Miercuri,
18.09.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Blocuri cu 10 niveluri, hotel, grădiniță și sală de sport pe Calea Șurii Mici, la intersecția cu Frigoriferului. O zonă industrială se transformă în zonă mixtă

Blocuri cu 10 niveluri, hotel, grădiniță și sală de sport pe Calea Șurii Mici, la intersecția cu Frigoriferului. O zonă industrială se transformă în zonă mixtă

Un teren de aproape șase hectare este propus spre reglementare pentru a fi transformat într-o zonă de locuire și agrement. Aceasta include Baza sportivă Pamira și vizează construirea a 11 clădiri noi, inclusiv a unui hotel și a unei grădinițe.

Primăria municipiului Sibiu a anunțat intenția de elaborare a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru modificarea funcțională a unei zone din oraș, situată pe Strada Frigoriferului și Calea Șurii Mici, nr. 33-39. Proiectul vizează transformarea acestei zone dintr-o unitate teritorială (UTR) de tip Ei într-o unitate de tip M, pentru a permite construirea unui ansamblu de imobile ce va include locuințe colective, spații de birouri, spații sportive și de agrement, spații comerciale și administrative, precum și un hotel.

Inițiatorul acestui proiect este firma Rhenania Immo SRL, prin Micle Bogdan, în colaborare cu mai multe companii locale, inclusiv Pamira Sport SRL și Floradi Prod Com SRL. Proiectarea va fi realizată de Biroul de Arhitectură Irina Popa.

Publicul este invitat să transmită observații și propuneri referitoare la acest plan urbanistic în perioada 28 august 2024 - 21 septembrie 2024, prin diverse mijloace de contact oferite de Primărie. Scopul acestei consultări este de a stabili cerințele specifice pentru elaborarea finală a PUZ-ului.

Detalii despre PUZ-ul propus

Anunțul este însoțit de proiectul unui regulament local de urbanism, aferent PUZ-ului, conform căruia suprafața totală a zonei studiate este de 166.800 mp, iar cea a terenului reglementat prin PUZ – aproape 58.000 mp.

În prezent, zona este destinată activităților economice și industriale, beneficiarii dorind să o transforme în mare parte în una mixtă – destinată locuințelor colective, spațiilor publice și de agrement sau funcțiunilor comerciale. Funcțiunea economică și industrială va fi păstrată în partea de nord a parcelei, în „colțul” dintre străzile Frigoriferului și Calea Șurii Mici.

Teritoriul se află și în preajma viitorului traseu al trenului urban.

Regulamentul conține detalii privind regulile de amplasare a clădirilor, reguli privind accesul cu mașina sau cel pietonal, precum și cele care vizează echiparea edilitară.

Terenul reglementat este împărțit în mai multe zone, în care se propune construire a mai multor imobile de locuințe, cu spații pentru birouri și comerț. Totodată, o zonă este destinată construirii unui hotel, a unei grădinițe, amenajării unei săli de sport și a unui teren de tenis, acolo unde este Baza sportivă Pamira. În total, e vorba de 11 clădiri noi, plus sala de sport.

Regimul de înălțime maxim admis este de D+P+8E+R – 10 niveluri supraterane.

În total, se dorește construcția a 665 de apartamente; hotelul ar urma să aibă 20 de camere; sala de sport - o capacitate de 50 de persoane; iar spațiile comerciale și cele de birouri să ocupe între 500 și 1500 mp.

Documentul mai menționează că „arhitectura clădirilor va fi de factură modernă și va exprima caracterul programului de locuire”.

În ceea ce privește staționarea autovehiculelor, regulamentul local de urbanism menționează obligativitatea ca locurile de parcare să fie asigurate în interiorul parcelei în proporție de 1,5 locuri/apartament. Numărul total de parcări, destinate atât viitorilor locatari, cât și vizitatorilor ar fi de 1.070, dintre care 540 de parcări la sol.

Zona Căii Șurii Mici a devenit în ultimul timp o zonă de interes pentru investitorii care dețin terenuri, mai ales după ce a devenit tot mai clar că aceasta este noul pol de dezvoltare al orașului. Inclusiv Primăria a anunțat că estimează un cost de 147,5 milioane de lei, cu tot cu TVA, pentru transformarea Căii Șurii Mici într-un bulevard cu până la șase benzi de circulație pe o lungime de 2 km. Proiectul ar urma să fie finanțat din fondurile europene alocate nerambursabil Sibiului în actualul exercițiu multianual, iar pentru implementare este necesară exproprierea a 78 de terenuri.

Citește și: Șase blocuri cu aproape 200 de apartamente sunt propuse pe Calea Șurii Mici: între două ansambluri rezidențiale

Citește și: Un nou proiect rezidențial pe Calea Șurii Mici: va fi construit pe orizontală, va avea aproape 1.000 de locuri de parcare, zonă de agrement și grădiniță

Citește și: Dezvoltarea rezidențială pe Calea Șurii Mici: creșterea CUT, reorganizarea parcelarului și condiții pentru preluarea străzilor noi în domeniul public

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

14 comentarii

D.M.

Acum 3 săptămâni

directia e buna. In loc de terenuri de tenis primaria ar fi in stare sa aprobe enormitatea propusa, adica peste 1000 de masini aduse peste traficul deja infernal din zona, si fara a crea infrastructura necesara. O sa fim gazati si perpeliti la foc mic in satul prafuit Sibiu - fosta capitala europeana. Turnisor Sud, Turnisor Nord, inclusiv zona Frigoriferului au ZERO parcuri, zero spatii verzi. Betoane sa fie, impozitele si taxele vin, iar fraierii tot fdgr au votat chiar daca in primarie nu exista conceptul de calitate a vietii pentru sibieni.
Raspunde

Lutte

Acum 3 săptămâni

Terminați cu glemele ,auzi , grădiniță ! De peste 30 de ani in orsș numaigrădinițe si școli sau construit ,nu mai ai loc de ele ! ;))
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 3 săptămâni

Cea mai tare e faza cu bulevardul cu trei benzi de circulatie pe sens care se va descarca pe o banda pe sens!As vrea sa stiu unde cred proiectantii ca se vor colecta apele uzate menajere.E vreun colector prin zona capabil de asa performanta?Eventual se va putea face o pastravarie in sensul giratoriu Bieltz-A Iulia-Turnisorului.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibian

Acum 3 săptămâni

Vai de capul nostru. Se muta toata Oltenia in Sibiu, la cate apartamente se construiesc. Parca vor sa faca si pe langa Leroy nu stiu cate blocuri de 10 etaje.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Sibiu.Adrian

Acum 3 săptămâni

Sunt de acord cu tine 100%, sa nu mai vina in Sibiu, va fi jale pentru orasu asta.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Oltean cu O mare

Acum 2 săptămâni

Chiar ca vai de capul vostru.. in 10 ani sa va mutati din orasul asta ca o sa fie al nostru.. va dam afara din el.

Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 1 săptămână

Acest mesaj a fost șters deoarece, în opinia noastră, incită la ură pe criterii geografice

Raspunde

Alex

Acum 1 săptămână

Oltean cu O mare, care al vostru, ai tu ceva in orasu asta ca sa fie al tau ?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Marius

Acum 1 săptămână

Oltean cu P mare nu incita la ura TurnulSfatului cand scrie ca ne da afara din oras, lasa oltene ca o sa plecati voi mai repede din orasu asta decat plecam noi.
Raspunde

Le Veriq

Acum 3 săptămâni

Sa nu se mai construiasca nimic in Sibiu! Suntem suficienti noi, cei care lucram aici si locuim in favelele Selimbar si Arhi! Cine are terenuri goale, sa nu aiba voie sa construiasca! Doar noi, cei din cele 2 zone rezidentiale anterior mentionate avem acest drept! Pe terenurile goale sa se puna panselute si coada soricelului! Nu se mai poate sa facem 2 ore in trafic cand ne ducem copiii la scoala in Sibiu plecand din Seli si Arhi!
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 3 săptămâni

Sa se faca scoli si gradinite in Seli si Arhi, pentru ca primaria din Sibiu face scoli si gradinite pentru cei din Municipiul Sibiu, in Seli si Arhi se contruiesc blocuri cand se puteam face scoli,gradinite si parcuri industriale din care se pot colecta impozite.
Raspunde

Klaus

Acum 3 săptămâni

Daaaa, si blocul de 8 etaje fix la strada Frigoriferului cu vedere la Rezervele de Stat...Precis
Raspunde

O sibianca

Acum 3 săptămâni

Domnilor din primarie Dvs ati gandit intai infrastructura aceste strazi Calea Surii Mici . Parca doriti sa faceti aceasta strada ( drumul hotilor) cu 6 benzi, pai daca vreti sa construit pe fostul teren al Bazei Agricole din vremea trecuta si sa mai stricati niste ateliere de fact geamuri termopane ca sa ajungeti la Pamira si la pod , latimea soselei la podul este foarte ingusta, sa vedeti atunci inghesuiala la traversarea podului acela ingust, si cum se va da prioritate mai ales ca vreti sa construit si un Spital in zona. Mai ganditi-va mai intai la construirea soselei, ( tot drumul hotilor) ca destule graseli ati facut in zona si apoi sunt de acord sa construiti ce vreti.
Raspunde

Ehei

Acum 2 săptămâni

Problemele derivă din faptul că NIMENI nu are o viziune integrată a zonei, totul se face pe bucățele, pe porțiuni de artere nu pe trasee în circuit fluent, pe analize favorabile doar investitorilor inculți… Ce să mai vorbim, dacă după zeci de ani de urbanism corigent la toate nivelele, avizatorii nu sunt în stare să învețe din erorile cartierelor de peste valea “Săpunului “, cartierului “arhitecților”, “Ogorului” și alte asemenea, care ne fac nostalgici după “sistematizarea” anilor ‘970 !!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus