Duminică,
27.04.2025
Ploi Moderate
Acum
7°C

Un cisnădian, condamnat la 14 ani închisoare după ce și-a ucis mama. Judecător: ”Nu a manifestat regret sincer cu privire la cele întâmplate”

Un cisnădian, condamnat la 14 ani închisoare după ce și-a ucis mama. Judecător: ”Nu a manifestat regret sincer cu privire la cele întâmplate”

Un cisnădia de 53 de ani a fost condamnat de Tribunalul Sibiu la 14 ani închisoare, fiind acuzat că și-a ucis propria mamă, iar apoi i-a aruncat corpul pe geamul apartamentului.

Fapta s-a petrecut în 12 septembrie 2024, pe strada Stejarului din Cisnădie, iar bărbatul ar fi încercat să-și ascundă crima sub aparența unei sinucideri.

El a sunat atunci la 112 și a semnalat că mama sa de 78 de ani s-a aruncat de la etaj și a decedat. Ulterior, în ultimele zile ale anului 2024 a fost trimis în judecată pentru ”omor raportat la violență în familie”.

La începutul lunii ianuarie a fost trimis în judecată, iar în 20 martie s-a pronunțat sentința în prima instanță: 14 ani de închisoare.

Prosurorii au susținut că bărbatul obișnuia să-și bată mama, care suferea de demenţă vasculară mixtă, sindrom de dependenţă etanolică, tulburări psihotice induse de dependenţa etanolică și diabet și că pe fondul neînțelegerilor dintre ei, în acea seară a ucis-o în bătaie, iar apoi a aruncat-o pe geam pentru a-și masca faptele.

”Pe fondul relaţiilor tensionate dintre părţi, cauzate pe de o parte de problemele psihice ale victimei, iar pe de altă parte, de nemulţumirile victimei în raport de conduita şi stilul de viaţă al fiului său, între părţi a izbucnit o ceartă. Astfel, cei doi s-au îmbrâncit reciproc, iar inculpatul a lovit-o pe mama sa cu pumnii şi, posibil, cu alte obiecte contondente în zona feţei, a membrelor superioare şi inferioare şi a pieptului.

Urmare a loviturilor, victima a căzut la pământ, inculpatul continuând agresiunea prin efectuarea de compresiuni toracice asupra victimei cu mâinile, şi, posibil, şi cu picioarele. Urmare a acestor agresiuni victima a suferit leziuni incompatibile cu viaţa la nivelul toracelui, respectiv traumatism toracic cu volete costale, rupturi pulmonare, hemopneumotorax consecutiv şi hematoame de perete toracic, ceea ce a determinat insuficienţă cardio-respiratorie şi circulatorie acută”, se precizează în rechizitoriu.

El ar fi decis, după ce a văzut că e moartă, să o arunce de la etaj, profitând de faptul că se știa că mama are afecțiuni de natură psihică.

Procurorii au precizat că bărbatul era lipsit de emoție inclusiv în timpul discuției cu operatorul 112 și că nici nu a coborât la parter, să vadă dacă mama sa mai trăiește sau nu.

 

 Judecătorii au susținut în motivarea sentinței că bărbatul nu a arătat nicio remușcare pentru fapta sa și deși a fost de acord cu testarea la ”detectorul de minciuni”, ulterior nu s-a putut aplica testul pentru că nu a urmat corect procedurile.

”Instanţa are în vedere violenţa cu care inculpatul a acţionat în raport de propria mamă (violenţă care se reflectă mai ales în însemnătatea leziunilor interne constatate medico-legal), fără nicio justificare, dar şi comportamentul inculpatului după producerea decesului mamei sale acesta încercând să acrediteze ideea că aceasta s-ar fi sinucis, aruncând în acest sens cadavrul de la geamul bucătăriei apartamentului unde locuiau împreună.

De asemenea, deşi practic victima trăia în continuare din pensia sa îl întreţinea şi pe inculpat, acesta nu a manifestat regret sincer cu privire la cele întâmplate, fiind mai degrabă interesat de evitarea tragerii sale la răspundere penală. Nu putem de altfel să ignorăm că victima a pretins şi anterior că ar fi  suferit violenţe din partea inculpatului, reclamând chiar un astfel de eveniment organelor de urmărire penală, lipsa unor consecinţe ori lipsa de credibilitate a victimei, prin prisma afecţiunilor psihice, încurajând inculpatul în luarea rezoluţiei infracţionale.

Acesta a manifestat cooperare la nivel strict formal cu organele de urmărire penală, nefurnizând date utile desfăşurării anchetei anchetei penale, aspect ce reiese şi din comportamentul acestuia la momentul efectuării testării poligraf (deşi şi-a dat consimţământul de a fi testat a încălcat în mod constant instructajul primit)”, se precizează în motivare.

Chiar dacă bărbatul se afla la primul conflict cu legea penală, acesta neavând potrivit martorilor audiaţi un caracter violent ori conflictual, ”raportat la modul de comitere a faptei ce i se impută,  neputând ignora nici conduita adoptată după intervenirea decesului victimei, instanţa apreciază că acesta  prezintă o periculozitate însemnată, acţiunile acestuia fiind imprevizibile”, precizează judecătorul de caz.

 Inițial, fratele și cumnata bărbatului de 53 de ani au cerut despăguiri de 50 de mii de euro, însă ulterior, în timpul procesului, au renunțat la pretenție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus