Rubrica „Turist în județul tău” ajunge în această săptămână la 50 de kilometri distanță de Sibiu, în satul Veseud din Comuna Chirpăr. Aici ne așteaptă Cristi și Daniela Bîrsan, doi mici producători locali din județ care au creat „Grădina cu de toate”.
„Grădina cu de toate” se află în Veseud, la numărul 1 și este mai mult decât un punct gastronomic local. În gospodăria de la Chirpăr, cei doi soți au reușit să creeze un spațiu special în care au pus mult suflet. Poarta grădinii lor este deschisă tot timpul, chiar dacă ei nu sunt acasă. Oamenii care vin își pot culege singuri fructele în caserolele puse la dispoziție, pot lăsa banii pentru ele, iar apoi își pot vedea liniștiți de drum.
Conceptul celor doi nu este doar sezonier, căci din roadele grădinii aceștia reușesc să facă și siropuri, dulcețuri sau produse din legume pe care le vând atât acasă, cât și la diverse magazine din Sibiu cu care au încheiat colaborări.
Cum a început totul
Daniela și Cristi ne-au primit în grădină la finalul acestei săptămâni și am povestit cu ei despre cum au început proiectul „Grădina cu de toate”.
„Am încercat să facem ceva diferit. Prima dată am început cu cătină, dar produsele din cătină sunt foarte greu de făcut pentru că încă de la recoltare sunt procedee mai sofisticate și mai greu de făcut la țară dacă nu ai o bază tehnică. Vorbim despre camere frigorifice, de transporturi, de drumuri. Noi, din păcate, nu avem drumuri accesibile în câmp și cătina necesită o suprafață mare pentru că ea trebuie tăiată cu crengi cu tot, se aduce, se bagă în cameră rece la -20 - -24 de grade, se cerne, este un proces destul de greu.
După cătină, am pus afine de cultură, dar din păcate solul nostru nu ne ajută. Afinele au nevoie de o aciditate a pământului un pic mai scăzută. Vorbim de 4 până la 5 ph-ul pământului, dar cu cât cădem spre zero vorbim de un sol mai acid. Am adus pământ mai acid. Noi folosim ca îngrășământ găinațul macerat, iar acesta ridică ph-ul. În anul patru, în loc să recoltăm am văzut că regresează”, a povestit Cristi.
Zmeura – vedeta grădinii
După afine, a urmat goji, dar recolta nu a rezistat mult pentru că o furtună a distrus totul. S-a ajuns apoi la varianta pe care cei doi o prezintă în momentul actual, în care zmeura este vedeta grădinii.
„Am ajuns la concluzia să punem zmeură, aceasta este baza noastră la Grădina cu de toate - zmeura. Soiul pe care îl avem noi, polana, toamna se taie de tot și dacă peste vară ar fi o furtună și le-ar culca la pământ, am pierde un an, dar anul următor, după ce cureți locul, el regenerează din rădăcină și ai speranța că ai producție. Pe lângă zmeură, avem agrișe, avem trandafiri de dulceață, rozinchine, dar și câteva legume” a mai spus acesta.
Grădina este deschisă mereu pentru cine vrea să-i treacă pragul.
„Noi lăsăm oamenii singuri dacă nu suntem acasă. Ne-am gândit că dacă ei au încredere să cumpere de la noi, să avem și noi încredere că fac ceea ce trebuie să facă.
Au la dispoziție caserole să adune, există preț peste tot, există o cutie de rest. Facem siropuri, gemuri, cu zahăr, fără zahăr. Anul trecut am reușit toate cele peste 20 de sortimente să le facem cu produse de la noi din grădină. Anul acesta este un pic mai greu pentru că în aprilie am avut un îngheț, care a afectat producția”, a mai detaliat acesta.
Educație pentru copii
Daniela și Cristin au fost parte a programului Școala Altfel și Școala Verde. Peste 1.000 de copii le-au trecut astfel pragul.
„Dacă din 50 de copii, primim două întrebări de la doi, ne considerăm câștigători. Din păcate, la noi nu se face prevenție, să discutăm cu copiii despre cum să mâncăm sănătos.
Noi propunem foarte multe lucruri către școală. Facem cu ei ateliere de cătină, am făcut ateliere de turtă dulce, copiii au multe de învățat. Ne adresăm și seniorilor sau altor grupuri de oameni. Am avut bucuria să vină după copii și părinți și un lucru de suflet este că ne întâlnim cu copii pe stradă, ne recunosc și ne iau în brațe. Asta ne ține tonusul ridicat”, au mai povestit aceștia.
Produsele celor doi se regăsesc și în magazinele Profi din Sibiu, la raftul dedicat micilor producători locali. Oamenii care vizitează grădina au parte nu doar de liniște, ci și de două gazde blânde și iubitoare. Locul este ideal și pentru familiile cu copii pentru că cei mici pot descoperi aici și activități specifice vârstei lor.
„Unii caută liniștea pe care o avem aici, alții sunt în zonă cu alte ocazii și intră și până la noi. Ar fi bine cine dorește să vină la noi pentru punctul gastronomic local să ne auzim cu două - trei ore înainte pentru a putea să pregătim ce este nevoie. Soția mea este bucătar și vrem tot timpul să le pregătim mâncăruri tradiționale.
Încercăm să dăm și plus valoare locului. Nu e greu, dar e întruna, ne place ceea ce face și ne dorim să fim sănătoși în primul rând. Ca planuri de viitor, ne-am dori să avem mai multă deschidere pe piață”, au concluzionat ei.
Cei doi soți pot fi contactați pe pagina de Facebook „Grădina cu de toate”, dar și la numărul de telefon 0728 149 610.
Foto: Bogdan Brylynski
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: turist în județul tău chirpăr , gradina cu de toate chirpar , gradina cu de toate , foto , video
Vizualizari: 24934
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Client
Acum 3 ore
Turism
Acum 3 ore
CX
Acum 3 ore
Sibienii gazati de noxe si praf, mai ales in lipsa spatiilor verzi din cartiere
Acum 3 ore
Popa Călin