Consiliul Județean Sibiu a dat undă verde, în cadrul ședinței de joi, 28 noiembrie, redimensionării proiectului privind construirea noului Spital Clinic Județean de Urgență. Acesta a fost împărțit în două etape, fiind exclus, „la această etapă”, blocul dedicat Pediatriei. Proiectul a fost votat, deși unii consilieri au recunoscut că nu sunt la curent cu toate prevederile acestuia și au solicitat o prezentare.
Documentul se numește proiectul pentru aprobarea „Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu” – Etapa I, a indicatorilor tehnico-economici actualizați și a devizului general actualizat, în vederea depunerii acestuia spre finanțare în cadrul Programului Național de Investiții în Infrastructura Unităților Spitalicești.
Despre acest proiect am scris aici: CJ Sibiu cere instanței suspendarea finanțării de noi spitale în România și cheamă aleșii să reducă suprafața noului spital de la Sibiu cu 43%, într-o primă etapă
Precizăm că noii consilieri județeni ai Sibiului au fost chemați să voteze modificarea proiectului noului spital județean prin împărțirea acestuia în două etape, astfel încât valoarea primei etape să se încadreze în valorile maxime pe care Guvernul ar fi disponibil să le aloce - adică 400 de milioane de euro sau 2 miliarde de lei. Proiectul vine cu cinci zile înainte de termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare de către autoritățile interesate de construirea de spitale în România.
Decizia a fost adoptată, însă după mai multe discuții care au evidențiat nemulțumiri legate de transparență, lipsa accesului complet la documentație și incertitudinile privind sursele de finanțare. Intervenții au avut inclusiv consilieri PSD, care au primit replici politice.
Consilierul USR Adrian Echert a întrebat dacă se cunoaște „ce procent este împrumut și ce procent e din bugetul național propriu-zis”, dar nu a insistat: „Dacă aveți informația, bine; dacă nu, nu e...”. Reprezentanții direcției tehnice au recunoscut că aceste detalii nu sunt incluse în documentele disponibile la nivel județean, dar „cu siguranță, la nivelul ministerului care a realizat ghidul se cunosc aceste procente”.
În discuții a intervenit consilierul PSD Constantin Popa, care a spus că și-a dorit să aibă acces la documentație: „Este inacceptabil să desfășurăm ședințele online, dar să fim nevoiți să consultăm documentațiile doar la sediu”. El a atras atenția și asupra lipsei dezbaterilor detaliate pe diferite aspecte: „Lângă mine am un coleg medic (cu referire la Cotizo Draia - n.n.), care poate peste câțiva ani îl întreabă cineva de ce ați făcut greșeala asta privind intrarea în sistemul de urgență la spital. Și dânsul o să spună că am aprobat, dar n-am văzut proiectul. Astfel de dezbateri aș fi vrut eu – despre numărul de etaje, metoda de încălzire, panouri fotovoltaice, panouri pentru încălzire termică. Nu va mai fi posibil de discutat, că în momentul în care acești indicatori vor fi aprobați la nivel național, după aceea se va spune în cadrul consiliului că sunt aprobați și numai putem interveni. Înțelegem urgența, că trebuie depus până în 2, și cred că nimeni nu se opune acestui proiect. Dar pe viitor, ca principiu, când se pune problema indicatorilor tehnico-economici la astfel de proiecte, e bine ca documentația să ajungă la consilieri”.
Discuțiile s-au îndreptat apoi spre politic.
„O să încerc să fiu cât de respectuos pot. Dvs. faceți parte din grupul PSD, care a avut Ministerul Sănătății atâta timp și care a costat acest proiect și din PNRR – sute de milioane de euro s-au pierdut pentru că nu s-au făcut lucruri necesare la timpul necesar.
Ideea este că PSD a fost la ministerul respectiv (...) s-au făcut niște chestiuni politice acolo. E clar. Acum, ajustarea aceasta e de nevoie, dar mă tem că nici acum nu se va întâmpla, pentru că fiind fonduri naționale, cu un deficit care există, făcut de guvernarea PNL-PSD, că asta e adevărul, la anul când se va face bugetul, eu nu știu unde se vor găsi acei bani. Salut aparatul CJ, care a reușit să poată să refacă toate aceste lucruri să se încadreze în noile bugete, dar nu puteți chiar dvs., de la PSD, să veniți să ne spuneți că ceva nu e în regulă, când noi trebuie să fim în ajustarea aceasta pentru că s-au ratat niște pași din guvernarea PNL-PSD”, i-areplicat Echert (USR).
Colegul lui Popa, Pavel Bichicean, i-a luat apărarea: „Am susținut acest proiect și vreau să-i aduc aminte domnului consilier Echert, lucru care a fost și publicat, că împreună cu doamna consilier Barac și domnul deputat Trif am fost la Ministerul Sănătății. De acolo am venit și am explicat de ce nu se poate. Nu vreau să facem aici o dezbatere cu privire la cele opt spitale regionale (...) și nici să facem o trimitere politică. Vreau să fim cei care sprijinim acest proiect atât de necesar pentru cetățenii județului Sibiu, pentru că mai devreme sau mai târziu vom fi clienții acestui rezultat”.
Urgența, explicată de Cîmpean
După procedura de vot, proiectul fiind aprobat cu susținerea tuturor consilierilor prezenți (32), consilierul AUR, Augustin Sava, a cerut organizareaunei prezentări a proiectului spitalului.
„Cred că nu e lipsit de importanță și fac apel ca acest proiect, așa cum este, în forma în care este acum, să ne fie prezentat într-un cadru, pentru cine dorește, în afara oricăror ședințe, întrucât nu mai știm cum arată. Și pentru a înlătura orice polemici, fără tentă politică, să fie prezentat, ca să știm în viitor ce vorbim, pentru ce votăm și ce avem de făcut fiecare”, a spus acesta.
Președintele Consiliului Județean, Daniela Cîmpean, a explicat că documentele au fost ajustate pe ultima sută de metri pentru a respecta cerințele finanțatorului. „În raportul de specialitate și de aprobare se arată care parte din proiect nu se mai face: practic, vorbim de spitalul secție de adulți adus din spitalul județean și secția de pediatrie adusă din spitalul municipal. S-a renunțat în această etapă; pentru că proiectul în integral prevede în continuare și pediatria, și județean. Dar s-a renunțat în această etapă la acel corp care revine Pediatriei și se construiește efectiv doar corpul care revine Spitalului județean. Lucrurile se fac pe repede înainte pentru că inclusiv ghidul a fost pus foarte târziu în transparență. A trebuit să ne dăm peste cap ca să reușim să refacem documentele pentru a le depune la finanțator și a obține un punctaj cât mai mare. Dar e o solicitare bună pentru consilierii noi. Mulțumesc pentru propunere”.
Foto: Turnul Sfatului / Silvana Armat
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: proiect spital judetean sibiu , CJ Sibiu
Vizualizari: 1242
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Ion
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Sibiu.Adrian
Acum 4 ore
Sibiu.Adrian
Acum 4 ore
Alex