Joi,
25.07.2024
Innorat
Acum
18°C

Noul spital rămâne virtual: sâmbătă expiră clauza suspensivă pentru construire. „Este o mare dezamăgire că acest proiect de interes regional nu va fi realizat în viitorul apropiat”

Noul spital rămâne virtual: sâmbătă expiră clauza suspensivă pentru construire. „Este o mare dezamăgire că acest proiect de interes regional nu va fi realizat în viitorul apropiat”

Sâmbătă, 22 iunie 2024, expiră termenul în care conducerea Consiliului Județean Sibiu și-a asumat obținerea finanțării pentru construirea noului spital județean astfel încât să poată fi semnat contractul de construire atribuit asocierii condusă de CON-A Operations. În timp ce autoritățile județene refuză dialogul pe acest subiect, constructorii își exprimă dezamăgirea amânării acestui proiect „pentru oameni, în primul rând”.

„Lucrurile s-au legat și, după ce zilele trecute Guvernul a emis actul normativ ce ne permite să solicităm finanțare nerambursabilă la valoarea integrală a investiției, iată că astăzi suntem în fericita postură de a anunța că o firmă sibiană a câștigat licitația Noului Spital”, transmitea Daniela Cîmpean, președinta CJ Sibiu, într-un comunicat emis în vara anului trecut, la finalizarea procedurii de atribuire a contractului de construire și echipare a noului Spital județean Sibiu. Un contract cu o valoare de aproximativ 2,1 miliarde de lei plus TVA, atribuit sub o clauză suspensivă de un an. Clauză care prevedea că – deși atribuit – contractul va fi semnat doar după ce CJ Sibiu obține și banii necesari.

Atribuirea a fost făcută în 12 iunie 2023, iar clauza suspensivă a intrat în vigoare din zece zile mai târziu, dată până la care puteau fi depuse eventuale contestații. 

În acest context, am transmis conducerii CJ Sibiu mai multe întrebări: de la cele tehnice (care este data exactă a expirării clauzei suspensive și dacă aceasta mai putea fi prelungită și au fost efectuate demersuri în acest sens), la intențiile pentru viitorul apropiat (dacă va mai fi scos la licitație contractul cu o nouă clauză suspensivă sau care este strategia CJ Sibiu în cazul acestui proiect). 

Conducerea CJ Sibiu a refuzat, însă, să răspundă la întrebări. „Vă transmitem că în momentul de față nu avem date noi care să poată fi supuse atenției publicului. Așa cum am procedat și anterior, vă asigurăm că o să prezentăm publicului date relevante și certe privind investiția în cauză la momentul în care acestea vor fi disponibile”, este textul oferit drept răspuns cititorilor Turnul Sfatului, text semnat de către Thomas Roth, consilier în cadrul cabinetului președintei CJ Sibiu.

Citește și Cîmpean anunță că Sibiul a găsit banii pentru noul spital județean: Săptămâna viitoare va fi anunțat constructorul

Pe 30 iunie se împlinesc patru ani de când, înaintea unei alte campanii electorale, cohorte de miniștri liberali, în frunte cu premierul Ludovic Orban, asigurau că există bani pentru construirea noului spital. În urma acelui eveniment descris drept „o zi istorică”, sibienii au rămas cu un panou prin care CJ Sibiu asigură sibienii că acolo se va construi.

Citește și FOTO Șefii Guvernului au venit la Sibiu să promită noul spital județean. ”Este o zi istorică”

„Vom analiza cu mare atenție dacă vom mai participa la licitație”

Contractul de construire și echipare a fost atribuit asocierii condusă de sibienii de la CON-A Operarions, asociere din care fac parte zeci de firme printre care și CON-A, Flexik Automation, Medicare Engineering S.A., Med Q Clinexpert, Editronic International, Helinick, Papapostolou SRL sau Eltrex SRL.

I-am întrebat pe reprezentanții Con-A cum apreciază calitatea proiectului pe care l-au câștigat, având în vedere că pentru depunerea ofertei declarată câștigătoare aceștia au studiat minuțios documentația. „Documentația tehnică în cadrul acestui proiect a fost întocmită corespunzător – caiet de sarcini, fisă de date, planșe etc. Ca exemplu în acest sens vă pot spune că suntem angajați în licitații publice care au fost sistate, decalate cu lunile sau contestate de trei, patru sau cinci ori din cauza documentației lacunare, aspecte care în cazul de față nu s-au întâmplat”, transmit reprezentanții conducerii CON-A pentru cititorii Turnul Sfatului. Care reprezentanți ocolesc să declare care consideră că sunt cauzele care duc la situația în care contractul nu mai poate fi semnat. „Nu suntem în măsură și nu avem date concrete să comentăm decizia de a nu se realiza această investiție în Sibiu. Noul Spital Județean era un proiect pentru oameni, în primul rând. Cetățenii și copiii României meritau realizarea acestui proiect”.

Pentru că – cel puțin la nivel teoretic – mai există scenariul în care execuția lucrărilor și echiparea noului spital să fie scoase din nou la licitație, am întrebat conducerea CON-A Operations dacă ar mai fi interesată să participe la o nouă astfel de procedură. „Am făcut mari eforturi și am alocat resurse importante pentru ofertarea Spitalului Județean. Ca ordin de mărime, oferta tehnico-economică pe care am depus-o a ajuns la aproape 30.000 de pagini la final. În funcție de gradul de ocupare a resurselor și al proiectelor pe care le vom avea în desfășurare la momentul respectiv, vom analiza cu mare atenție dacă vom mai participa la licitație. Au fost zeci de persoane implicate și mii de ore de muncă”, arată reprezentanții companiei de construcții, cea mai mare din Sibiu și printre cele mai mari din țara noastră.

„Este o mare dezamăgire că acest proiect de interes regional nu va fi realizat în viitorul apropiat. Peste 900 de oameni puteau fi tratați simultan în noul spital, putem spune că mii de oameni au fost privați de posibilitatea de a fi tratați în condiții extraordinare, cu aparatură modernă, demnă de secolul 21. Sibienii și numai meritau acest proiect”, conducerea CON-A Operations

Construiesc pentru alții

Cu o cifră de afaceri de peste 160 de milioane de euro anul trecut și cu peste 1.000 de angajați, grupul Con-A rămâne, însă, implicat în proiecte de infrastructură de sănătate în țara noastră. În urmă cu două zile, asociarea condusă de CON-A Operations a semnat contractul pentru proiectarea și construirea unui centru chirurgical cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș. Contractul are termen de doi ani și o valoare de 249 de milioane de lei, la care se adaugă TVA, și este finanțat prin PNRR (program din care noul spital județean a fost scos de reprezentanții PSD, sub motivul că este prea scump).

Autoritățile mureșene au fost capabile să asigure finanțarea construirii unei noi clădiri cu destinație medicală

„Suprafața totală a noului corp va fi de aproximativ 19.300 mp și va avea în total 214 paturi pentru spitalizare continuă și 5 paturi pentru spitalizare de zi. Perioada contractuală este de 24 de luni – proiectare și execuție. Contractul nu include furnizarea și dotarea cu echipamente medicale”, se arată într-un comunicat semnat de Sorin Cristea, managerul general al CON-A.

În teorie, proiectul mai are șanse

Pentru proiectul noului spital județean, CJ Sibiu a cheltuit până acum aproximativ 12 milioane de lei. Bani pe care instituția județeană nu este tocmai dispusă să-i justifice, mai ales în ceea ce privește contractele de consultanță semnate în acest sens (mai multe detalii aici: Proiectul noului spital: CJ Sibiu începe să-l împacheteze în „confidențial”).

Chiar și așa, cel puțin la nivel teoretic proiectul este „încă în cărți”. Și asta pentru că în primăvara acestui an, Guvernul a aprobat Programul Național Sănătate (PNS), pentru finanțarea lucrărilor de construire și dotare de noi spitale în țara noastră. Prin intermediul acestui program, CJ Sibiu ar putea accesa nerambursabil maxim două miliarde de lei, restul necesar urmând să fie atras din alte surse. Surse între care s-a arătat a fi disponibilă și Primăria Sibiu, cu atât mai mult cu cât noul spital județean ar urma să înglobeze și Spitalul de Pediatrie, aflat în administrarea primăriei sibiene. „Am transmis doamnei președinte a Consiliului Județean că Primăria Sibiu își va onora obligațiile asumate încă din anul 2016 de a susține acest proiect, inclusiv financiar, dacă este nevoie”, declara primarul Astrid Fodor, pentru cititorii Turnul Sfatului, la începutul lunii aprilie (citește detalii aici: Tic-tac: noului Spital județean îi mai trebuie jumătate de miliard și un Guvern rapid pentru a începe lucrările cu Con-A. Cum ar putea ajuta Sibiul? Răspunde primarul Fodor).

Doar că Programul Național Sănătate bate pasul pe loc: după ce la finele lui martie Guvernul României aproba alocarea a zece miliarde de lei pentru acest program, în terrmen de 45 de zile ar fi trebuit elaborate normele metodologice pentru implementarea acestuia. Normele trebuie eliberate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, responsabil de implementarea acestui program. Până la publicarea acestui articol, reprezentanții ministerului nu au răspuns întrebărilor transmise de Turnul Sfatului pe subiectul întârzierilor din acest program și al calendarului actualizat de implementare.

Citește și VIDEO A fost lansat turul virtual al viitorului Spital județean. ”Poate crea și un atașament al comunității”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

25 comentarii

Marius

Acum 1 lună

Bravo PNL(&PSD)! Tot inainte.
Raspunde

Xxx

Acum 1 lună

Asta e stire??? Da ce se indoia cineva???
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

Realesele noastre ne dau circ in fiecare an.Ce nevoie avem noi sibienii de un spital?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Romania lucrului bine facut.
Raspunde

Hermann Stadt

Acum 1 lună

No bineee,ca și votanți ne-am asumat și riscul că vom fi mințiți in continuare...doar si când cumpărăm telemea tot noi plătim 1/2kg de apa la același preț cu telemeaua :)))
Raspunde

Pastor Marginas

Acum 1 lună

Ce mai conteaza boss ca nu se respecta termenul iar. Au mai castigat un mandat. In 3 ani si jumatate se va face iar forfota pentru acest subiect in vederea pregatirii urmatoarei campanii :-)
Raspunde

Aci Duțu

Acum 1 lună

Mai trage odadă peste 3 anijumate. Pân-atunci poți numa să te-oftici, pastor răspopit
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pastor marginas

Acum 1 lună

****, Aci Dutu isi face iar prezenta...daca tie iti place cum e acum, felicitari boss, esti un om simplu si fericit...cuvant cheie: SIMPLU

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ovidiu Oanta

Acum 1 lună

Mai taci ba din gură ca vorbești numa prostii. Ai studiat tu în acest demers să vezi ce reglementări sunt ? Latrii aici degeaba..
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Andreea

Acum 1 lună

Bine ca ati votat iar, Campeanu !...........e de o incompetenta infioratoare.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ovidiu Oanta

Acum 1 lună

Pe cine ne recomanzi să votăm ?
Raspunde

Barosanu

Acum 1 lună

@Ovidiu Oanta - pe altcineva. E la mintea cocoșului.
Raspunde

Gil

Acum 1 lună

Mulțumim tuturor celor care au votat continuitatea , mulțumim Câmpeanu , Bibu , Iordănescu și altor inapți . Și în semn de apreciere Sa vă umplem frigiderul
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Văd atâta lume revoltată ; de când Virtualul a devenit periculos ? Suntem tradiționaliști : ne folosim de spitalele din epoca austriacă .
Raspunde

Sandokan

Acum 1 lună

Cel mai important e ca "pentru proiectul noului spital județean, CJ Sibiu a cheltuit până acum aproximativ 12 milioane de lei". Adica cine trebuia, si-a luat banii. Ca nu se mai face, asta-i alta poveste. Si cand te gandesti ca de acum cativa ani se vindeau apartamente langa "noul spital judetean" :).
Raspunde

T.

Acum 1 lună

E si asta o performanta in a insela (a se citi a minti) in doua randuri de alegeri sibienii ca vei construi un nou spital, iar suficienti sibieni sa te voteze. Asta se poate numi campanie mincinoasa, mintirea electoratului si incalcarea contractului cu electoratul (promisiunile din campanie sunt un fel de contract, pe baza caruia cetateanul isi da votul).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

T.

Acum 1 lună

unii sibieni sunt atat de incuiati la minte incat si peste 4 ani, daca individa asta acra va candida - promitand din nou spitalul, o vor vota. De asta Sibiul va ramane in continuare doar un sat – colonie, plin de noxe si praf (cu balciuri ocazionale - vezi FITS), fara a cunoaste conceptul de calitate a vietii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Bula

Acum 1 lună

La tine in "Romania mare" votai cu vasilica ?
Raspunde

Ovidiu Oanta

Acum 1 lună

**** deleanule

(Acest mesaj a fost șters din cauza limbajului licențios)

Raspunde

Gicu

Acum 1 lună

Votati in continuare alianta pentru stabilitatea tarii, a se citi pentru stabilitatea hotilor, pesede-penele aceeași mizerie si asta se stia inca din 2016, dar unii nu au vrut sa auda. Ei acum se vor convinge, daca nici acum, atunci si-o merita, soarta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibianul

Acum 1 lună

Nu mai plângeți sibieni mândrii. Ați luat din nou **** 

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Eu din SIBIU

Acum 1 lună

Sunteți liberi să plecați de unde ați venit, și asta cât mai repede dacă nu va place și nu va convine cum e frumosul nostru oraș. Noi am ales ce am vrut, și am câștigat!
Raspunde

TS

Acum 4 săptămâni

Acum câteva săptămâni ați lăudat sibienii pentru ce au votat. Din păcate asta vor sibienii, panseluțe, teatru, centru aranjat cu care să se laude pe Instagram și cam atât. Pentru ei nu mai contează sportul, taxele mai mici, locurile de parcare, spitalele. Pentru sibian e bine ca centrul arată ca în povești, iar spitalul ca la Cernobil.
Raspunde

Erudel Zgavodea

Acum 4 săptămâni

35 de ani de cacialma si minciuna.
Raspunde

Marius Balan

Acum 1 săptămână

Din cate cunosc , CJ a facut tot ce tinea de aceasta autoritate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus