Joi,
23.05.2024
Innorat
Acum
14°C

„Era bine dacă primeam suma maximă pe care am cerut-o, dar ne pliem pe ceea ce am primit”. Ce spun organizatorii de evenimente din Sibiu despre împărțirea banilor de pe Agenda Culturală

„Era bine dacă primeam suma maximă pe care am cerut-o, dar ne pliem pe ceea ce am primit”. Ce spun organizatorii de evenimente din Sibiu despre împărțirea banilor de pe Agenda Culturală

Cele 97 de proiecte eligibile care au fost depuse la Primărie pentru a primi finanțare în cadrul Agendei Culturale 2024 vor primi un buget de 7 milioane de lei. Am vorbit cu câțiva dintre organizatorii de evenimente din Sibiu pentru a afla dacă sunt mulțumiți de sumele acordate de primărie, dar și ce planuri au cu evenimentele lor pentru anul 2024.

Cel mai consistent buget este pentru evenimentele din cadrul secțiunii Muzică. Focus in the Park (Asociația Focus Sibiu) sau Sibiul de Odinioară (Asociația Sibiul de Odinioară) vor primi câte 300.000 de lei pentru proiectele depuse pe Agenda Culturală. Sebastian Marcovici, organizatorul evenimentului Focus in The Park, spune că suma primită este cea maximă pe care o poate acorda primăria. Noutatea din acest an este că accesul la festival se va face pe bază de bilete.

„La noi nu s-a schimbat finanțarea, noi am primit exact aceiași bani ca anul trecut, deci nu pot comenta nimic. Știu că acesta este maximum pentru Focus in The Park pe care poate să-l aloce primăria. Ne mulțumim și ne bucurăm pentru sprijin. Anul acesta introducem biletele pentru că line-up-ul este unul 50% internațional și altă posibilitate de a aduce acești artiști pe care i-am anunțat în primul val plus al doilea val pe care o să-l anunțăm în luna iulie nu mai exista efectiv”, a spus Sebastian Marcovici pentru Turnul Sfatului.

„Era bine dacă primeam suma maximă pe care am cerut-o, dar ne pliem pe ceea ce am primit”

Complexul Muzeal Astra a primit finanțare pentru patru proiecte. Pentru Astra Multicultural Muzeul a primit suma de 200.000 de lei, pentru Târgul Frumos. Ceramic. Folositor - 100.000 de lei, pentru Poets in Transylvania, Festivalul Internațional de poezie de la Sibiu - 50.000 de lei, iar Animă Astra a primit 100.000 de lei.

„Sunt mulțumit, banii sunt la fel ca anul trecut, nu sunt nici mai mari, nici mai mici, este foarte benefic sprijinul pentru noi, pentru muzeu, și mai mult decât componenta financiară este modul în care se înțelege că noi, la Muzeul Astra, în timpul sezonului de vizitare livrăm acțiuni culturale de calitate pentru public care până la urmă lasă efecte economice în orașul Sibiu. Era bine dacă primeam suma maximă pe care am cerut-o, dar ne pliem pe ceea ce am primit și vom face evenimentele respective”, a spus Ciprian Ștefan, directorul Complexului Muzeal Astra.

„Târgul în sine nu este afectat”

Aociația Events for Tourism a primit pentru proiectul Revelion 2024 suma de 250.000 de lei, iar Sibiu Christmas World a primit statusul de proiect eligibil fără finanțare.

„Noi depunem an de an de când există Agenda Culturală proiecte. De-a lungul timpului, mărimea lor a fost diferită și în funcție de asta am calibrat evenimentele la ceea ce înseamnă program cultural. Evenimentul nu este afectat, noi am cerut finanțare doar pentru programul cultural. Nu este un eveniment care generează venituri din vânzarea biletelor. Orice cheltuială este o cheltuială care nu poate fi recuperată, mărimea lor depinde de finanțări nerambursabile. Târgul în sine nu este afectat, noi nu l-am crescut de-a lungul timpului, spre deosebire de alte orașe noi ne concentrăm pe târgul în sine nu pe programul cultural. E ca o opțiune pe care o lansăm primăriei și un lucru prin care publicul va primi ceva în plus”, a spus Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun de la Sibiu, pentru Turnul Sfatului.

Reamintim că peste 100 de proiecte au fost depuse la Primărie pentru a primi finanțare în cadrul Agendei Culturale 2024. Dintre acestea, municipalitatea a declarat 97 eligibile, iar 80 dintre ele vor primi fonduri publice în cadrul sesiunii.

Proiectul de hotărâre privind lista proiectelor de pe Agenda Culturală a Sibiului din acest an este propus spre aprobare consilierilor locali, votul urmând să aibă loc în ședința ordinară de joi, 25 aprilie.

Citește și: 7 milioane de lei pentru cultura sibiană: multă muzică, modă, meșteșugărit, arte și literatură. Focus in the Park, Sibiul de Odinioară, Cântecele Munților, Astra Film - cei mai mulți bani

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ciobanul

Acum 3 săptămâni

Multumiri Primariei Sibiu. Bilete la festival in parcul public, întreținut (sau mai putin întreținut) din banii publici, adica ai nostri. Asa degradam zona verde. Nu va mai ajunge orasul, v ati intins in parcuri acum. Si ecologistii lui Gligor...sunt la baute !

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Valjan

Acum 3 săptămâni

Face ce face Marcovici si mai linge niste bani publici si ca de obicei toti participantii vor fi obligati sa se alinieze la ordinele lui adica preturi mari si joc de glezne cum vrea individul. Cum dracu sa interzici accesul intr-o zona a parcului public pentru ca un individ de teapa lui Marcovici sa incaseze o caruta de bani? Adica primaria ii da bani pe agenda sa organizeze ***** si el ingradeste parcul si pune si taxa de acces si mai scoate si acolo niste bani deci sa inteleg ca platim de doua ori? Adica o data la taxe si impozite si apoi la biletul de acces? Bai Primarie, Bai Fodor , voi sunteti nebuni? 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Feli

Acum 3 săptămâni

Cum se face ca Focus poate primi 300.000 de lei pe Agenda Culturala si va permite accesul la festival doar cu conditia achizitionarii unui bilet, iar Artmania nu poate accesa aceasta finantare tocmai pentru ca accesul este pe baza de bilete/abonamente?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus