Duminică,
19.05.2024
Partial Noros
Acum
23°C

Unda verde pentru primul tunel de autostrada din Romania. De maine se defriseaza | Foto-Video

Ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, s-a aflat azi la Sibiu pentru a se asigura că lucrările la primul tunel de autostradă din Sibiu nu vor prelungi termenul de finalizare ale tronsonului patru, respectiv aprilie 2013. Terenul necesar realizării acestui tunel a fost expropriat prin hotărâre de Guvern abia zilele trecute, după ce constructorii de la Astaldi – Euroconstruct Trading au solicitat modificarea proiectului. Inițial, acesta prevedea traversarea hulei Săcel printr-un debleu (săpătură sub nivelul terenului) adânc de aproape 40 de m față de nivelul actual al terenului.

”Mâine o să comunicăm Direcției Silvice această hotărâre, pentru a începe procedura de defrișare. Nu pot să spun că lucrările s-au blocat. Noi ne-am reorientat și toate resursele le-am direcționat către zonele unde puteam lucra. Aici sper ca până la sfârșitul anului să avem galeria de trecere conturată, în sensul că după acea perioadă și până la termenului contractual să putem turna asfaltul, inclusiv elementele de siguranță din interior”, a declarat, pentru Turnul Sfatului, Sorin Scarlat, directorul adjunct al asocierii Astaldi – Euroconstruct Trading – Astalrom, constructorii angajați pentru proiectarea și execuția celor 16,2 km ai tronsonului IV al autostrăzii Orăștie – Sibiu.

Motivul acestei soluții: iarna s-ar fi blocat circulația

Debleul adânc și cu o lungime apreciabilă ar fi putut duce la blocarea circulației pe această porțiune, pe perioada căderilor abundente de zăpadă. ”Este o lucrare de artă pentru care costurile de întreținere a autostrăzii vor fi mult mai ieftine. Poate, la prima vedere, pare o investiție mai mare la început, dar în timp își va arăta efectele. Dacă mergeam pe soluția inițială, cu debleu, la prima zăpadă aveam o zonă în care se circula greu sau chiar aveam o autostradă blocată. Zăpada ar fi troienit în acel debleu foarte adânc, plus că versanții din această zonă nu au o stabilitate foarte bună”, adaugă Sorin Scarlat.
Viitorul tunel va fi precedat de un viaduct așezat pe cinci pile și două culei, care va traversa zona fostului drum care urca hula Săcel. După acest viaduct, autostrada va mai parcurge aproximativ 150 de metri prin pădure, după care va începe tunelul de 340 de metri lungime. De partea cealaltă a dealului autostrada va traversa, din nou, un viaduct, după o nouă scurtă porțiune de terasament.

Cum se lucrează

Modul de lucru și rezultatul final este asemănător galeriei din Bascov, din capătul autostrăzii de la Pitești. În limbaj mai puțin tehnic și simplificat spus, mai întâi se va săpa din deal până la ”limita” superioară a viitorului tunel. Apoi se face o săpătură în formă de perete, se introduce fierul beton și se betonează. Ulterior se va excava și pământul dintre pereții astfel rezultați, urmând ca peste aceștia să fie turnat ”tavanul” tunelului. Peste betonul acestuia, hidroizolat, vor fi așezați aproximativ doi metri de pământ.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Eu

Acum 12 ani

Acest minuscul clip video de 39 sec. este fantastic....
Raspunde

A.Iurea

Acum 12 ani

Adevarat ce zice EU - nici subsem. nu a inteles nimic. Dar e foarte clar.
Raspunde

all4all

Acum 12 ani

tot respectul pentru noul guvern...domnului Nazare...desi oameni tineri dau dovada de acelasi profesionalism si cel mai important continua pe pasii reformelor domnului Boc!!!
Raspunde

buluc

Acum 12 ani

felicitari, lucrurile se misca bine!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus