Medic primar de medicină internă, Alexandru Emanuil Guția a fost condamnat de Tribunalul Sibiu la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru luare de mită. În urmă cu trei ani, medicului i-a fost deschis dosar de către procurorii sibieni, care au descoperit că în decursul a aproximativ șase săptămâni acesta a primit mită în valoare de aproximativ 1.350 de lei.
Specialist în medicină internă – hematologie clinică, medicul Alexandru Guția (70 de ani) era angajat ca personal civil al Spitalului Militar din Sibiu de mai bine de 12 ani, în momentul în care pe numele său a fost deschis un dosar penal, pe baza căruia a fost trimis mai apoi în judecată.
Dosarul a fost deschis ca urmare a unui denunț formulat în luna martie 2022 de către un locuitor al orașului Copșa Mică, care a arătat că medicul Alexandru Guția ar fi condiționat tratamentul de remiterea unei sume de bani cu titlul de mită. Bărbatul suferea de ciroză hepatică, boală cronică ce i-a fost diagnosticată în 2019, iar în urma înrăutățirii situației lui „i-a comunicat doctorului că își dorește să beneficieze de investigații complete în cadrul unei internări, pentru ca apoi să i se acorde concediul medical, necesar în vederea constatării unei incapacități de muncă, context în care s-ar putea dispune ulterior pensionarea acestuia pentru incapacitate medicală de muncă”, a constatat instanța, potrivit motivării publicată în formă anonimizată prin intermediul ReJust.ro.
Potrivit denunțului, în urma consultației din cabinetul medicului Guția, acesta i-a făcut pacientului un gest cu degetele, „simulând o activitate similară celei de numărare a unor bancnote”. Câteva zile mai târziu, când s-au întâlnit la Spital, medicul l-a întrebat franc: „Ai venit de acasă?”, expresie din care bărbatul a înțeles că era întrebat de șpagă. 50 de euro și 250 de lei a primit drept mită, atunci, medicul Alexandru Guția. În vederea unei noi internări, bărbatul care deja a anunțat procurorii despre faptul că i-a fost cerută șpagă s-a întâlnit câteva zile mai târziu din nou cu medicul Guția. Doar că, de această dată, medicul i-a spus că nu-l mai poate interna, chiar dacă i se oferă bani. Enervat, bărbatul din Copșa Mică și-a cerut șpaga înapoi. „Medicul a deschis portmoneul și a scos suma de 400 de lei pe care i-a înmânat-o denunțătorului, reprezentând o parte a mitei anterior acordate”, au descris procurorii pe baza înregistrărilor din acea zi. Bărbatul din Copșa Mică a cerut și restul de 100 de lei, dar medicul i-a arătat că doar banii respectivi îi avea în numerar asupra sa.
Un loc în spital? 300 de lei
În aceeași lună martie a anului 2022, un bărbat din Orlat, care se plângea de dureri mari la picioare fiind diagnosticat și cu ciroză hepatică, a fost adus la spital de fiica sa, fiind mai apoi investigat de către medicul Guția. Doctorul a arătat că, din cauza pandemiei de Covid-19, nu mai sunt locuri în spital pentru internare. Pacientul a scos din buzunar 300 de lei, iar imediat după ce medicul a luat banii, a și fost internat, primind tratamentul aferent. Doar că starea de sănătate a acestuia s-a înrăutățit, iar câteva zile mai târziu fiicele pacientului au fost înștiințate că tatăl lor ar fi suferit un accident vascular cerebral, în urma căruia va rămâne imobilizat la pat, deoarece nu mai există remedii. În acel moment, medicul a mai primit o mită de 300 de lei pentru a prelungi perioada de internare, ceea ce s-a și întâmplat.
După alte câteva zile, starea pacientului s-a înrăutățit, a devenit inconștient, situație în care una din fiicele bărbatului i-au reproșat medicului că nu s-a îngrijit suficient de tatăl ei și a cerut înapoi cei 600 de lei dați mită. Doctorul a restituit 550 de lei, spunând că nu mai are asupra sa alte sume de bani. Femeia a sesizat și Serviciul Anticorupție Sibiu.
„Să-mi aduci, te rog, o pereche de cârnați că-s extraordinari”
Rechizitoriul procurorilor vorbește și de câțiva cârnați promiși în numele unui pacient din Ocna Sibiului. „Să-mi aduci, te rog, o pereche de cârnați că-s extraordinari”, a fost interceptat medicul de către procurori. Cum întâlnirea cu pacientul respectiv a fost amânată, procurorii au mai interceptat și cum intermediarul produselor de carmangerie îl asigura pe medic: „Cârnațul ăla e pus bine acolo în pungă”. După cum s-a stabilit mai târziu, valoarea produselor de carmangerie primite de medic era de aproximativ 30 de lei.
Iar de la un alt pacient, medicul a mai primit 12 sticle de vin Jidvei, în valoare de aproximativ 250 de lei. Pacientul avea nevoie de o internare, pentru investigații pe baza cărora să-și prelungească statutul de inapt pentru muncă.
Atât în faza de urmărire penală, cât și în fața instanței, medicul a recurs la exercitarea dreptului său la tăcere cu privire la acuzațiile care îi erau aduse.
Pedeapsa în penitenciar „ar fi exagerată”
Medicul Alexandru Guția a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu în noiembrie 2022, iar instanța sibiană s-a pronunțat la finele săptămânii trecute. „Condamnă pe inculpatul Guția Alexandru Emanuil la o pedeapsă de trei ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii continuate de luare de mită (patru acte materiale)”, se arată în minuta dată publicității de Tribunalul Sibiu.
Pedeapsa a fost suspendată cu un termen de supraveghere de patru ani. „Sub aspectul persoanei inculpatului și a periculozității concrete pentru ordinea publică a faptelor acestuia se remarcă împrejurarea că inculpatul Guția Alexandru Emanuil a recurs la săvârșirea acestei fapte, cu preponderență, în forma condiționării acordării actului medical, în raport de persoane aflate într-o vădită stare de vulnerabilitate, generată de maladiile de care acestea sufereau. Instanța ţine să precizeze că această conduită a inculpatului nesancţionată imediat poate constitui un imbold şi pentru alte persoane de a recurge la astfel de acte de luare de mită pentru a nu intra sub rigorile legii. (…) În ceea ce privește modalitatea de executare, instanța reține că raportat la gravitatea faptei săvârșite de către inculpat, perioada scurtă în care s-a desfășurat activitatea infracțională, având în vedere vârsta inculpatului (70 de ani), situația sa socială a acestuia (căsătorit, fără antecedente penale), posibilitatea de reintegrare socială prin muncă în folosul comunității, o modalitate de executare a pedepsei de trei ani închisoare cu executare într-un penitenciar ar fi exagerată prin raportare la toate circumstanțele cauzei”, a avut în vedere instanța în stabilirea pedepsei.
Medicului i-a mai fost interzis să profeseze pe perioada celor trei ani, dar și vreme de alți doi ani după executarea pedepsei. Totodată, îi este interzisă exercitarea vreunei profesii care implică exercițiul autorității de stat.
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zice zile de la comunicare.
Foto principală: Spitalul Militar Sibiu
Sursa: arhiva Turnul Sfatului
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Vizualizari: 3607
Ultimele comentarii
Acum 9 ore
Vlad
Acum 9 ore
Vlad
Acum 9 ore
FLOD
Acum 9 ore
Constantin
Acum 9 ore
FLOD