Luni,
28.04.2025
Innorat
Acum
9°C

Ce spun ghizii despre Transfăgărășan: Un fost prim-secretar al Sibiului a avut ideea construcției drumului, salariile, cabanele ofițerilor, urșii și cei care au murit aici

Ce spun ghizii despre Transfăgărășan: Un fost prim-secretar al Sibiului a avut ideea construcției drumului, salariile, cabanele ofițerilor, urșii și cei care au murit aici

La împlinirea a 50 de ani de când s-a construit Transfăgărășanul ghidul mondat Radu Zaharie a strâns o parte din poveștile puțin cunoscute despre perioada în care a fost realizat celebrul drum, iar relatarea lor a fost publicată pe pagina de Facebook a Consiliului Județean.

„Am cunoscut oameni care au lucrat efectiv la Transfăgărășan, sau care au fost pădurari, cabanieri sau salvamontiști în această zonă. De la toți am aflat câte ceva și, de cele mai multe ori, m-am cutremurat”, povestește ghidul.

Citește și:

Cum a eșuat proiectul celor 150 de km de pârtii de la Bâlea: solicitări trimise prea târziu și acuzații de sabotaj

„Nu a fost Ceaușescu, ci Winter”

Ideea construirii unui drum care să lege, peste munte, Muntenia de Transilvania, a aparținut lui Richard Winter, fost prim-secretar al județului Sibiu, începând cu anul 1968, se precizează pe pagina de Facebook.

„Winter iubea muntele și avea un plan pentru construirea unui resort în zona Bâlea Lac. Pe lângă hoteluri și linii de teleferic, erau propuse și un teren sportiv, cu patinoar, teren de hochei și pârtii de schi, după modelul unor stațiuni din Italia, unde au și fost organizate unele vizite de documentare”, spune Radu Zaharie, precizând totodată că „Pe lângă turism, se dorea și dezvoltarea exploatărilor forestiere și utilizarea mai bună a pășunilor alpine, iar o rută de acces era necesară”.

Nicolae Ceaușescu a decis, în urma invaziei din 1968 a Cehoslovaciei, de către trupele Pactului de la Varșovia, construirea unui drum, care să permită mutarea rapidă de trupe între Muntenia și Transilvania. „Chiar dacă Ceaușescu a început lucrarea, ideea drumului peste munte a fost a lui Winter.”

Citește și: 

Comparație Făgăraș – Bansko. Ce s-ar fi putut face în România și nu s-a realizat niciodată

Urși cerșetori erau și atunci

În zona Cascadei Bâlea au fost amenajate mai multe barăci în care locuiau cei care munceau la porțiunea de nord a Transfăgărășanului, aflată pe teritoriul județului Sibiu. „Locuiau cam 100 de persoane într-o baracă, iar condițiile erau grele, apa îngheța în ligheane pe timpul iernii. O cisternă cu apă caldă urca doar sâmbăta, pentru ca oamenii să se poată spăla.”

Urșii „cerșetori” erau prezenți și în urmă cu o jumătate de secol: „Exista și o gospodărie de animale, de unde au început să dispară purcei. Au descoperit că urșii erau vinovații, astfel încât au fost amenajate niște troace, la o distanță considerabilă față de locul în care erau crescuți porcii, în care erau puse resturi de la cantina militarilor. Așa au scăpat de urși”.

Citește și: 

Interviu - Marius Olariu: ”Doar pe domeniul schiabil se pot strânge sume cu 7 sau 8 zerouri”

”Un tehnician (...) mi-a spus că a reușit să-și cumpere o Dacie cu salariul pe 5 luni ”

Ghidul povestește și despre salariile pe care le primea personalul specializat care a lucrat la construcția drumlui.

„Am cunoscut un tehnician care a lucrat la asfaltarea Transfăgărășanului, operațiune care s-a făcut după inaugurarea lui, la 1974. Mi-a spus că a reușit să-și cumpere o Dacie cu salariul pe 5 luni. Asta înseamnă cam 14.000 lei pe lună.”

Nici soldații nu au fost uitați atunci când se făceau plățile: „În ziua de soldă, la Bâlea Cascadă urca o angajată a sucursalei Sibiu a Casei de Economii și Consemnațiuni. Majoritatea militarilor semnau pentru bani și îi depuneau, direct, pe carnete de economii. Oricum, banii nu au recompensat niciodată cu adevărat munca grea pe care au prestat-o fără încetare, fie că a fost vară sau iarnă”, spune ghidul.

Citește și VIDEO/ Reportaj la Stația Meteo de la Bâlea Lac. De vorbă cu gardienii vremii

Barăci pentru soldați, cabane pentru ofițeri

Dacă soldaților le-au fost amenajate barăci în zona Cascadei Bâlea, pentru ofițeri au fost construite doua cabane. Ambele au fost executate de Trustul „Carpați”, după proiecte identice, una fiind amplasată pe versantul nordic, la Bâlea Cascadă, iar cealaltă pe versantul sudic, la Cumpăna.

„Cele două cabane au fost construite în 1972, tot atunci fiind ridicată și cabana de vânătoare a lui Nicolae Ceaușescu de la Bâlea Lac, cunoscută acum drept Vila Paltinul. În 1974, în anul inaugurării Transfăgărășanului, o furtună a smuls acoperișul vilei, aruncându-l în apele lacului. A fost înlocuit imediat întrucât Ceaușescu venea des la Bâlea pentru a vâna capre negre”.

Viețile care puteau fi salvate. „Nu l-au ascultat, deși Toma Boerescu era omul care știa totul despre munte”

Județul Sibiu a avut primul Serviciu Public Salvamont din țara noastră, condus fiind de regretatul Toma Boerescu, o legendă a muntelui. În primăvara anului 1972, acesta s-a adresat ofițerilor cerându-le să suspende dinamitările la porțiunea de drum de sub Muchia Bâlii, din cauza pericolului de avalanșă. „Nu l-au ascultat, deși Toma Boerescu era omul care știa totul despre munte. Pe 10 mai, avalanșa a prins 14 militari, 6 pierzându-și viața. Ofițerii și-au dat seama că șeful Salvamont Sibiu are dreptate și au decis să instaleze panouri din fontă menite să împiedice alunecarea zăpezii. Și astăzi, pe Muchea Bâlii pot fi observate acele panouri din fontă pe care salvamontiștii le numesc „greble”.

Citește și:

Bâlea Lac a ajuns o rușine pentru turismul sibian. Vârful kitsch-ului

”Cu greu ne putem imagina, noi, cei de astăzi, despre cum s-a muncit atunci”

Prin Programul „Anii Drumeției” s-au creat în zonă numeroase poteci. Turiștii pot urca în Vânătoarea lui Buteanu, pe Vârful Netedu sau coborî la Cascada Bâlea, fiecare drumeție oferind imaginea spectaculoasă a Transfăgărășanului. Cei care ajung aici e bine să știe și istoria locului.

„Cu greu ne putem imagina, noi, cei de astăzi, despre cum s-a muncit atunci, despre suferințele îndurate. Era o altă lume, o altă mentalitate, în care ordinul se executa. Au muncit din greu, dar cu convingere, fiindcă realizau mental adevărata dimensiune a lucrării la care luau parte, care era ceva  grandios, care avea să dăinuie în timp. Acei oameni au fost victime și eroi”, spune ghidul montan.

Transfăgărășanul însumează 151 de kilometri, 91 dintre aceștia, cei mai dificili, fiind construiți în doar 4 ani și jumătate. Partea de nord, amplasată în județul Sibiu, a fost cea mai dificil de executat, forța miilor de kilograme de dinamită folosite fiind depășită doar de dârzenia și forța brațelor zecilor de mii de truditori ce au înfruntat și supus muntele.

Surse foto: Anii Drumeției

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Buteanu

Acum 7 luni

Povesti usoare fata de cele cu adevarat petrecute acolo in cei 50 de ani.Da, Richard Winter are un mare merit pentru constructia acestui drum dar dezvoltarea ulterioara a zonei Balea, cu peste 10000 de locuri de cazare, dublu la alimentatie publica, 30 km de partii de schi, cazinou, piscine,etc a fost abandonata de cearta dintre acelasi Winter si Stanescu( ministrul Turismului de atunci). Acesta din urma l-a sfatuit pe Ceausescu sa abandoneze proiectul si sa se concentreze pe canalul Dunare -Marea Neagra.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Mormi

Acum 7 luni

Au fost oameni adevărați,inclusiv comuniștii care au construit și lăsat ceva trajnic! in urma lor ....nu că maimuțele politice care fac implant/ transplant injecții faciale și decid destjne in rău! Rușinea a dispărut odată cu lăcomia banilor și impostura ! Trăim în dezbinare și ura unii față de alții prin alimentarea imposturii! Suntem viermi umani !nesusținută de media cNd nu iasă banii!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus