Dacă anul trecut, laptele, mărul și cornul nu erau distribuite nici după cinci luni de la începerea anului școlar, în acest an școlar lucrurile stau diferit. Reprezentanții Consiliului Județean Sibiu (CJ) anunță împărțirea, încă din prima zi de școală, a acestor produse. Programul „lapte-corn” este un program obligatoriu, cu implemantare națională, acestea fiind principalele motive pentru care, spun cei de la CJ, în anii anteriori de implementare nu a fost monitorizat din punct de vedere al eficienței sau al risipei alimentare și nici nu s-au făcut sondaje printre elevi și părinți cu privire la calitatea și gustul produselor.
Aproximativ 40.000 de preșcolari și elevi din județul Sibiu primesc produsele livrate în cadrul Programului „Lapte-corn”.
„Distribuția a fost posibilă odată cu primul clopoțel, datorită acordurilor cadru încheiate de Consiliul Județean Sibiu în cursul anului școlar anterior, valabile și pentru anul școlar 2024-2025.
Astfel, copiii din grădinițele cu program normal și elevii din clasele 0 - VIII primesc lapte și corn, de luni până miercuri, în timp ce, de joi până vineri, se bucură de iaurt, biscuiți și mere”, se arată într-un comunicat transmis de cei de la CJ.
Potrivit acestora, în urma încheierii contractelor subsecvente la începutul lunii septembrie 2024, laptele și iaurtul sunt furnizate de către societatea Simultan SRL, valoarea totală fiind de 8.356.800,60 lei fără TVA, respectiv 1,01 lei fără TVA/buc.
Cornul și biscuiții sunt asigurați de către Asocierea Isis Pan SRL și Biscotto SRL, în baza contractului care se ridică la suma de 3.557.845,80 lei fără TVA (0,43 lei fără TVA/buc), în timp ce merele ajung la elevi prin intermediul Asocierii Best Achiziții SRL și Agromat Batos SRL, contractul cifrându-se la valoarea de 1.787.196,96 lei fără TVA (0,54 lei fără TVA/buc).
Program național, fără monitorizare locală a eficienței
În vara acestui an Turnul Sfatului a făcut o solicitare către Consiliu Județean, pentru a vedea dacă în toți anii de implemantare a proiectului există un sistem de monitorizare al eficienței programului „Lapte și corn”.
În răspunsul oferit se arată că, fiind vorba despre un program național, nu există o astfel de monitorizare. Dacă sunt însă probleme cu privire la implementarea acestuia sau cu produsele livrate, atât CJ cât și Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) vor răspunde solicitărilor.
„Conform Hotărârii Guvernului nr. 652/2023, nu există un sistem de monitorizare al eficienței programului. În județul Sibiu, derularea programului se realizează conform datelor transmise de autoritățile naționale competente: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Educației și Ministerul Sănătății. Așadar, Consiliul Județean Sibiu împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu răspund solicitărilor unităților școlare pentru eventualele neclarități în ceea ce privește implementarea programului, neconformități constatate cu privire la produsele livrate și orice alte probleme legate de distribuția produselor în cadrul programului.
Eficiența programului intră în competența operatorului de program, având în vedere faptul că este un program aplicabil la nivel național”, au transmis reprezentanții CJ.
Produsele care se livrează școlilor sunt stabilite prin acte normative emise la nivel european. Astfel, pentru România, repartizările fondurilor FEGA din partea Uniunii, pe an școlar, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt:
- pentru fructele și legumele destinate școlilor: 6.178.236 euro/an școlar;
- pentru laptele destinat școlilor: 11.303.390 euro/an școlar.
În aceeași ordine de idei, la nivelul CJ-ului nu există un sistem sau o evidență prin care să se stabilească câte din aceste produse se consumă și câte nu.
Cu toate acestea, începând cu anul școlar 2023-2024, Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură a realizat o platformă digitală în care fiecare unitate școlară introduce produsele consumate de elevi/preșcolari. Conform prevederilor programului, porțiile care nu sunt distribuite către elevi/preșcolari (datorită absenței de la cursuri) pot fi redistribuite către elevii/preșcolarii prezenți la cursuri. În conformitate cu prevederile legale, fiecare unitate școlară este responsabilă de implementarea programului. Prin urmare, reprezentantul legal al unităților școlare poate modifica numărul de porții furnizate astfel încât să se evite risipa alimentară, mai spun reprezentanții CJ. Cu toate acestea, conform unui anunț făcut de Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu zilele trecute, 24 de școli din județ nu au cont pe platforma dedicată.
„Consiliul Județean Sibiu, prin operatorii economici contractați, furnizează produsele la școlile din județ în conformitate cu numărul de elevi raportați de unitățile de învățământ. Produsele sunt predate și recepționate de către fiecare școală în parte. Distribuirea acestor produse către elevi se realizează la nivelul școlii”.
La nivelul județului nu au fost făcute sondaje cu privire la produse
La nivelul școlilor din municipiul Sibiu și din județ nu s-au făcut nici sondaje de opinie care să stabilească în ce proporție sunt consumate de copii și care este părerea elevilor/părinților despre aceste produse.
Motivul dat de cei de la CJ este caracterului obligatoriu al programului, precum și faptul că produsele trebuie să aibă anumite caracteristici. În acest context nu există posibilitatea oferirii altor produse decât cele prevăzute în Hotărârea de Guvern, act normativ elaborat cu respectarea Deciziilor Europene.
„În ceea ce privește consumul produselor suntem conștienți că acestea se consumă într-o pondere mult mai mare la nivel rural decât la nivel urban, drept pentru care ne-am oferit sprijinul unităților școlare pentru a implementa programul în condițiile legii, încercând să evităm risipa alimentară”, se arată în răspunsul primit de redacție.
Există totuși un raport la nivel național. Acesta a fost făcut pe parcursul anului 2022 de către Agenția de plăți și intervenție pentru agricultură care a realizat un studiu în cadrul Programului pentru școli al Uniunii Europene prin consultarea tuturor actorilor implicați în cadrul programului.
Potrivit acestui raport, programul „Lapte și corn” este bine primit de elevii și cadrele didactice din țară.
Raportul poate fi consultat AICI.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: eficienta program lapte si cor , elevi lapte si corn , programul lapte si corn , Consiliu Judeţean Sibiu
Vizualizari: 862
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Dumitru
Acum 3 ore
HBomb
Acum 3 ore
JO
Acum 4 ore
Emil
Acum 5 ore
Nonick