Miercuri,
30.04.2025
Partial Noros
Acum
9°C

Eugenius, magicianul care s-a mutat din Venezuela la Sibiu: „Nu mi-e frică să râd de mine pe scenă. Buletinul poate mi-l uit acasă, dar cărțile de joc niciodată”

Eugenius, magicianul care s-a mutat din Venezuela la Sibiu: „Nu mi-e frică să râd de mine pe scenă. Buletinul poate mi-l uit acasă, dar cărțile de joc niciodată”

A venit la Sibiu din Venezuela și a continuat să aducă în orașul nostru magia care i-a fost alături și l-a ajutat să treacă peste cele mai grele momente din viața sa. Eugenius, un tânăr de 28 de ani, a fost cucerit încă din copilărie de tot ce înseamnă magie și a învățat că cel mai important lucru este să-l facă pe om, prin trucurile pe care le prezintă, să devină parte din povestea lui.

În prezent, Eugenius locuiește în Sibiu și am stat de vorbă cu el despre copilăria sa în Venezuela, despre cum a învățat să facă magie, dar și despre cum s-a adaptat în România și ce l-a determinat să ajungă în orașul nostru.

„Mama mea este din Venezuela, iar tatăl meu e român, născut în Arad, dar crescut în Sibiu. De la 9 ani am început să câștig bani din magie. În Venezuela locuiam în spatele unui parc unde primăria organiza activități pentru copii și adulți. Într-o zi, a venit în parc un magician — aveam șase ani atunci. Când am văzut cum făcea să apară bagheta, cum transforma eșarfele și apoi cum apărea iepurașul, am rămas șocat și mi-a plăcut enorm. Atunci m-am îndrăgostit de magie”, povestește Eugenius.

În decembrie, la târgul de Crăciun, a participat și un magician columbian care venea în Venezuela să vândă cutii de magie.

„M-am ținut scai de el, ca o căpușă, pentru că îmi plăcea foarte mult. Atrăgea oamenii cu trucuri și apoi îi convingea să cumpere cutiuțele de magie. În fiecare an, de Crăciun, eram alături de magician și a început să mă plătească — îmi dădea 25 de lei și ceva de mâncare. Datoria mea era să le arăt oamenilor cum se fac trucurile din cutie. Practic, le ofeream un tutorial live”, a detaliat el pentru Turnul Sfatului. 

Păcăleala care l-a motivat și mai tare

Într-o zi, magicianul din Columbia i-a promis lui Eugenius că, dacă va învăța un truc cu o frânghie, îi va oferi o cutie de magie.

„Trebuia să fac un nod fără să dau drumul capetelor. M-am dus acasă, am pornit YouTube și am căutat tutoriale, dar la vremea aceea nu existau. Am găsit totuși un video cu un magician din Spania care nu explica trucul, dar, uitându-mă cu atenție, pe la 3 dimineața mi-am dat seama cum se face. A doua zi i-am arătat, dar mi-a spus că nu e bine. Eu de fapt făcusem corect, dar m-a păcălit.

Am plecat acasă plângând. Tata a venit cu mine și i-a spus magicianului că nu trebuia să promită ceva dacă știa că nu-mi va da cutia. Până la urmă, mi-a oferit una mică. Anul următor am fost foarte supărat pe el, nu am mai vrut să știu nimic de el. Dar iubirea pentru artă și pentru magie a fost mai puternică și, cu timpul, m-am întors la el”, își amintește Eugenius.

După ce târgul s-a încheiat, primarul de atunci, impresionat de pasiunea lui Eugenius, i-a propus să devină magicianul parcului.

„L-am întrebat dacă pot să pun o măsuță și să fac câteva trucuri. M-am dus acasă, am luat cutiuța și m-am instalat în parc. Anul următor, primarul mi-a propus să fac magie acolo în mod oficial. Așteptam cu nerăbdare să revină magicianul din Columbia, dar am aflat apoi că primăria nu l-a mai angajat pentru că eu îi luasem locul”, spune el.

„Am terminat facultatea făcând magie pentru profesor”

Eugenius a făcut parte dintr-o asociație în care magicieni experimentați îi învățau pe cei aflați la început de drum. La 15 ani a avut primul său spectacol de magie. A fost greu și emoționant, dar acela a fost momentul în care și-a dat seama că poate trăi din asta.

A încercat, la îndemnul părinților și al bunicului, să urmeze cursurile unei facultăți de inginerie, dar a sfârșit prin a face magie pentru profesori.

„Bunicul meu, din partea mamei, era destul de sever. Frații mei au studiat ingineria, iar când îi spuneam că vreau să fiu magician, îmi zicea că eu o să fiu inginer. După liceu am încercat să studiez ingineria. Nu mi-a fost greu, o înțelegeam, mă descurcam, dar am terminat făcând magie pentru profesor.

M-am întors acasă și i-am spus mamei că vreau să fiu magician, nu inginer. Știa că îmi place și masajul, așa că mi-a propus să fac un curs de masaj și să continui cu magia”, povestește el.

Plecarea în Columbia

În acea perioadă, Venezuela se confrunta cu o criză severă, iar salariile ajunseseră la doar 20 de euro pe lună. Eugenius cerea 20 de euro pentru un spectacol de magie, câștigând mai mult decât frații lui, ingineri. Un prieten magician l-a invitat în Columbia, iar el nu a stat prea mult pe gânduri.

„Părinții mei au crezut că glumesc. Nu mai voiam să stau în acea situație. Am plecat și am stat acolo aproximativ cinci ani, în care m-am descurcat cu magia. Făceam magie în autobuz, pe stradă, la restaurant, ba chiar și la teatru, de câteva ori.

După 15 zile, am rămas singur pentru că prietenul meu s-a întors. Am ajuns în Bogotá cu un singur dolar în buzunar și primul lucru pe care l-am făcut a fost să-mi cumpăr un măr, pentru că în Venezuela costa 10 dolari. Atunci m-am descoperit pe mine, am învățat ce-mi place, ce nu-mi place, cine sunt eu. A venit și soția mea în Columbia, și ne-am descurcat împreună”, spune Eugenius.

Cum a ajuns în România

Întoarcerea în România a avut loc în 2019, după o pană de curent de cinci zile în Venezuela, care l-a determinat pe tatăl său să decidă întoarcerea la origini.

„Tata a decis să vină în România, la fratele lui, care ne-a ajutat cu mutarea. El a ajuns în Sibiu la începutul anului 2019, iar eu am venit în decembrie 2019, chiar cu două luni înainte de pandemie.

Fusesem în România și în 2007, în vizită, și mi-a rămas în minte că aici o să trăiesc. Am fost fermecat și simțeam că de aici începe povestea mea.”

La sosire, Eugenius nu vorbea aproape deloc română, doar o mai auzise din când în când de la tatăl său care vorbea cu prietenii la telefon.

„În pandemie am avut ocazia să lucrez la o firmă care producea măști de protecție. Acolo am început să prind limba, încet-încet. Apoi am aflat că există și aici un institut de masaj și am mers să fac cursurile, la fel ca în Venezuela. La acel curs am început să învăț limba scrisă, pentru că nu știam — scriam cum auzeam, cum credeam eu că e bine.

Între timp, unchiul meu, care l-a ajutat pe tata, are aici o firmă de IT. Am început să lucrez cu el la birou. M-a învățat și m-a ajutat, și am reușit să obțin un job în firma lui. În două luni am învățat sarcinile pe care le aveam de făcut. A fost greu pentru că nu eram obișnuit să stau opt ore la calculator, dar am învățat lucrurile de bază ca să mă descurc”, spune Eugenius despre experiența sa în România.

Magie la Sibiu

În prezent, tânărul magician se gândește să renunțe la jobul actual în IT pentru a se dedica în totalitate magiei. Își dorește să evolueze și să învețe lucruri noi.

„La început, în România, am avut show-uri pentru prietenii tatălui meu. Îmi dădeau bani și mă ajutau, pentru că atunci nu aveam niciun venit. A fost greu, tata trebuia să traducă tot. Am primit multe invitații la „Românii au talent”, dar renunțam pentru că nu stăpâneam bine limba.

Spectacolul meu preferat este cel în care publicul râde, plânge și intră în povestea mea. Nu mi-e frică să râd de mine pe scenă — ceea ce mulți magicieni din România nu prea fac. Dar eu cred că trebuie să râdem împreună, nu unii de alții. Publicul mă primește cu drag, copiii vor să mă cunoască și mă strigă prin mall: „Uite, magicianul!”

Acum înțeleg și cum se fac glumele în română — e greu să traduci o glumă din limba ta maternă. E un antrenament constant. Buletinul poate mi-l uit acasă, dar cărțile de joc niciodată”, a concluzionat el.

Eugenius poate fi contact la numărul de telefon 0771 026 279, pe pagina de facebook Eugenius Magic și pe pagina de instagram eugeniusmagic.

Foto: Arhiva personală/ Tizolens

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus