Miercuri,
15.01.2025
Ceata
Acum
-11°C

CNAIR prezintă „cel mai complicat nod rutier din România”: lângă Sibiu și Boița

CNAIR prezintă „cel mai complicat nod rutier din România”: lângă Sibiu și Boița

CNAIR prezintă randări video cu ceea ce numesc reprezentanții companiei naționale de drumuri ca fiind „cel mai complicat nod rutier din România”. Acesta se va construi lângă Sibiu și Boița.

„Intersecția va asigura interconectarea la viteze mari dintre autostrăzile A1 și A13, respectiv DN7. Nodul rutier conține numeroase poduri, pasaje și chiar viaducte, pe trei niveluri, pentru a putea asigura legături pe toate direcțiile”, anunță reprezentanții CNAIR.

Intersecția face parte din Tronsonul 1 al autostrăzii A13 Sibiu – Făgăraș și are 14,2 km lungime între Boița (Autostrada Sibiu-Pitești) și Avrig (DJ 105G).

Constructorul acestui lot este compania turcească MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S., care are la dispoziție 48 luni (din care 12 luni reprezintă perioada pentru proiectare, iar 36 luni reprezintă perioada pentru execuția lucrărilor) pentru construcția acestui tronson care cuprinde:

6 viaducte (cel mai lung având o lungime de 911 metri);

17 poduri.

Citește și: Două autostrăzi, un nou baraj, un drum lărgit. Nu doar Valea Oltului, ci și Boița „dispare” așa cum o știm

Despre faptul că lucrările de amenajare a infrastructurii rutiere și energetice vor schimba în anii imediat următori nu doar viața locuitorilor comunei Boița, ci și întreg peisajul de la intrarea pe Valea Oltului, dinspre Sibiu, scriam încă acum trei ani. 

Împrejurimile imediate ale comunității din Boița vor fi ocupate, la propriu, de un triunghi format din două autostrăzi și un drum național care acum este în curs de lărgire la patru benzi. Iar la 250 de metri de intravilanul Boiței va fi amenajată intersecția dintre cele două autostrăzi, o intersecție care va ”consuma” o suprafață de aproximativ 230 de ha de teren. ”Suprafața ocupată la sol de noul racord rutier – alcătuit din drumurile și suprafețele reziduale – va fi de trei ori mai mare decât suprafața localității. Peste 50% din terenul agricol al localității va fi afectat de către noul nod rutier proiectat. Terenul agricol este deja diminuat de către autostrada Sibiu – Pitești, iar acest nod rutier va afecta încă 50% din ceea ce a mai rămas. Una din cele mai frumoase văi din țară va fi distrusă” - anunța Turnul Sfatului în aprilie 2021.

Reprezentanții CNAIR susțineau atunci că desemnarea intrării pe Valea Oltului ca loc de intersecție între cele două autostrăzi reprezintă ”varianta optimă cu privire la impactul avut asupra populației și a localităților de pe traseul studiat”.

Foto: captură video CNAIR

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

8 comentarii

Viva

Acum 1 lună

Măi Ghiță, nu este extremist că nu a dat bani,ci pentru că aceștia sunt niste maimuțoi care profită de faptul că avem în țară cea mai mare prostime din Europa, care îi votează,in pofida faptului că ei vor să reducă drepturile și libertățile noastre, și pun semnul întrebării apartenenței noastre la valorile occidentale.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Cine naiba a fost proiectantul asta, asa intersectie aiurea nu am vazut nicaieri in lume. Sa-ti bati joc de sute de hectare de teren, cat de prost poti sa fi. Am vazut intersectii de 3 austostrazi care ocupa mult mai putin teren decat asta
Raspunde

Rostogan

Acum 1 lună

Prostia conceperii acestui nod apartine CNAIR. Sefii acesteia au fortat traseul pe la Boita cand normal era ca A13 sa mearga paralel cu drumul national si sa se lege de A1 in zona Vestemului. Dar asta presupunea tunel in Hula Bradului iar CNAIR la data conceperii A13, fugea de tuneluri ca dr...l de tamaie. Intre timp o firma serioasa (citeste PORR) le-a demonstrat ca se pot face tuneluri si pe plaiurile mioritice.
Raspunde

SLMN

Acum 1 lună

Mai complicat ca cel de la Turda????
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Spectacular
Raspunde

Ghiță

Acum 1 lună

Acum dacă fac autostrăzi nu e bine că distruge valea,nu va înțeleg?
Raspunde

E

Acum 1 lună

Absolut fascinant, aceasta intersectie va fi vizibila de pe luna. Are la substanta practic aceeasi grandomanie atata de inzestrata in cultura romaneasca. Doamne cata prostie… Dar macar se face, sa ne multumim cu asta si sa nu mai comentam atata, nu?
Raspunde

Sebastian Petrumihai Dendrologea ( pensionar, 50 de ani, senator )

Acum 1 lună

Tocmai asta este fitza : sa faci nodul la Boitza !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus