Sâmbătă,
04.05.2024
Partial Noros
Acum
22°C

Lolele nu mai alunga si spiritele rele din Sibiu

Fuga lolelor nu va mai avea loc, în acest an, și pe străzile Sibiului. Obiceiul reînviat de ani buni în Agnita a fost ”exportat” și la Sibiu începând cu anul cultural 2007, în 2008 Fuga lolelor fiind organizată chiar și în Capitală. La finele acestei săptămâni, duminică, 5 februarie, lolele vor alunga spiritele rele doar de pe străzile orașului Agnita.
În acest an, însă, de obiceiul vechi de sute de ani se vor putea bucura doar locuitorii orașului Agnita. Potrivit programului făcut public de către organizatori, întâlnirea lolelor este programată pentru duminică, 5 februarie, în fața fabricii Imix, din Agnita. De aici, parada va porni către centrul orașului, făcând o oprire și în fața fostului hotel Dacia, ”pentru a prezenta un personaj tradițional”. După un spectacol în fața Primăriei, programat să înceapă în jurul orei 10.30, lolele se vor deplasa către Incstar, după care, de la 11.30, până la lăsarea întunericului, fuga lolelor va umple întregul oraș. De la 20.00 este programat să înceapă Balul lolelor.
Obiceiul "lolelor" îşi are originea în secolul al XVII-lea când se practica nu doar în Transilvania, ci şi în localităţi din Austria, Elveţia şi Germania.
Există multe legende privind originea acestui obicei, cel mai probabil însă, acesta este legat de tradiţia înmânării lăzilor de breaslă noilor conducători, acestea fiind păzite împotriva spiritelor rele de personaje mascate numite "lole".
În anul 1872, când Universitatea Săsească a desfiinţat breslele, obiceiul a fost întrerupt. În anul 1911, tradiţa a fost reînviată prin organizarea unei parade comune cu însemnele breslelor şi fuga "lolelor" pe străzile oraşului, pentru alungarea spiritelor rele.
În prezent, parada se desfăşoară pe străzile localităţii Agnita şi este condusă de breasla cizmarilor, urmată de breslele croitorilor, blănarilor, dogarilor şi personaje stranii, simbolice.
Costumul "lolelor" este alcătuit dintr-o pânză albă pe care sunt cusute bucăţi de material negru cu elemente simbolice specifice fiecărei bresle.
În mână, "lolele" poartă un bici pe care, la un semn al căpeteniei, îl pocnesc pentru a alunga spiritele rele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 372

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

@ Georg (IP 188.105.143.58)

Acum 12 ani

Cum de-ai ratat articolul acesta si nu ti-ai dat parerea ta de specialist in toate? De ce nu mai vin lolele la Sibiu? Uite, eu sunt disperat si cred ca o sa-mi fac sepuku ca nu-i mai vad clopotind pe agaricii aia mascati in Piata Mare din Sibiu.
Raspunde

rosu

Acum 12 ani

Traiane, ce a fost \"Universitatea Saseasca\"? In 1872 s-au desfiintat breslele sau \"Universitatea Saseasca\"?
Raspunde

www

Acum 12 ani

Am inteles, dar care este motivul ?
Raspunde

adimucu

Acum 12 ani

agarici ești tu mă, ignorantule!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus