Luni,
09.12.2024
Ceata
Acum
1°C

Cum a fost salvată Carina, la numai 11 luni, de Fundația Polisano, atunci când părinții nu au mai putut. „Ce ne lipsește în sistemul medical de stat este empatia”

Cum a fost salvată Carina, la numai 11 luni, de Fundația Polisano, atunci când părinții nu au mai putut. „Ce ne lipsește în sistemul medical de stat este empatia”

Cum se face o operație pe cord deschis? Ca o prăjitură. Cu ingredientele potrivite, pricepere și multă dragoste. Ce înseamnă o familie armonioasă? Probabil pentru fiecare altceva. Doar văzându-le poza, înainte să îi cunosc, m-am gândit: ce familie frumoasă. Apoi, aflându-le povestea, pot spune că sunt o familie încercată, unită și armonioasă. 

Roxana și Vlad s-au cunoscut de foarte tineri. Tot de foarte tineri au fost loviți de greutăți: Vlad a rămas în decursul unei perioade scurte fără ambii părinți iar sora Roxanei s-a stins și ea la doar 18 ani. S-au sprijinit, s-au alinat și, cu zece ani în urmă, atunci când au simțit că a venit timpul, s-au căsătorit și-au creat împreună viața pe care au visat-o.

Citește și: Maria Sofia a fost salvată printr-o operație pe cord deschis în primele luni de viață, prin Fundația Polisano. Mama: „După ce am dat-o pe Maria din brațe și am rămas cu păturica goală”

Au venit pe lume două fetițe sănătoase și frumoase: Anastasia și Raisa. Visul de a avea trei fetițe sănătoase s-a spulberat imediat după nașterea Carinei: malformație cardiacă congenitală. Apoi au început grijile, internări lunare, investigații, drumuri din Piatra Neamț la Târgu Mureș.

„Ce ne lipsește în sistemul medical de stat este empatia”

Nu exiști ca om, doar ca pacient, caz medical. E foarte important pentru un părinte să i se explice ce se întâmplă cu copilul lui. La controale spuneau că nu e nici rău, nici bine, trăiam cu incertitudinea: va fi operată Carina, sau nu?

Citește și: Paulică a fost salvat de Fundația Polisano după ce medicii nu i-au dat nicio șansă. „Să îl botezați, să aveți ce nume să treceți pe cruce”

La Târgu Mureș toată țara era chemată la ora 9 la internare la cardiologie, mereu așteptau cam 30 de persoane cu copii mai mari sau mai mici. Internările se făceau în policlinică, acolo era și cabinetul ORL, intram în contact direct cu copii răciți. Carina avea doar câteva luni iar eu mergeam singură cu ea cu mașina din Piatra Neamț, soțul meu trebuia să rămână acasă cu celelalte două fetițe. Apoi așteptam ore întregi pe coridor să ne interneze, nu puteam bea o gură de apă, nu puteam merge la toaletă, era inuman. În plus nu știam niciodată dacă vor fi locuri disponibile sau dacă urmează să ne trimită acasă.

A fost o doamnă din Vicovu de Sus, la granița cu Ucraina, a făcut șase ore pe drum, a mai așteptat câteva ore și i-au spus că nu au loc la internări, deși copilul era programat la operație de inimă. A trebuit să caute o cazare în oraș, era a doua oară când se întâmpla același lucru. În final au internat-o pe altă secție. Nici nu mai vorbim de condițiile din spital, Carina s-a infectat cu stafilococ, a trebuit să o tratăm cu antibiotic patru luni. 

Citește și: Povestea lui Andrei, băiețelul de la hospice. De câte ori poate fi salvată viața unui copil? De câte ori e nevoie, până când e salvat definitiv

Ce să-ți fac dacă a făcut pneumonie și nu ai venit la control, ce să mai facem acum cu copilul ăsta?

În decembrie Carina a făcut pneumonie și a necesitat spitalizare de două săptămâni la Piatra Neamț, timp în care au ratat un control cardiologic. Mai târziu au înțeles că a fost o inundare a plămânului cu o cantitate de sânge. În martie au aflat că intervenția era pe cord deschis și cazul Carinei trebuia discutat în colocviu. Până atunci urmau să stea internate, fără a ști pe ce perioadă. 

Citește și: Denisa, fetița operată pe cord deschis în plină pandemie, prin Fundația Polisano. S-a întors acasă la fratele ei, chiar de ziua lui

Erau mămici care stăteau internate de trei săptămâni, în așteptare, fără nimic sigur. N-au internat și pe noi ca să primim un răspuns de la comisie. Nu aveam cu cine sta de vorbă, stăteam degeaba. A fost prima dată când mi-am dorit să plec cu Carina din spital pentru că nu m-am simțit în siguranță, copilul meu nu conta. Nu am pus la îndoială diagnosticul dar sistemul e cel care ne dezumanizează. M-am simțit, captivă, părăsită. Am simțit că-mi pleacă viața din mine, că mă prăbușesc. Carina avea deja insuficiență cardiacă. Așa le-a rânduit Dumnezeu și Carina a făcut muci, deci ne-au externat urgent. 

Până la nașterea Carinei familia lor era pe linia de plutire din punct de vedere financiar. Cum locuiesc într-un apartament care nu este al lor, în urmă cu cinci ani Roxana și Vlad s-au apucat să construiască o casă pentru care au luat credit și pe care nu au finalizat-o nici până azi. Între timp Vlad a rămas fără serviciu, Roxana a intrat în concediu de îngrijire al copilului și Carina s-a născut cu DSV, defect septal ventricular. Odată cu investigațiile frecvente, controalele medicale, internările la Târgu Mureș și Piatra Neamț, echilibrul financiar a fost zguduit din temelii.

Citește și: Cu trei operații pe inimă, Daniel a fost salvat de trei oameni, în timp ce alții îi spuneau mamei: „Du-l acasă, doamnă, și așteaptă să moară!”

Roxana și Vlad au ajuns, printr-un concurs fericit de întâmplări, ca doamna doctor Anca Mandache, medic specialist chirurgie cardiacă de la Spitalul Sf. Constantin din Brașov să o consulte pe Carina. 

Stai liniștită, o să fie bine, mi-a spus doamna doctor Mandache, este singura vorbă de care aveam nevoie și pe care nu am auzit-o niciodată, pe unde am umblat cu Carina.

Citește și: Bence și Matei au fost operați pe inimă, prin Fundația Polisano, după ce spitalele din România i-au amânat: „Ca mamă simți și vezi atunci când copilul tău nu mai poate”

Ne-a explicat tot ce urmează să se întâmple, fiecare pas, așa cum se face o prăjitură, pui ouăle, făina, le amesteci… mă uitam la soțul meu, el la mine și eram ca într-un vis. Un asemenea sentiment de liniște și de eliberare nu am mai avut decât în brațele mamei. Era minunat, era tot ce ne puteam dori pentru Carina, dar noi nu mai puteam accesa un credit, trebuia să coborâm cu picioarele pe pământ, nu ne puteam permite această operație. Chiar atunci ne-au sunat de la Târgu Mureș că nu au locuri libere pentru data la care era programată Carina.

A fost momentul în care în viața familiei a apărut Fundația Polisano care și-a mobilizat, încă o dată, resursele pentru a acorda Carinei o șansă la viață prin finanțarea operației pe cord deschis. Roxana și Vlad au dorit să contribuie cu o parte mică, atât cât au putut strânge repede împreună cu familia și apropiații iar inimioara Carinei a fost operată în 18 mai 2023, la doar 11 luni.

Citește și: Refuzat de alte spitale, Mario a fot operat pe inimă la cinci luni prin Fundația Polisano. Copilul era flămând de viață, nu de lapte

După luni de nesiguranță și tergiversări, cât de rapid și de ușor poate trece un bebeluș printr-o operație pe cord deschis?

Soțul meu a fost mereu lângă mine. Eu m-am gândit că trebuie să ne așteptăm la orice. Nu am mai avut speranța că voi avea trei copii de când mi s-a spus că va va fi operată pe cord deschis, până a ieșit din operație. Nu am știut dacă o să mai am trei, sau rămân cu doi, a fost cumplit. De aceea simțim că Fundația Polisano și personalul medical au făcut o minune pentru noi.

Citește și: Povestea lui Eric: băiețelul operat pe inimă la șase luni împlinește cinci ani. Părinții: „Nu există cuvinte când cineva îi salvează viața copilului tău”

Joi internarea, vineri intervenția chirurgicală, luni externarea. Sună ireal? Chiar așa a fost. Carina a avut voie să călătorească iar recuperarea ei a fost, din punctul de vedere al părinților, miraculos de ușoară. Operația a durat patru ore și Roxana a fost chemată de personalul medical să o țină pe Carina în brațe atunci când se trezește după anestezie. Ce binecuvântare mai mare poate avea un părinte, decât să își țină în brațe copilul proaspăt operat? Echipa medicală a reușit să țeasă o plasă de încredere și siguranță în jurul părinților și al Carinei, astfel încât au avut senzația că operația și recuperarea au fost ușoare și rapide.

Citește și: Povestea lui Robică-Căpșunică, cel născut de două ori: „Noi chiar dacă vindeam apartamentul, nu reușeam să strângem banii pentru operație”

Această intervenție chirurgicală a rezolvat definitiv malformația cardiacă a Carinei, ea este acum o fetiță veselă și sănătoasă de un an și patru luni care se poate bucura de copilărie alături de surorile ei.

Ajungi să îți dai seama cât de bogat ești, când vezi sufletele care te înconjoară. Sunt printre noi îngeri de oameni pe care la început poate nu îi recunoaștem. Fundația Polisano, mulțumesc că existați, cu asta am spus tot. Pentru toți copiii salvați. Peste 500. Voi nu salvați doar viața copilașilor, fiecare viață mică e atașată de o familie.

Citește și: Ema cea cu vino-ncoa'. Operată la 11 luni cu ajutorul baschetbalistului Chris Cooper

Și noi putem face parte din poveste, fiecare din noi poate ajuta câte puțin, pentru că pic cu pic se face mult. Sau, așa cum a spus Roxana: fii om, e tot ce contează.

Articol scris de Anca Popa pentru Fundația Polisano.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus