Marţi,
29.04.2025
Cer Senin
Acum
20°C

Drumul de la un diagnostic crunt la o viață normală. Inima Cristinei a fost salvată de o operație pe cord deschis. Avea un an și trei luni

Drumul de la un diagnostic crunt la o viață normală. Inima Cristinei a fost salvată de o operație pe cord deschis. Avea un an și trei luni

Ce poți face mai mult decât să dai mai departe binele pe care l-ai primit? Să ajuți exact așa cum ai fi avut tu nevoie. Să fii alături așa cum ți-ai fi dorit tu să ai pe cineva. Precum Mihaela.

Citește și: Cât de frumoasă poate fi operația unei inimi de copil? „Foarte frumoasă”, spune mama

La începutul celei de-a doua sarcini a aflat că are o tumoare și medicii au sfătuit-o să avorteze. Mihaela s-a decis să renunțe la orice tratament pe perioada sarcinii și abia după naștere a reluat terapiile și a s-a supus intervenției chirurgicale. Acum cele două fete au 21, respectiv 25 de ani, sunt foarte apropiate între ele și de mama lor.

Cristinuca a venit pe lume atunci când mama ei avea deja 43 de ani. S-a născut la 1 iulie 2021 la Oradea cu 2,5 kg și cu suflu la inimă, prima ei noapte a fost critică iar primele zile din viață le-a petrecut la incubator. La externare Mihaela a observat că pe fișă nu apare niciun diagnostic și a solicitat trimitere la cardiologie. Ca orice mamă, a simțit în curând că ceva nu era în regulă cu fetița ei. În prima lună, în loc să ia în greutate, Cristina a ajuns la doar două kilograme. Încet și cu multă răbdare din partea mamei a ajuns la o greutate normală de 10 kilograme la vârsta de un an. Apoi, brusc, fetița a scăzut la 6 kilograme în următoarele 3 luni. A urmat o perioadă foarte grea, de căutări, investigații, analize. 

Citește și: Povestea gemenilor născuți cu o malformație cardiacă congenitală: De la „se va rezolva de la sine”, până la operația pe cord deschis

„Ia-ți copilul și mergi în altă parte, până nu îl îngropăm aici”, i-a spus un medic

Oradea, Timișoara, Oradea din nou, mereu cu trenul, cu bagaje, mâncare, Cristina bolnavă. Tot ce a reușit Mihaela să afle a fost că fetița avea o găurică în inimă care nu se putea închide de la sine și necesita intervenție chirurgicală dar nu a obținut o programare concretă la operație. În disperare, Mihaela a început să caute variante și soluții pentru fetița ei care se topea. Așa a găsit o postare a Fundației Polisano referitoare la două micuțe ce tocmai fuseseră operate la Spitalul Sf. Constantin din Brașov și a luat legătura cu Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiovasculară pediatrică, care le-a chemat la o consultație. „Am plecat cu trenul, cu tatăl Cristinei și cu Dumnezeu înainte, la Brașov.”

Citește și: Sánta Réka, medicul care dă șansa unei vieți normale copiilor vulnerabili, cu malformații cardiace: „Până nu reușesc să îi curăț de râie și de păduchi, nu îi pot trimite la operație”

Veștile pe care le-a primit nu au fost bune: inimioara Cristinei trebuia operată fără multă amânare. Fetița cântărea 7 kilograme la un an și trei luni și rămăsese în urmă nu doar cu creșterea, ci și cu dezvoltarea. Abia atunci când a aflat costul operației care era mult peste puterea financiară a familiei, a înțeles Mihaela că se afla într-un spital privat apoi a intrat în legătură cu Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano.

Citește și: Fimia, fetița cu inima salvată datorită Fundației Polisano. O poveste despre curaj, iubire și implicare

Fundația a organizat o strângere de fonduri pentru Cristina iar în paralel Mihaela și-a mobilizat toate resursele și a reușit să strângă în jurul ei o comunitate, astfel încât și-a putut aduce aportul la finanțarea operației. Au donat firme din Oradea, familie, prieteni, necunoscuți, în contul Fundației Polisano. Pe lângă costul propriu-zis al operației, a fost nevoie de bani pentru a le caza pe Mihaela și Cristina în Brașov timp de o lună, pentru a fi aproape la următoarele controale medicale. Ar fi fost imposibil și extrem de riscant să facă drumuri Oradea-Brașov și retur cu trenul cu fetița proaspăt operată pe cord deschis. 

Citește și: Cum a fost salvată Carina, la numai 11 luni, de Fundația Polisano, atunci când părinții nu au mai putut. „Ce ne lipsește în sistemul medical de stat este empatia”

„Nu știu dacă nu o aduc acasă în patru scânduri, să vă pregătiți și de ce e mai bine, și de ce e mai rău”

Atunci când trebuie să semnezi și realizezi că e viața copilului tău pe care o încredințezi unor străini, apar unele dubii și îndoieli. Oare e bine ce fac? Dacă semnez și moare? Ce se întâmplă dacă nu semnez? Întâi a oscilat tatăl Cristinei. Inițial a refuzat să își dea acordul pentru intervenția chirurgicală, apoi și-a stăpânit teama și a revenit asupra deciziei. A fost rândul Mihaelei să aibă îndoieli. „Atunci când Marius a pomenit de sicriu, eu nu am mai știut ce să fac, am zis Doamne, dă-mi un semn. În acea clipă m-a sunat fiica cea mare și a spus că trebuie să o aduc pe Cristina acasă. Ăsta a fost semnul lui Dumnezeu și am semnat. Ea a avut cea mai mare speranță și încredere.” Era 19 octombrie 2022.

Citește și: Maria Sofia a fost salvată printr-o operație pe cord deschis în primele luni de viață, prin Fundația Polisano. Mama: „După ce am dat-o pe Maria din brațe și am rămas cu păturica goală”

Operația de nota 1.000

„Ziua operației a fost horror, un șoc, nu m-am gândit că în 3 secunde, dintr-un om puternic pot să cad de tot. Am fost puternică până când am dat-o pe Cristina din brațe. M-am dus la baie și am început să plâng, eu am tensiunea mare, sunt pe tratament, medicii nu știau. Undeva simțeam că va fi bine, undeva simțeam că am semnat ceva și că pot pierde totul, am prieteni care și-au pierdut copilul în operație. M-au ajutat asistentele și infirmierele să îmi revin.”

Citește și: Paulică a fost salvat de Fundația Polisano după ce medicii nu i-au dat nicio șansă. „Să îl botezați, să aveți ce nume să treceți pe cruce”

În timp ce Mihaela rememorează cu multă emoție acele clipe teribile, Cristina spală jucăriile la baie și inundă vecinii. Este o fetiță veselă și poznașă, îi râd ochii mari și luminoși. Mama ei o scoate cu multă blândețe din baie și îi dă ceva de colorat.

Orele s-au târât cu mare greutate și medicul Anca Mandache a venit să îi aducă vești. 

„Cum eram agitată nu o vedeam bine și simțeam că nu aud ce îmi spune. Am auzit doar: am venit cu o veste bună, operația este reușită, și cu o veste foarte proastă. Puteți să îmi spuneți orice, doar că trăiește.” În timpul intervenției medicii au descoperit un mixom, o formație tumorală în atriul drept extrem de rară, imposibil de văzut ecografic, pe care au decis să o îndepărteze.

„Eu nu am știut ce se întâmplă cu mine. Cum am fost operată la sân acum 22 de ani, șocul a fost devastator. În acel moment lumea mea s-a prăbușit cu totul, eu nu am mai fost om, cred că nu voi mai fi, oricât par de puternică. O să trăiesc mereu cu teama să nu reapară.” 

Citește și: Povestea lui Andrei, băiețelul de la hospice. De câte ori poate fi salvată viața unui copil? De câte ori e nevoie, până când e salvat definitiv

Cristinuța a rămas încă 5 zile în spital, timp în care a fost necesară o anestezie generală pentru că i s-a adunat lichid în plămâni. Mihaela a rămas în Brașov cu fetița pentru următoarele două controale apoi s-au putut întoarce acasă, la Oradea, iar de atunci lucrurile au reintrat pe un făgaș normal. Cristina a început să ia în greutate, să meargă de-a bușilea, să stea în funduleț, să mănânce diversificat.

„Am trimis documentele medicale ale Cristinei la o clinică privată din Turcia și medicii m-au întrebat unde a fost făcută operația pentru că este de nota 1000. Mi-au spus să pup mâna medicilor care au făcut intervenția.” Cristina trebuie monitorizată la fiecare 6 luni dar evoluția ei este bună.

Citește și: Denisa, fetița operată pe cord deschis în plină pandemie, prin Fundația Polisano. S-a întors acasă la fratele ei, chiar de ziua lui

Legământul

Doamne, dacă mi-o lași, eu promit să duc vestea mai departe, să afle cât mai mulți părinți cu copii bolnavi de inimă faptul că există Fundația Polisano și această echipă medicală extraordinară, cu har și cu suflet.” 

Mihaela se referă la medicii Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiovasculară pediatrică, Mirabela Cașcaval, medic specialist cardiopediatru și la echipa care i-a salvat fetița. Pentru a onora promisiunea pe care și-a făcut-o sieși, Mihaela își folosește vizibilitatea din mediul online pentru a împărtăși experiența ei, îndrumând părinți care nu știu încotro să se îndrepte, încurajându-i să se informeze, să găsească sprijin pentru copiii lor cu malformații cardiace congenitale. 

Citește și: Cu trei operații pe inimă, Daniel a fost salvat de trei oameni, în timp ce alții îi spuneau mamei: „Du-l acasă, doamnă, și așteaptă să moară!”

„Am cunoscut o mămică și am îndemnat-o să vină cu mine la Brașov iar medicii i-au spus că inimioara fetiței ei trebuie operată. Era absolut disperată pentru că are 6 copii și nu știa cum să facă. În afară de familia apropiată nu știa nimeni că fetița nu este sănătoasă. Fetița mi-a spus pe drumul de întors, în tren, Mihaela, eu vreau să trăiesc, vreau să mă operez. M-a marcat, avea 9 ani. Eu îți promit că o să fiu o bază a ta să te faci bine ca și fetița mea. M-a luat în brațe și mi-a spus te iubesc ca pe mama mea.”

Citește și: Bence și Matei au fost operați pe inimă, prin Fundația Polisano, după ce spitalele din România i-au amânat: „Ca mamă simți și vezi atunci când copilul tău nu mai poate”

Andrei, Erica, Victoria, Paula. Datorită felului empatic și în care comunică Mihaela, încurajând părinții să nu considere o malformație cardiacă congenitală ceva ce trebuie ascuns, inimioarele a 4 copii au putut fi operate cu sprijinul Fundației Polisano, fiecare cu povestea lui de luptă, suferință și victorie.

Articol scris de Anca Popa pentru Fundația Polisano.

Citește și: Refuzat de alte spitale, Mario a fot operat pe inimă la cinci luni prin Fundația Polisano. Copilul era flămând de viață, nu de lapte

Citește și: Povestea lui Eric: băiețelul operat pe inimă la șase luni împlinește cinci ani. Părinții: „Nu există cuvinte când cineva îi salvează viața copilului tău”

Citește și: Povestea lui Robică-Căpșunică, cel născut de două ori: „Noi chiar dacă vindeam apartamentul, nu reușeam să strângem banii pentru operație”

Citește și: Ema cea cu vino-ncoa'. Operată la 11 luni cu ajutorul baschetbalistului Chris Cooper

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus