Marţi,
25.03.2025
Innorat
Acum
11°C

Sorin Radu, Constantin Chiriac, Raluca Turcan, Daniela Cîmpean și șeful Geiger, pe cea mai nouă scenă de spectacole din Sibiu, inaugurată de ULBS. „Mă bucur să culegem roadele împreună”

Sorin Radu, Constantin Chiriac, Raluca Turcan, Daniela Cîmpean și șeful Geiger, pe cea mai nouă scenă de spectacole din Sibiu, inaugurată de ULBS. „Mă bucur să culegem roadele împreună”

Cu contract de finanțare semnat în noiembrie 2020 și lucrări lansate în august 2021, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) a inaugurat astăzi, pe 30 ianuarie 2025, noua clădire a Departamentului de Artă Teatrală a Facultății de Litere și Arte. Este a doua investiție majoră în infrastructura instituției finalizată în ultimul an, după Ferma Didactică de la Rusciori.

La 19,7 milioane de lei se ridică investiția în noua clădire a ULBS, care se află pe strada Banatului, nr. 12. Aici, studenții Facultății de Litere și Arte studiază de aproape un an, timp în care administrația universității a mai adus echipamente care nu au putut fi realizate în timpul perioadei de implementare a proiectului. Spre exemplu, la sfârșitul anului 2023 ULBS a organizat o licitație pentru achiziționarea de dotări necesare echipării clădirii. Acestea includeau achiziționarea de mobilier pentru săli de curs/seminar, de echipamente de Scenotehnică, a unei tribune, de echipamente sportive, de materiale de întreținere, de instrumente muzicale, de electrocasnice, de echipamente scenă-lumini, de echipamente IT, de echipamente Foto-Video, de echipamente de depozitare, de echipamente de afișaj, de rafturi industriale, de mobilier din lemn pentru recuzită. Cel mai scump lot este cel cu echipamente scenă-lumini - valoarea estimată fiind de 442.051,62 lei fără TVA.

Astăzi, toate acestea se aflau la locul lor, moment prielnic de a invita presa, dar și politicieni și funcționari locali pentru un tur. Printre ei s-au numărat Raluca Turcan, fost vicepremier, ministru al Culturii și actual vicepreședinte al Camerei Deputaților, care i-a mulțumit rectorului pentru invitația de a „culege roadele împreună”: „Nu se întâmplă foarte des ca atunci când sădești ceva să fii și la culegerea roadelor. Asta spune ceva și despre calitatea umană a echipei de aici”.

„Situația resursei umane din cadrul domeniului de Studiu Teatru și Artele spectacolului este unică în context european”

Atunci când au lansat proiectul, reprezentanții ULBS explicau în documentațiile depuse necesitatea acestuia, amintind despre participarea studenților de la Teatru la programele culturale din anul în care Sibiul a deținut titlul de capitală culturală europeană:

„Prima confirmare majora a statutului exceptional a domeniului Teatru si Artele spectacolului din Facultatea de Litere si Arte a fost odata cu desemnarea orasului Sibiu drept Capitala Culturala Europeana, pentru anul 2007: acest titlu a fost posibil datorita prestigiului reprezentat de catre Festivalul International de Teatru de la Sibiu. In acelasi timp, implementarea proiectului Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007 s-a realizat prin resursa umana a Departamentului de Arta Teatrala din Facultatea de Litere si Arte, care a livrat profesionistii care au coordonat programele derulate. Situatia resursei umane din cadrul domeniului de Studiu Teatru si Artele spectacolului din cadrul ULBS este unica in context european: fostii absolventi valorosi ai Departamentului de Arta Teatrala au fost atrasi in sistem, titularizati in invatamantul superior si au devenit actualii profesionisti care, la randul lor, formeaza studenti si masteranzi in domeniu. Asa cum Departamentul de Arta Teatrala a fost infiintat, in 1997, din necesitatea formarii specialistilor in domeniu, tot asa, procesul a continuat, fostii absolventi devenind actualii titulari, ceea ce a dovedit functionalitatea sistemului, nevoia si posibilitatea de a suplini goluri importante in zona resurselor umane si angajabilitatea in zona academica si universitara a absolventilor cu rezultate exceptionale. In acelasi timp, mare parte din absolventi au fost asimilati de piata locala a muncii. Caracterul interdisciplinar al activitatilor didactice din Facultatea de Litere si Arte a fost mereu evidentiat, in ultimii 20 de ani, de implicarea studentilor si a cadrelor didactice in proiecte de practica si cercetare stiintifica comune domeniilor de studiu din facultate, cu convergenta in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu”.

Turul începe și se încheie în sala de spectacole

După turul de prezentare a sălilor de curs, condus de Diana Nechit, directoarea Departamentului de Artă Teatrală, evenimentul a continuat acolo unde a început - în sala de spectacole, care a fost numită „mândria” noii clădiri. Aceasta este vegheată de camera tehnică.

Sala are o capacitate de 150 de locuri și aici își vor face primii pași viitori actori școliți la Sibiu. „Mă bucur că, din fericire, e primul obiectiv inaugurat în Sibiu de când fac festivalul. Aștept Fabrica de Cultură să prindă viață, aștept centrul nou de spectacole și congrese”, a declarat de pe această scenă, cu vocea-i plină, profesorul Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca din Sibiu, dând de înțeles că infrastructura culturală a Sibiului este încă în așteptarea unor investiții pe măsura declarațiilor.

Una dintre aceste declarații a fost făcută chiar cu câteva minute mai devreme în aceeași sală: „Cei care aleg să se dăruiască culturii, din perspectiva mea, sunt eroi, pentru că o fac în primul rând din pasiune (...) Este un domeniu în care ai de multe ori resurse puține și provocări uriașe; ai multe dificultăți, dar dacă nu ar fi pasiunea acestor oameni, pe care eu îi pun pe picior de egalitate cu cei care aleg să-și apere Patria, România ar fi mai săracă. România este o țară bogată, datorită culturii pe care o are și (datorită) oamenilor care s-au dăruit și se dăruiesc în fiecare zi culturii române”, a spus Turcan.

Provocarea

Atât conducerea ULBS, cât și reprezentantul firmei Geiger, care a modernizat și construit noua clădire - pentru că structura veche a fost demolată - le-au spus celor prezenți că cea mai mare provocare a ținut de birocrație. „Numai cine nu a construit sau reparat ceva în zona istorică nu știe ce înseamnă acest lucru”, a spus rectorul Sorin Radu. Acesta a fost completat de directorul Geiger: „Cred că autorizația de construire e cel mai mic pas, dar toate celelalte avize de care este nevoie implică foarte mult devotament (...) Provocarea cea mai mare a fost faptul că această clădire ocupă 100% spațiul existent pe teren. Nu a existat un spațiu pregătit pentru organizarea de șantier. Au fost provocări privind faptul că în clădirea veche au fost admise foarte multe modificări de-a lungul timpului, cele mai multe dintre ele făcându-se fără autorizație. Asta ne-a pus de multe ori în dificultate”.

Foto: ULBS

Foto: ULBS

Așa sau altfel, cu noua investiție ULBS mai face un pas „spre normalitate”, după cum a declarat rectorul instituției. „Când vorbesc de normalitate, e o mare reușită să inaugurăm niște săli de curs, modernizate atât tehnologic, cât și sub raportul banal al scaunelor și băncilor. Unii ar spune cum te poți lăuda că ai modernizat o sală de curs, dar răspund că pentru fiecare asemenea obiectiv duci o luptă care nu este ușoară (...) Toată lumea vrea excelență, performanță, chiar și cei care nu știu cum se definesc acestea, dar noi am vrut să creăm mai întâi condiții normale de lucru”, a spus Sorin Radu.

Radu a mai dat de înțeles că următoarea inaugurare ar urma să aibă loc la Facultatea de Inginerie, acolo unde proiectul de extindere și mansardare se află la o etapă avansată.

Detalii tehnice

Proiectul derulat de ULBS a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 -„Îmbunătățirea infrastructurii educaționale”, Prioritatea de investiții 10.1 – „Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare”

Investiția a vizat infrastructura educațională, necesară pentru îmbunătățirea formarii universitare în cadrul Facultății de Litere și Arte a ULBS și a presupus construirea unor spații dedicate specificului acestui tip de învățământ : săli de studiu teoretic sau individual, săli master actorie și aplicații in filologie, o sală de spectacol, laboratoare de specialitate, săli de regie teatru, studio foto-video, un centru de dezvoltare proiecte/ bibliotecă, o sală de dans, spații administrative și tehnice. 

Proiectul a avut în vedere și o serie de lucrări cu scopul creșterii eficienței energetice a clădirii, prin izolarea termică a fațadelor, a planșeelor și a unor pereți interiori, conform proiectului tehnic.

Valoarea totală a investiției a fost de 19.072.254 lei. Beneficiari sunt aproximativ 900 de studenți și cadre didactice din cadrul Facultății de Litere și Arte a ULBS.

Despre clădire: Clădirea este formată din trei tronsoane cu regimul de înălțime P+2E, construite începând din perioada anilor 1920, fiind extinsă în 1940 și ultima dată, în 1995. Suprafața construită a imobilului este de 1282 mp, iar suprafața desfășurată depășește 1670 mp. La momentul începerii construcției, clădirea nu se afla în exploatare, fiind într-o stare avansată de degradare.

Foto: ULBS

Fotografii: Turnul Sfatului

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Emil

Acum 1 lună

Hoatele impart spaga, parandaratul si imprumutul iar fraierii le platesc datoriile.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emila Elzoroaba

Acum 1 lună

V-au înlocuit nea secu, stați la răcoare
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 lună

Deci papagalii astia se lauda cu ceva ce sa construit cu banii nostri. Ma miram sa lipseasca *** si avocata ratata de la CJ. APROPO chiria de la apartament e tot 200 de euro cu utilitati incluse ?

(Acest mesaj a fost moderat ca urmare a faptului că face referiri la viața personală)

Raspunde

Analist

Acum 1 lună

Toată minunata investiție nu folosește la nimic. Știm toți cum (nu) se fac orele la Teatru. Se știe că investiția este inutila și deservește vreo 40 de studenți. Se știe care este nivelul cadrelor didactice care predau aici. De știe și nivelul planurilor de învățământ Se știe că sunt specializări foarte căutate și bine cotate care fac ore in condiții mizerabile. Dar șeful taie panglici și amesteca politica in educație.
Raspunde

Mariana Deacu

Acum 1 lună

Se știe că ai fost dat afară de incompetent
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

DiM

Acum 1 lună

Semianalfabeții care, rupând vreo două-trei tastaturi au reușit, până la urmă, să ticluiaiscă câteva comentarii (cum altfel decât critice?) nu au fost, cu siguranță, la spectacolele de la Teatrul Național Radu Stanca. Se știe că prostia și arta nu fac casă bună împreună.
Raspunde

Sibian

Acum 1 lună

Niste figuranți. Figuranți și pe scena teatrului, și pe scena polica!
Raspunde

@Sibian vâlcean

Acum 1 lună

N=ai cultură ...
Raspunde

Sibiu.Adrian

Acum 2 săptămâni

(Acest mesaj a fost șters deoarece incită la ură pe criterii geografice)

Raspunde

Ralooka Soma Țurcan

Acum 4 săptămâni

Dar roadele centurii de sud, nu ? Sau ale noului nou etern nou si pe hartie spital, nu ?........numa roade aveti in cap si taiat de panglici. Asa e, doamna Soma ....gunoi scump?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus