Turnul Roșu are munți, păduri, istorie, Oltul îi curge prin față și va avea acces direct la două auostrăzi. Cu toate acestea comuna se află de ani buni în anonimat, fiind ocolită atât de investiții importante cât și de turiști. Toate acestea sunt pe cale să se schimbe, anunță noul primar, Andreea Anghel, la o lună de la preluarea mandatului. Care este situația economică, turistică și ce perspective are comuna vedeți în interviul de mai jos.
Ce ați găsit în primărie din punct de vedere economic? Financiar, cum stă Turnu Roșu?
Astăzi, când vă răspund, am exact o lună calendaristică plină, din 12 noiembrie până în 12 decembrie, și o perioadă foarte tumultuoasă profesional. Economic am găsit un buget pe care din poziția de fost consilier local l-am apărat pentru a nu fi cheltuit în proiecte inutile și neserioase. Dar, din păcate, ne-am trezit și cu o poprire pe conturile Primăriei, în valoare de 423 mii lei (aproximativ 85.000 euro), moștenire grea de la vechea administrație.
Asta reprezintă mai mult de un sfert din tot bugetul nostru, însă prioritatea mea e să avem bani să achităm serviciile, facturile, salariile, și cu o bună cumpătare, vom avea și iluminat festiv frumos de sărbători și pungile de Crăciun pentru toți copiii comunei înscriși la școală.
Cum stă Turnu Roșu din punct de vedere social? Este o comunitate, oamenii sunt uniți, vorbesc între ei?
Noi suntem o comunitate mică, unde oamenii se cunosc cu toții între ei. Așa este și la Turnu Roșu, așa este și la Sebeșu de Jos, cele două sate pe care le am în administrare. Îmi place să cred că oamenii sunt buni, îmi place să caut lumina din oameni.
Și nu doar în perioada aceasta de sărbători, ci mereu. Căci vremurile pe care le trăim ne găsesc mai dezbinați ca niciodată, din păcate. Însă cred mult în puterea comunității și cred că putem fi și mai uniți decât atât.
Care au fost primele măsuri pe care le-ați luat în primele zile ca primar? Concret, ce ați făcut?
Pfuuu... sunt foarte multe lucruri.
În prima duminică, la patru zile după investire, am deschis seria consultărilor publice la scară deschisă, cu oamenii din cele două sate. Am mers la Sebeșu de Jos și am invitat comunitatea, am notat fiecare problemă care mi-a fost adusă în atenție. Apoi, exact același lucru cu toată comunitatea de la Turnu Roșu.
Am deschis sălile de repetiții copilașilor și instructorilor voluntari pentru Serbarea de Crăciun.
Am făcut, împreună cu viceprimarul, demersuri pentru iluminatul stradal și am completat lămpile stradale nefuncționale.
Am avut două acțiuni de strângere a câinilor fără stăpân din amândouă satele.
Au fost și cele două din trei tururi de alegeri.
Am avut și prima ninsoare din iarna 2024 și coduri roșii de vreme rea, dar zic că ne-am descurcat onorabil.
În ceea ce privește aparatul de specialitate, am cerut tuturor funcționarilor un raport de activitate, pentru o mai clară imagine a ceea ce găsesc în instituție. Lucrurile merg spre bine.
Înainte de a vă întreba de strategii și proiecte majore, am câteva mici dileme pe care le-am văzut cu ochii mei în Turnu Roșu. Încep cu stația CFR. Arată absolut deplorabil, și totuși, trec trenurile care vin și pleacă de pe Valea Oltului, mai sunt turiști vara…
Vă dau dreptate. Dar nu este în administrația mea, ci apartine de CFR Regionala Craiova. Îmi doresc ca pe viitor să existe oportunitatea de a o administra noi, primaria Turnu Roșu. Acolo văd un proiect grozav.
Gara din Turnu Roșu este o miniatură a Gării din Sibiu, dar din păcate, și noi ca și dvs, vedem că se deteriorează pe zi ce trece, și e păcat.
Care este situația cu exploatările de piatră și carierele din zonă? Non stop prin Turnu Roșu, sau pe la marginea localității, trec camioane, se sapă, vara e praf, Oltul este afectat…
Am preluat mandatul cu aceste exploatări în desfășurare. Au fost multe urgențe de rezolvat în perioada aceasta scurtă.
Urmează să ne aplecăm cu mai multă atenție și asupra acestor contracte. Sigur că îmi doresc o discuție de principiu cu fiecare exploatator, pentru că eu sunt aici să reprezint oamenii și interesele comunei.
Recent Muzeul Brukenthal a făcut noi săpături și a realizat noi descoperiri arheologice la dvs. în comună. Unele au stat la baza unei finanțări de la National Geographic. De ce nu le puneți în valoare?
Din nou vă cer răbdare. În februarie 2024 erau niște linii de finanțare europeană deschise pentru acest fel proiecte de Rezervație naturală. Am trimis, în calitate de consilier local la acea dată, un proiect fostului primar, dar nu l-a băgat niciodata pe ordinea de zi.
Între timp linia de finantare s-a închis din ceea ce știu, dar sunt încrezătoare că voi prinde alt proiect european. Rezervația de Eocene de la Turnu Roșu e una din prioritațile mele.
Acestea fiind zise, aveți Oltul, munții, pădurile, istorie, sunteți aproape de autostradă, cum este posibil ca Turnu Roșu să nu apară pe niciun pliant de promovare turistică, pe niciun traseu turistic major în județul Sibiu?
Eu pot să vă răspund și răspund de ce va fi de acum înainte. Nu răspund pentru ce a fost. Și vă asigur că de comuna Turnu Roșu va auzi toată România!
În final, spuneți-mi, vă rog, trei proiecte majore pe care dacă le implementați până la finalul mandatului, indiferent că mai candidați sau nu, să puteți spune că a meritat efortul, a meritat tot.
Unu. Servicii medicale de specialitate pentru oameni, alături de cei doi medici de familie. Care să includă consultații de specialitate și analize, dar aici, la noi în comună. Avem multe persoane vulnerabile, vârstince, cărora le este greu să meargă la oraș. Trebuie sǎ gǎsim soluții sǎ aducem medici specialişti în comunǎ.
Doi. Afterschool în comună. Avem mulți copilași ai familiilor tinere care nu au ce să facă până termina părinții serviciul. Și eu vreau să sprijin familiile tinere să vină înspre noi, spre rural.
Și trei. Mai multă curătenie, mai bună gospodărire comunală, am găsit multe clădiri administrate de Primărie aproape în ruină. Și multe lucruri vechi pe domeniul public. E timpul pentru mai multă frumusețe în jur!
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 12394
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Eu
Acum 2 ore
@ @renzi
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibienii sunt omorâți cu zile!
Acum 2 ore
Paul