Dacă în competiția pentru fondurile disponibile prin PNRR, proiectul noului Spital județean Sibiu era unul din 49, acum, proiectul redus la aproape jumătate este în competiție cu nu mai puțin de alte 81 de cereri de finanțare.
Pentru cele 7,8 miliarde de lei care sunt alocate „pentru categoriile de investiţii în spitale județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență” au fost depuse proiecte cu o valoare totală de mai bine de 34 de miliarde de lei, arată Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) într-un răspuns transmis în atenția cititorilor Turnul Sfatului.
Alături de cel al Sănătății, acest minister este responsabile de implementarea Programul național de investiții în infrastructura unităților spitalicești (PNUIIS), program care – din datele de până acum – reprezintă ultima șansă de finanțare a proiectului noului spital de la Sibiu, după ce fondurile alocate prin Programul național de redresare și reziliență (PNRR) au fost ratate de către administrația județeană.
„Conform datelor existente în sistemul informatic MySMIS2021, în cadrul apelului spitale județene/județene de urgență, spitale de specialitate, spitale clinice și clinice de urgență lansat pentru finanțarea infrastructurii de sănătate, au fost depuse 84 de proiecte, din care două proiecte au fost retrase și 82 de proiecte cu o valoare totală de 34.130.331.589,10 lei sunt în evaluare”, răspund reprezentanții MIPE pentru cititorii Turnul Sfatului.
Spre comparație, în cadrul PNRR – unde au fost depuse 49 de proiecte de spitale noi sau extinderi de spitale din care 42 au fost declarate eligibile – bugetul disponibil era de peste cinci miliarde de lei.
„Mâc” guvernamental
Cu toate că au trecut aproape trei luni de la termenul-limită de depunere a cererilor de finanțare, reprezentanții MIPE arată că încă nu au trecut nici măcar de faza de evaluare a proiectelor, care este prima din cele șase etape care trebuie urmate înainte de semnarea contractelor de finanțare pentru proiectele selectate.
„Proiectele depuse se află, în momentul de față, în etapa de evaluare, iar aceste informații vor putea fi comunicate după finalizarea procesului. Având în vedere că proiectele se află în stadiul «spre evaluare», nu vă putem comunica, în acest moment, dacă punctajul obținut este suficient de mare pentru semnarea contractului de finanțare pentru noul spital județean de urgență de la Sibiu”, răspunde sursa citată, fără a putea estima când ar putea afla sibienii dacă proiectul pentru ale cărui documentații au cheltuit mai bine de trei milioane de euro mai are vreo șansă să fie și construit.
Lista proiectelor care vor primi finanțare va fi stabilită parcurgând următorii pași:
• Finalizarea procesului de evaluare a proiectelor depuse;
• Notificarea rezultatului evaluării tehnico-financiare către solicitanți;
• Soluționarea contestațiilor depuse în urma evaluării tehnico-financiare;
• Verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate pentru proiectele admise;
• Soluționarea contestațiilor depuse în urma verificării eligibilității;
• Adoptarea unei Hotărâri de Guvern, conform prevederilor art. 6 alin. (6) din OUG nr. 29/2024, care să conțină lista finală a proiectelor propuse spre finanțare.
Sursa: răspuns MIPE
Redus la aproape jumătate
Înainte de a depune cererea de finanțare în cadrul PNUIIS pentru un nou spital județean la Sibiu, Consiliul Județean a redus cu 43% dimensiunile proiectului pe care îl promite din 2017.
Valoarea totală estimată a investiției a fost redusă de la aproape trei miliarde de lei (595 de milioane de euro) la un miliard de lei (200 de milioane de euro), pentru a se încadra în limita maximă (de un miliard) pentru care în cadrul PNUIIS sunt alocate puncte. Redimensionarea a fost luată după ce, în decembrie 2022, același proiect a fost respins de la finanțare prin PNRR deoarece nu se încadra în limita maximă de finanțare stabilită atunci (de un miliard de lei).
Dimensiunile proiectului au fost reduse la finele anului 2024
Reducerea dimensiunilor a fost prezentată de autoritățile județene drept o „etapizare” a proiectului noului spital județean, prin amânarea – printre altele – a construirii secțiilor dedicate Pediatriei.
Foto principală: Turnul Sfatului. Descriere: vara lui 2020, când CJ Sibiu semna cu Guvernul României memorandumul pentru noul spital județean
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: proiecte depuse , etapizare proiect spital judet , Program național de investiții , modificare proiect spital , noul spital judetean , spital judetean sibiu , CJ Sibiu
Vizualizari: 3805
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Didulescu
Acum 2 ore
Rob
Acum 2 ore
Gicu
Acum 3 ore
Didulescu
Acum 3 ore
Imbecilitati marca CJ Sibiu !