Miercuri,
19.03.2025
Cer Senin
Acum
4°C

Direcția de Cultură Sibiu și-ar putea muta sediul în clădirea poștei de pe Mitropoliei. Chituță: „Eu fac un bine Direcției de Cultură, pentru a intra într-un curs firesc al unei instituții care este respectabilă”

Direcția de Cultură Sibiu și-ar putea muta sediul în clădirea poștei de pe Mitropoliei. Chituță: „Eu fac un bine Direcției de Cultură, pentru a intra într-un curs firesc al unei instituții care este respectabilă”

Direcția de Cultură Sibiu urmează să elibereze sediul de pe strada Tribunei la începutul lunii septembrie. Potrivit managerului Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, noul sediu ar fi în clădirea poștei de pe strada Mitropoliei.

„În principiu, conform celor declarate de domnul Nanu în Consiliul de Administrație al Muzeului Brukenthal, în care este și membru, a  afirmat că până în 1 septembrie va elibera spațiul.

Muzeul Național Brukenthal, din venituri și din sponsorizări, are fonduri să facă, dacă reușim și anul acesta, Muzeul de Artă modernă și contemporană acolo. Există disponibilitatea de a amenaja muzeul acolo. În ultimele discuții pe care le-am avut cu domnul Nanu se poartă dialog cu Poșta Română, de pe strada Mitropoliei, să se mute Direcția de Cultură acolo. Spunea că deja se fac demersuri pentru a se muta, nu se știe dacă chiar din 1 septembrie, dar în perioada imediat următoare”, a precizat Chituță pentru Turnul Sfatului.

Citește și: Direcția de Cultură Sibiu nu a găsit încă sediu în care să-și mute activitatea. Dan Nanu: Nu vom închiria de pe piața liberă pentru că drămuim bugetul statului și vrem să mergem pe cea mai mică sumă

Dan Nanu confirmă opțiunea ca sediul să fie mutat pe Mitropoliei.

„Luăm în calcul, este una dintre opțiuni, dar clădirea trebuie renovată, nu a mai fost renovată din anii 50”, a spus acesta.

„Eu fac un bine Direcției de Cultură Sibiu”

Chituță mai explică faptul că fiecare instituție de cultură trebuie să aibă spațiul propriu în care să-și desfășoare activitatea și aduce în discuție și achiziția de artă contemporană făcută recent de muzeu, achiziție căreia trebuie să-i găsească spațiu pentru expunere.

Citește și: Muzeul Brukenthal a primit peste 600 de oferte de achiziție de artă contemporană. „Sunt lucrări din toate mediile, care îndeplinesc criteriile formulate de specialiștii muzeului”

„În mod normal, în cadrul statului român orice spațiu locativ care se închiriază, se închiriază cu hotărâre de guvern. Nu se poate așa, eu ca director, cu un alt director, să închiriem spațiile cum vrem. Atât timp cât hotărârea de guvern este expirată, fiecare instituție trebuie să se gândească în 2024 să aibă un spațiu separat, locativ, în care să-și desfășoare activitatea. Noi avem acum, de pildă, achiziția de artă contemporană cu sprijinul Ministerului Culturii. Achiziționăm artă contemporană, dar nu avem unde o expune, nu este normal nici pentru cursul firesc al Muzeului Național Brukenthal și nici pentru cursul firesc al Direcției de Cultură Sibiu.

Eu fac un bine Direcției de Cultură Sibiu pentru a intra într-un curs firesc al unei instituții care este respectabilă sau care se dorește a fi respectabilă. Este normal ca fiecare instituție a statului să aibă un spațiu adecvat”, a mai spus Alexandru Chituță.

Context

În luna mai a acestui an, Alexandru Chituță a anunțat că sediul urmează să fie eliberat și amenajat pentru o expoziție permanentă a Muzeului de Artă Contemporană.

„În sfârșit, după mai bine de 50 de ani, Muzeul Național Brukenthal are un fond de achiziții. Nu e puțin lucru. Din acest considerent am o notificare, s-a încheiat contractul de comodat cu Direcția de Cultură Sibiu pentru locația pe care ei o folosesc pe strada Tribunei, la numărul șase. Direcția Județeană de Cultură ar trebui să elibereze spațiul cât mai curând, să-și găsească un spațiu, și atunci, în sfârșit, sper ca anul acesta, dacă vom avea fondurile necesare, să deschidem acolo un muzeu de Artă Contemporană pentru că noi avem acolo un muzeu fără muzeu. Noi avem acolo un muzeu fără expoziție permanentă și atunci ei eliberează spațiul, vom putea la etajul întâi să facem o expoziție permanentă a continuării galeriei de artă românească. Galeria de Artă Românească din Palatul Brukenthal se oprește la momentul 1970”, spunea atunci managerul Muzeului Național Brukenthal.

Citește și: Direcția de Cultură rămâne fără sediul de pe Tribunei. Chituță: Ar trebui să elibereze spațiul cât mai curând, noi avem acolo un muzeu fără muzeu

Foto: Muzeul Național Brukenthal/Facebook

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

3 comentarii

Sibian

Acum 6 luni

Bravo domnule! În sfârșit un om cu viziune clara instituțională în orașul asta!
Raspunde

Mihai

Acum 6 luni

Este bucuros ca in Sibiu mai sunt tineri care au o gandire normala! si nu sunt oameni politici. Interesant! Felicitari domnule!
Raspunde

Gogu

Acum 6 luni

Felicitari Alex! Inca de la ptrluarea MNB, ai dovedit curaj, viziune, modernism si intrligență in gandirea managerială!

Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus