Duminică,
21.07.2024
Parțial Noros
Acum
25°C

Dezvoltarea rezidențială pe Calea Șurii Mici: creșterea CUT, reorganizarea parcelarului și condiții pentru preluarea străzilor noi în domeniul public

Dezvoltarea rezidențială pe Calea Șurii Mici: creșterea CUT, reorganizarea parcelarului și condiții pentru preluarea străzilor noi în domeniul public

O suprafață de peste 11 hectare de pe Calea Șurii Mici este propusă din nou pentru reglementare, în vederea creșterii coeficientului de utilizare a terenului cu 20%. Este vorba despre un teren pe care se estimează construirea a aproximativ 300 de apartamente și peste 400 de locuri de parcare. Suprafața este împărțită în mai multe subzone, care, la rândul lor, au făcut obiectul unor hotărâri asemănătoare în ultimii 11 ani.

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru dezvoltarea rezidențială pe Calea Șurii Mici, în apropiere de terenul dedicat viitorului spital județean, care rămâne virtual, a fost elaborat de firma Atelier Cristian și Cristian Arhitectura SRL și a fost inclus în lista proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului local. Acest proiect are ca beneficiari mai mulți proprietari și vine în urma modificării unui PUZ anterior aprobat în 2013 și modificat în 2018.

Noul PUZ prevede construirea de locuințe colective și semicolective, beneficiind de o creștere a coeficientului de utilizare a terenului (CUT) cu până la 20%, conform legislației urbanistice în vigoare.

Terenul a fost prezentat și în cadrul unui memoriu supus anterior consultărilor publice:

Citește și: Șase blocuri cu aproape 200 de apartamente sunt propuse pe Calea Șurii Mici: între două ansambluri rezidențiale

Explicație

Coeficientul de utilizare a terenului (CUT) este un indicator urbanistic care arată raportul dintre suprafața construită desfășurată (toate etajele clădirii adunate) și suprafața terenului pe care se construiește. În contextul acestui proiect, creșterea CUT înseamnă că se permite construirea unei suprafețe mai mari de clădiri pe același teren.

Astfel, dacă pentru aceleași suprafețe în 2013 CUT era de 0,7-0,9 pentru clădirile cu două niveluri peste parter, iar în 2018 coeficientul a ajuns la 1,86 pentru zona mixtă și 1,08 pentru cea de locuire, astăzi CUT ajunge la 2 pentru clădirile dedicate instituțiilor publice, spre exemplu.

Citește și: Discriminare în reglementarea parcelelor și aglomerație - sesizările transmise pentru PUZ-ul unui viitor ansamblu rezidențial pe Calea Șurii Mici

300 de apartamente

Proiectul acoperă o suprafață totală de 114.581 mp și include diferite tipuri de locuințe și facilități, printre care: locuințe cu regim mediu de înălțime - construcții de tip S+P+4+M/R și S+D+P+3+M/R; zona mixtă cu funcțiuni de locuire și instituții de servicii publice și private cu maxim șase niveluri peste parter; zona de protecție.

„Se propun un total de 300 apartamente, din care 106 apartamente în subzona UTR M* și 194 apartamente în subzona UTR L3* (...) Se propun un total de 466 locuri de parcare (...) Parcajele la sol vor fi plantate cu un arbore la fiecare patru locuri de parcare (...) Să se asigure 1-2 locuri de parcare în interiorul parcelei sau pe suprafețele dedicate asigurării locurilor de parcare de-a lungul aleilor de circulație carosabilă din incintă pentru vizitatorii ocazionali”, scrie în proiectul de hotărâre.

Condiții pentru străzile noi

Este de remarcat că suprafața reglementată prin proiectul care va ajunge săptămâna viitoare în consiliul local este împărțită în opt subzone, iar pentru trei dintre acestea Primăria cere reorganizarea parcelarului. Acest lucru urmează să fie făcut în baza unor documentații urbanistice ulterioare. „Parcelele sunt construibile numai dacă au asigurat un acces carosabil de minim 6.0 m lățime dintr-o circulație publică. Străzile realizate prin parcelările noi vor fi preluate în domeniul public doar dacă sunt echipate cu toate utilitățile, asfaltate și cu iluminat public”, prevede proiectul.

Proiectul de hotărâre ce va fi supus votului în Consiliul local poate fi consultat aici.

Context

Proiectul de pe Calea Șurii Mici se înscrie în seria de dezvoltări rezidențiale recente din Sibiu. De exemplu, în ședința precedentă a Consiliului local a fost aprobat un al PUZ, care descrie intenția investitorilor de a construi aproape 500 de apartamente și aproape 1.000 de locuri de parcare, inclusiv o instituție de învățământ, o zonă verde cu rol de agrement și o zonă de instituții și servicii.

Citește și: Un nou proiect rezidențial pe Calea Șurii Mici: va fi construit pe orizontală, va avea aproape 1.000 de locuri de parcare, zonă de agrement și grădiniță

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

7 comentarii

Till Eulenspiegel

Acum 3 săptămâni

In tarile civilizate(de la Nadlag incolo) urbanismul cade in sarcina administratiei locale.Proprietarii si investitorii se supun regulilor stabilite de administratie, nu le creaza in avantaj propriu si cer administratiei sa le aprobe,ca la noi. Probabil ca de aia arata mai bine la ei(catolici si protestanti) decit la noi(ortodocsi pina-n virful...).
Raspunde

Eu

Acum 3 săptămâni

Nu e posibil așa ceva. Totul e pe invers. In periferie ar trebui un cut și pot mai mic . E bătaie de joc. In câmpuri uriașe libere scopul e sa creezi condiții,iar voi dați liber la înghesuială???
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Administratia locala merita zero respect din partea locuitorilor, cum sa nu faci trotuare pe marginea drumului din momentul in care dai autorizatie de construire pentru o multime de blocuri? Ar trebui creata o lista de lucruri pe care administratia viitoare (din septembrie!) sa se oblige sa le faca, inclusiv daca nu sunt obligati de legile tampite pe care le avem. Iar daca nu sunt in stare pana la termenele din lista, sa porneasca procedura pentru noi alegeri. Iar daca nu se poate legal cu alegeri anticipate (in ceea ce priveste consiliul local mai ales), vor suporta consecintele la alegerile viitoare, ca lista e publica. Dar pana atunci e nevoie de schimbarea legii care sa permita alegeri anticipate pe baza nerespectarii listei. Asa ca votati si la parlamentare partidele care o sa-si asune tipul asta de lista, sub sanctiunea alegerilor locale anticipate. Dictatura autoritatilor locale e prea mare, sunt alesi pe basme si apoi pot sa faca ce vor, pe baza legilor facute tot de ai lor, din parlament, pana la urmatorul mandat. Partidele astea cu relativ putina putere in teritoriu, USR, AUR si SOS trebuie sa promoveze genul asta de lege, ca inca nu ai mafii puternice in teritoriu, care sa influenteze parlamentarii lor.
Raspunde

Kukuruku

Acum 3 săptămâni

Multumesc pentru downvote-uri (90 la 1, mai bagati, copii, ingropati-va mai adanc), asta arata ce punct sensibil am atins pt mafiile de partid din teritoriu
Raspunde

D.m.

Acum 3 săptămâni

To ce se cere e “acces carosabil de minim 6.0 m lățime”?? Nici o vorba de trotuare pentru pietoni? Sa tot fi “dezvoltator”, sa-ti maximizezi profitul minimizand pierderile de teren!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sdfsd

Acum 3 săptămâni

suntem mai rau ca in evum mediu sau in perioada texana... acolo daca ne uitam strazile erau super late si gandite pentru viitor in timp ce la noi ditamai investiile cu nistre stradute mici de o masina parcata acolo blocheaza tot traficul din zona si nu numai... este inadmisibil ce se intampla in Sibiu din punct de vedere urbanistic. In plus nu ar trebui crescut procentul constructiilor ci al spatiului verde obligatoriu asa cum la casele individuale te obliga sa ai ditamai spatiul verde si putin constructii. De ce la blocuri se poate? caliatea vietii unde este? (in afara de buzunarul dezvoltatorului)...
Raspunde

Bula

Acum 3 săptămâni

Daca aici nu este spatiu,sa veniti la Selimbar pe Dna Stanca sa vedeti inghesuiala....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus