Joi,
27.03.2025
Ceata
Acum
10°C

Cum poți produce acasă compostul?

Cum poți produce acasă compostul?

Deșeurile biodegradabile sunt transportate la stațiile de producere a compostului, unde prin instalații de mari dimensiuni deșeurile sunt transformate în îngrășământ. Acest proces poate fi repetat de fiecare, acasă, utilizând drept materie primă deșeurile biodegradabile din propria gospodărie.

De la resturi de fructe și legume, la coji de ouă, zaț de cafea, iarbă ori crenguțe, deșeurile biodegradabile trebuie colectate în recipientele de culoare maro. Acestea pot fi aruncate fie direct, fie preambalate într-o pungă (de preferință, o pungă biodegradabilă).

Conținutul acestor pubele maro este colectat separat și transportat la stația de compost, aflată la marginea Sibiului, în apropiere de groapa de gunoi. La această stație, aceste deșeuri biodegradabile sunt supuse unor diferite procese, la finalul cărora, rezultă compostă. Adică un îngrășământ foarte bun atât pentru plantele din grădină, cât și pentru florile din jardinierele de pe balcon, de exemplu.

Cum se ajunge la compost

În momentul în care autospeciala cu deșeuri biodegradabile intră pe poarta stației de compost, aceasta se oprește pe cântar, unde este recepționată cantitatea de deșeuri adusă, cantitate golită mai apoi într-o zonă specială de stocare.

Așa arată zona unde sunt descărcate deșeurile biodegradabile colectate de mașinile Soma. După cum se poate observa cu ușurință din fotografie, biodegradabilul colectat din Sibiu este contaminat cu o cantitate notabilă de plastic și alte fracții ce nu își au locul în pubela maro

De aici, cu ajutorul unor utilaje, biodegradabilul intră în etapa de procesare. Pe cât posibil sunt îndepărtate deșeurile care nu sunt biodegradabile, iar ulterior sunt trecute printr-un tocător de mari dimensiuni, care mărunțește tot, inclusiv crengi de copaci sau saci din plastic. Odată mărunțit, cantități imense de deșeuri sunt amplasate pe niște platforme lungi de aproximativ 70 de metri lungime și 7-8 metri înălțime, denumite brazde. ”Brazda” astfel formată este acoperită cu o prelată specială care menține nivelul optim de temperatură necesar procesului de compostare. Totodată, niște ventilatoare de mari dimensiuni împing aer proaspăt printr-o serie de fante. ”Scopul acestui proces este de a asigura oxigenul necesar bacteriilor care accelerează descompunerea materiei și producerea compostului”, explică Mihai Stănilă, cel care administrează stația de compost de la marginea Sibiului. Procesul descris mai sus se numește compostare intensivă și durează minimum patru săptămâni.

În perioada de ”compostare intensivă” deșeurile biodegradabile sunt acoperite cu prelate

După perioada de compostare intensivă, prelata este îndepărtată și deșeurile sunt trecute printr-o altă sită uriașă, denumită ciur. Printr-o parte a ciurului iese materialul compostat, iar ceea ce depășește dimensiunile sitei (denumit refuz de ciur) se tratează separat. Refuzul de ciur reprezintă tot ceea ce nu poate fi compostat și nici nu are ce căuta în compoziția compostului. În afară de bucățile mai mari de lemn curat ce nu s-au compostat în prima faza (și care pot fi reintroduse în procesul de compostare intensivă), aici apar, de obicei, toate resturile aruncate de cei care nu separă corect: bucăți din plastic sau chiar lemn tratat, vopsit, care nu se descompune ușor. Uneori, din păcate, personalul stației de compost găsește inclusiv cadavre de animale în sacii de biodegradabil.

Așa arată ”refuzul de ciur”

De foarte bună calitate. Dar puțin

În ceea ce privește compostul (produsul final rezultat la sfârșitul perioadei de maturare, după alte 12 săptămâni), acesta este unul de o calitate bună, conform buletinelor de analize chimice. Vizual însă se pot observa mici particule de plastic sau sticlă datorate faptului că materialul biodegradabil nu a fost colectat corect de cetățeni. Compostul poate fi folosit în special ca îngrășământ în agricultură, pe suprafețe mari, sau la lucrări de amenajare a spațiilor verzi de pe domeniul public și privat. El se vinde cu suma de 50 de lei tona sau 25 de lei pentru 500 de kilograme, aceasta fiind cantitatea minimă comercializată. Important de menționat: toți bani obținuți din valorificarea compostului sunt folosiți pentru reducerea costurilor pe care le implică procesele de colectare, transport și sortare a deșeurilor sibienilor.

Compostul poate fi achiziționat de orice persoană interesată, însă trebuit știut că acest tip de compost diferă de cel din marile magazine de grădinărit sau hipermarketuri, acela fiind unul supra-procesat și îmbogățit cu substanțe nutritive suplimentare. ”Avem o analiză a acestui compost realizată recent, rezultatele demonstrând că este unul de bună calitate, organic, natural, pretabil pentru a fi utilizat în agricultură”, detaliază coordonatorul Stației de Sortare.

”Din păcate, ne luptăm foarte tare cu calitatea deșeurilor care intră în stație. După cum ați putut vedea, noi sortăm, folosim ceea ce vine din oraș. De aceea se numește Stație de Sortare. Realitatea este că multă lume nu respectă colectarea separată pe cele cinci fracții, așa cum ar trebui, iar deșeurile biodegradabile vin adesea contaminate. Este mult plastic în ele, găsim inclusiv metale și altele. Asta ne arată că sunt sibieni care fie nu au înțeles cum se face colectarea separată, fie nu vor să separe corect. Biodegradabil înseamnă, spre exemplu, plante, iarbă, frunze, crengi, resturi de legume și fructe, zaț de cafea. În niciun caz nu vorbim despre bucăți mari de lemn care au fost vopsite sau tratate și care nu se vor descompune. Eu aș vrea ca ceea ce producem noi aici să fie sută la sută bio, de calitate superioară astfel încât orice sibian să îl poată folosi ca pământ de flori, spre exemplu, însă nu putem determina noi asta: noi lucrăm cu materia brută primită de la sibieni. Procesăm ce intră în stație. Totul pleacă de la om, de acasă”, concluzionează Mihai Stănilă. În acest moment, doar 8% dintre sibieni colectează în mod corect deșeurile biodegradabile.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 1288

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus