, adica raman bani necheltuiti din buget. De ce nu s-ar construi scoli cu ei ?
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

Și predai tu în toate școlile noi, că ești tare deștept? Că profesori și învățători șomeri nu știu să existe.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mariana Popa

Acum 1 săptămână

Doamna Fodor habar nu are pe ce lume traieste cand discuta de fonduri europene. Sub conducerea sa, in 2017, Sibiul (minunatul si europeanul Sibiu) a luat ZERO lei fonduri nerambursabile de la UE. Colac peste pupăză, a mai primit (pe bani?) titlul de “primar vizionar”! Asadar, sa votam cu eterna si fascinanta Fodor!
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

Vezi că pe site-ul primăriei găsești execuția bugetară. Mergi la capitolul "Fonduri nerambursabile" și copiază suma aici, dacă te duce mintea de galinacee bată
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Carol

Acum 1 săptămână

Bibu 1, Fodor 0. Show must go on!
Raspunde

IRSOP

Acum 1 săptămână

Fodor 70% ... restul se calcă în picioare pe ce a mai rămas amice.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Penibilă prestatie

Acum 1 săptămână

După asemenea remarci Simona Pop trebuia să își cam dea demisia. Dar obrazul e gros. În Oradea apărând riscul ca peste câțiva ani o parte a elevilor dintr-o școală să facă ore după-masă, municipalitatea a început construcția unei noi școli. În situația în care acolo nu există nici o școala in care să se desfășoare ore după-amiază…
Raspunde

Elzoroaba

Acum 1 săptămână

fake news

Raspunde

Vadim

Acum 1 săptămână

Acum, in timpul vacantelor scolare, se circula relativ bine in Oras. Ce e chiar atat de greu de observat ca, construirea de noi scoli in cartiere precum Gusterita sau Turnisor, ar decongestiona circulatia mult.
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 săptămână

Exemplul îl avem aproape : Zona Metropolitană Brașov . Am pierdut trenul acum 20 de ani ; e necesară schimbarea legislației pentru a nu mai fi la mâna unor interese locale ( câtva primari ) în defavoarea tuturor .
Raspunde

Sandokan

Acum 1 săptămână

Daca Selimbarul si Cisnadia (cu primari PNL) ar fi "excelat" la capitolul "infrastructura" educationala, atunci Bibu putea sa le reproseze celor din Sb ca nu au construit destule scoli. Poate asta ar trebui sa faca Bibu mai intai, sa-si intrebe colegii de partid de ce nu sunt in stare sa construiasca niste gradinite/scoli. Eventual sa le trimita strategia lui pt. rezolvarea acestei probleme, daca tot are una :).
Raspunde

In ultimii 4 ani, cine v-a oprit demagogilor?

Acum 1 săptămână

S-a trezit Bibu? Dup4 ani in care a fost preșul fdgr-ului și nu a avut nici o inițiativă? Tov. Bibu , vezi că mașina șefei , Toyota aia pentru care plătești rate, trebuie spălată!
Raspunde

Radu

Acum 1 săptămână

Asa cum orice gospodar isi face cotet pt porci sau grajd pt boi, tot asa Romania ar trebui sa se ingrijeasca de constructia scolilor. Fondurile europene sunt binevenite ca sa cumperi ulterior niste calculatoare si panouri solare. Dar daca n-ai nici macar acoperis, unde naiba sa montezi panourile?
Raspunde

Valjan

Acum 1 săptămână

Parca pe afisele electorale, Fodor arata cu 50 de ani mai tanara. La cum arata in poza asta de aici, chiar regret ca Burebista nu a vrut sa se joace cu ea cand erau mici!!!! A dracului "Phodorshop-ul" asta cum te face din pixeli !!!!
Raspunde

@Valjan

Acum 1 săptămână

photoshopul se practica din greu la primarie - avand drept subiect septuagenara. vezi pozele bunicii (ce nu vrea sa stea cu nepotii) reale si nemodificate: https://www.turnulsfatului.ro/2024/03/26/sibienii-au-venit-la-dezbaterea-viitorului-pug-cu-probleme-specifice-extinderea-zonelor-intravilan-i-a-interesat-cel-mai-mult-intre-bdquo-nu-distrugeti-rdquo-si-bdquo-de-ce-nu-extindeti-rdquo-210083
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului calomnios folosit)

Raspunde

Adrian Antonie

Acum 1 săptămână

"[..] din motive politice mai ales, nu se face nimic” Pai de ce nu faceti coana mare? Ca doar sunteti la conducere? Replica asta pastreaz-o ca va devini valabila pentru voi dupa alegeri. Sper!

Raspunde

Relucu Domnariu

Acum 1 săptămână

Noi pe Fodor o votam, o votam tot neamul, ca sa moara de necaz Bibu si Cimpeanu! Niciodata primar român-valah in burgul nostru!
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Aferim!
Raspunde

Ion

Acum 1 săptămână

Situatia scolilor din oras nu este un subiect de interes pentru primarie si mai ales pt doamnele Fodor si Pop. Ambele ar trebui sa fie la pensie. Desi ai resurse materiale, e greu sa te apuci sa construiesti 1-2 scoli in oras- trebuie sa monitorizezi lucrarile. . Mai buna e o chirie la FDGR, o in ghesuiala in 2 schimburi, o cearta in Consiliul local, o invinuire a directorilor de scoli, a parintilor. Astea, daca ele au fost la scoala si dupa masa, considera ca si copii nostri tot asa trebuie sa se chinuiasca. Halal gandire in folosul cetatenilor ! Doamnelor , la plimbare !
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Da ce chef de învățătură v-o apucat pe toți haurii :))
Raspunde

Mesterul dupe net

Acum 1 săptămână

Hahah...pai da,e mai usor sa arunci vina spre alalalt. Daca aveau viziune,cand au dat alea 50-100 de autorizatii pentru fabricile din zona industriala,se apucau si construiau si niste scoli,licee,poate tot in aceeasi zona,nu? Dar de ce? Urmatoarea victima,calea Surii mici. S-au construit blocuri si se va construi la greu. Scoli zero,gradinite zero. Accesul inboras pe o banda. Strazi inguste,printre case. Vinovati sunt toti. Autoritatile din Selimbar,Cisnadie,Sura,Cristian etc. Cand e clar ca ai dat autorizatii pentru mii de case,apartamnete,pentru care incasezi impozite si tu nu ai facut facilitati pentru cetatenii tai! Dar stai. Ca majoritatea au mutatie pe Sibiu. Deci nu te intereseaza. Sibiul zice,pai nu-s ai mei,ca sunt flotanti. Si Sibiul de fapt incaseaza cei mai multi bani,penteu ca parintii tuturor copiilor lucreaza in fabrici si uzine din Sibiu... Realitatea? Uitati-va in vacante cum se circula. E simplu. E nevoie de vreo 5-10 scoli si poate 10-15 gradinite. In fiecare cartier sunt 2-3 gradintie particulare. Aia pot,nu? Inca o data autoritatilor arata cat de mult le pasa de viitorul orasului pana la urma. Doar cu excedentul bugetar de anul trecut se puteau construi 5 ( CINCI) gradinite/crese cu o capacitate de 100-110 locuri fiecare. Dar na,pentru alea tre" sa muncesti. Si e mai usor sa o lalali si sa zici...domne,nu avem,nu se poate! RUSINE!!!!
Raspunde

Emila

Acum 1 săptămână

Poate vă întoarceți la vale, dacă-i așa rău în Sibiu

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Gata cu Frau Cora, loazelor!

Acum 1 săptămână

Sibienii blazati, conservatori si ratati, bolnavi de sindromul Stockholm, ar vota si o broasca daca numele ei ar suna nemtesc! Ce prapaditi!
Raspunde

Adrian

Acum 1 săptămână

Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios.

Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Da. Voi hauri și roșii veți fi loseri mereu aici.
Raspunde

Vasilica

Acum 1 săptămână

Așa face stimatul domn Bibu la fiecare rând de alegeri. Devine hater, are un comportament arogant de parcă până atunci cineva l-a ținut să nu faca vreo minunată "strategie" de-a dansului. Domnu Bibu, visați mult și bine, Sibiul nu are voie să aibă un primar ca dvs. Sunteți o rușine inimaginabilă și aveți o ipocrizie greu de descris în limba română.
Raspunde

Vasile Gota

Acum 1 săptămână

Bibu este un lătrău care la asta se pricepe... Se facă circ în consiliul local și să fie Gică contra. ... oricum vrabia mălai visează cum visează și el sa fie primar.. Ce tot ziceți că doamna Fodor este senila? L-ați văzut pe Bibu când își fixează privirea pe ceva .. in special pe tine? Te sperie efectiv...
Raspunde

Papa di Gio

Acum 1 săptămână

Băăă ****, chiar dacă faceți școli și spitale nu are cine preda și profesa în ele....deoarece din urmă vin prea puțini cu vocație pentru aceste meserii ,în rest doar vorbe goale doar ne am obișnuit în atâția ani. ,,Succesuri"și să auzim doar de bine. 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus