restaurant Benjamin Stake House 3

Am mâncat cea mai scumpă carne din lume. 200 de lei pentru 350 de grame

Benjamin SteakHouse are de ceva vreme în meniu carne de vită Wagyu, preparată pe grill. Dacă nu știați mare lucru de Wagyu, cu siguranță știați de văcuțele Kobe. Toate vitele Kobe sunt de fapt din rasa Wagyu, dar sunt crescute în regiunea Kobe.

În principiu, da, aveți dreptate. Carnea de vită Wagyu este o fiță pe care și-o permit destul de puțini. Din punct de vedere medical, se spune că această rasă produce o mare cantitate de grăsimi nesaturate, iar carnea provenita de la aceste bovine este foarte cunoscuta pentru aspectul marmorat, calitatea și gustul necontestabil al acesteia. Marmorat, adică acele firicele de grăsime pe care le vedeți în carnea brută. Se spune că această carne de vită Wagyu are grăsime, conținând un procent mare de acizi grași Omega-3 și Omega-6. Cei pe care îi auzim din când în când în reclame. Mi se pare că pe la diferite sortimente de margarină. Ar fi bune la circulația sângelui.

De foarte mulți ani, acest tip de vită nu este crescută exclusiv în Japonia, ea fiind exportată și în Statele Unite, Germania, Spania și chiar Australia. Nu vă gândiți că le-au pus pe-un șlep și le-au trimis pe mare. E vorba de embrioni recoltați de la vacile originale, răciți la -196 de grade Celsius și înseminaţi fie pe cale naturală, fie pe cale artificială, pe un alt continent.

Și dacă ți-a crescut din nimic în curte o vacă Wagyu nu e atât de simplu pe cât pare.

În patria lor mamă, Japonia, creşterea vitelor din rasa Wagyu, a devenit de sute de ani un lux. Pe lângă faptul că sunt hrănite cu cereale fără adaos de hormoni de creştere sau antibiotice, ele primesc în fiecare zi cel puțin trei litri de bere. Și dacă vi se pare exagerat, țineți seama că li se face masaj cu sake. În plus, ascultă muzică pentru a se linişti. În Japonia sunt acum peste 750 de mii de vite Wagyu, iar în Germania, spre comparație sunt… puțin peste 300. Aici, acestea sunt hrănite cu paie umezite în bere, ascultă muzică de Simon&Garfunkel şi dispun pe marginea pereţilor de perii rotative pentru masaj. Deci nu e chiar ca acasă.

Și ajungem tot la bani. Kilogramul de carne de vită Wagyu este vândut cu până la 600 de euro, o întreagă carcasă putând fi comercializată cu suma de 20.000 de euro. Un singur embrion înghețat ajunge să coste o mie de euro. O lume nebună. Complet.

restaurant Benjamin Stake House

La Benjamin Stake House o friptură bună de vită Angus a devenit fix-pix. Fița e să ceri vită Wagyu. Ca și bani, dublu. O porție de Angus costă o sută de lei, iar Wagyu, evident, dublu. Se poate mânca antricot, vrăbioară și mușchi de vită Wagyu.

Am încercat, spre spaima portofelului, o bucată de antricot de 350 de grame. Fix 189 de lei. Cu ceva piure cu parmezan pe lângă și fără salată, pentru a simți din plin gustul cărnii.

N-am auzit îngeri când am gustat din ea, nu am zărit nici măcar un curcubeu răsărind de pe lângă vreun perete al restaurantului. Am văzut recenzii în care se spunea că vita Wagyu are un gust extraordinar! Că ar avea o aromă de alune de pădure. Mie mi s-a părut cea mai fragedă carne de porc pe care am mâncat-o vreodată. Dar cam atât. Sau acesta e nivelul subsemnatului. E foarte bună la gust, ai senzația că ți se topește în gură, dar lăsați-o dracului: e carne de vită cu gust de carne porc.

restaurant Benjamin Stake House 2

Vorbind acum de restaurant, meniul nu e foarte stufos, oamenii par că știu ce vor să gătească, fără prea multe complicații. Benjamin nu s-a schimbat foarte mult de la ultima vizită. Din ce-am văzut, numeroși clienți s-au plâns de servirea lentă. Astăzi nu a fost cazul. Ospătarul a fost amabil, prezent permanent, dar nu agasant, iar carnea a venit relativ repede. Și a avut mare grijă să n-o scape naibii pe jos. Mi s-a părut puțin kitsch doar aglomerarea de printuri motivaționale luate de pe net pe un perete al încăperii. E imposibil să nu le știți: cele de genul avem cel mai bun bucătar, adevărul e în vin și alte asemenea stupizenii demne de anii 60. Mi s-au părut prea multe și chiar fără gust.

Și dau legătura comeseanului care n-a avut parte de-o vită Wagyu.

Cu excepția câtorva feluri de paste, în general sunt mâncăruri rar întâlnite în alte restaurante din Sibiu. Vita e regina, firește. Dar, pentru un profan, vita poate fi o alegere riscantă. Nu știi dacă bucătarul e bun, dacă îți va servi o “talpă” de vită sau o bucată care trebuie pansată, să nu mai sângereze.

Adevărul este că nici acasă nu mă prea încumet să gătesc vită. E nevoie de timp, de răbdare, de descântec, în general lucruri de care nu ai niciodată timp suficient. Și să-ți poftești familia lihnită la o masă ratată nu e tocmai cel mai plăcut lucru.

Având aceste considerente drept argument, după ce am lecturat de cel puțin trei ori, exhaustiv, felurile din meniu care conțineau cuvântul-cheie “vită”, am zis că mai bine merg pe ceva sigur. Deh, îmi era foame… Nu m-am aruncat chiar la un burger, deși am auzit multe cuvinte bune despre burgerii de la Benjamin. Am zis, hai, totuși, să fie o ruladă. Din carne tocată, coaptă în cuptor, nu poate să vină nici talpă, nici sângerândă. E safe, nu?

restaurant Benjamin Stake House 4

Am făcut o alegere excelentă. Mult mai ieftină decât cea a colegului meu de masă și cel puțin la fel de delicioasă, parol. Rulada a avut gustul perfect de vită, a fost coaptă un pic rumenit, cât să se împrăștie gustul de cuptor la prima îmbucătură. A venit îmbrăcată cu un sos roșu, absolut delicios şi cu garnitură de piure cu parmezan. Combinaţia perfectă. Aş fi renunţat la răzătura de castraveţi muraţi de deasupra, dar am înţeles logica de burger reinterpretat.

Toată farfuria mea a costat de zece ori mai puţin decât a colegului de masă. N-o fi fost cea mai zen vită din Japonia, dar, până la urmă, uite că tot la aceeaşi masă au ajuns.

Pe lângă cele două feluri de mâncare a mai venit o salată și două sticle de apă. În total: 245 de lei. Ai senzația că în afară de bucata de vită cu pricina, restul a fost gratis. Dar când te mai uiți o dată pe nota de plată îți vine rău.

Comments

comments

36 opinii

  1. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    alex

    Da suta de grame de Joiana sincera de la noi de pe tarla cat este? Asa manaca fraierii vita din Japonia de langa Poplaca cu 200 de eur kg. O vaca de aia e mai scumpa ca restaurantu, dar viata e scurta gustu-i lung.

  2. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Ovi

    Am fost si eu odată in acest restautant (invitat , ca nu mi-as permite altfel ) si trebuie sa recunosc ca nu exista local cu mâncare mai buna in sibiu . Porții mari , totul proaspăt etc
    Vita e peste tot scumpă si in putine locuri poți mânca vita adevarata , nu tâmpenii pe care sa nu le poți mesteca . In București nu cred ca scapi sub 100 euro pe ce s-a mâncat aici .

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Victor

      Cam pompos articolul-eu am fost odată. Încercați salata de quinoa – bataie de joc – pentru buzunar.E un restaurant cu preturi mari și porții mici.Am dat în jur de 30 roni pe salata de quinoa și am căutat cu lupa în farfurie după ea.Scump și fără gust. Sa fie sănătoși. Eu nu mai pun frână pe la ei.

      • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

        alex

        Acuma tu vrei sa fie si scump si bun? hello daca ieftin si bun nu exista te-ai gandit tu ca opusul scump si bun e obligatoriu adevarat? Una e sa vezi la TV cum se gatesc diferite ‘bunatati’ exotice alta e sa le si manci, peste 50% pun pariu ca nici Labus nu le miroase.

        • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

          ALEX- SUNT VEGAN STIU CE INSEAMNA SCUMPETURI-stiu cat costa quinoua ,Tocmai ca la cat costa un kg dfe quinoua ei nu au pus nici macar o lingura de quinoua fiarta in farfurie, a fost maxim 0 lingurita cu indulgenta, desi titlul suna pompos -“salata de quinoua cu …”.Sanatate

          • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

            alex

            Pai domnu Brad sunt destule plante furajere si in Romania cine te pune sa manci quinoua cand la pretul unei portii iti poti lua o ferdera de lucerna,trifoi sau ceva mai fancy ca urzica ori spanac? Cine ii balalau pana la urma cel care iti vinde ‘brusturi’ la pret de quinoua sau vegetarianu din tine? Tu macar ai o scuza ca dieta ti-a afectat gandirea da aia cu vita ?

  3. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Grup de turisti

    Keep calm and asteptati ratatii care vin sa comenteze despre faptul ca iti permiti sa mananci asa scump cand esti doar un ziarist. Apoi o sa vina e-manuela care o sa abereze in stilul propriu si cam atat!!!

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  4. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    alex

    Si pun pariu ca vita aia Vagiu e si bio e crescuta la Fukushima pe un camp electromagnetiic si de beut numa apa grea all day. La unii s-o urcat deja izotopi la cap nu de alta da acolo era loc gol.

  5. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Dacian

    M am oprit din citit cand ai scris ca ti ai comandat vita kobe,avand garnitura de pure.aici ai fost praf.in rest imi plac articolele tale!

  6. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    alex

    Si cica vacutza asta alcoolica face si un kk special care este oferit gurmanzilor pe post de masca faciala sa plece zambitori de la ospat. Legenda mai spune ca daca schimbi bateria la telefon cu o halcutza de gratarel Vagiu o sa ai semnal si eletricitate pana se intorc porcii din cosmos.

  7. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  8. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Bogdan Andrei Anghel

    Un restaurant de care sa te feresti in Sibiu, un acel restaurant care a reinventat Carpaccio de vita;din 2 feluri de vita , primul Carpaccio de vita, al doilea muschi de vita nu am inteles nimic. Carpaccio niciodata in lumea asta nu se serveste cu salata verde in loc de rucola , la fel cum muschiul se intreaba daca se doreste in sange, mediu etc, l-am primit direct talpa, dar daca vrei vita de Romania, servita ca la americani, asta este locul, Carpaccio cu salata verde, taiat sub forma de snitel vienez si muschi de vita de Romania servit direct talpa, alta intrebare ?!

  9. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Bre

    Bucata de carne din poza este ceafa de porc. Se vede de la o posta dupa textura. Si daca a mai avut si gustul de porc….
    Doar n-o sa va spuna bucatarii ca tocmai s-a terminat steackul japonez…

  10. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    masterchef

    si ba taranilor, apropo: este STEAK house, nu stake house. Ramaneti la Super Mama si Florian, acolo-i treaba serioasa pentru “cunoscatori”.

  11. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  12. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  13. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    ALEX- Nu ma cobor la nivelul tau, se pare ca ori te prefaci, ori nu te duce mintea>Mananca tu trifoi .Mie imi ajung urzicile >Minte multa iti doresc .Cred ca de la carne ti se trage :-)

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      alex

      Dl Conifer la nivelul meu se urca dar daca tu papi ca vacutza si nu papi vacutza e clar ca poti numa cobora ca la deal e un pic mai greu – lucerna manci lucerna poti :)). Brad nu fi vaca….prea tarziu, vezi ca te-o adaugat Fulga pe facebook la prieteni :))

      • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

        • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

          alex

          Mai Brad nu suntem rude si ai dreptate un bou se cunoste de la distanta – ti se vad coarnele de la 100 m – te las cu pascutul tau ca iti manca verisoara Fulga toata quinoua :)) si iara bagi numa trifoi ca ‘boul’.

  14. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

        Dupa toata tarasenia am tras o concluzie – te pomenesti ca tu esti bucatarul care ma facut la quinoua, altfel nu inteleg de unde atata rautate.Sa fii sanatos .

        • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

          alex

          Eh oi fi eu mai acid in comentarii dar chiar sa fur mancarea omului din blid nu am ajuns. Iar la restaurantu asta cica de fita, vita sau cum o fi nu o sa calc decat invitat (adica sa fie moca) in rest sa fie ei sanatosi ca vita tot accelasi gust are. Sa fii si tu sanatos si lasa-o dracu de quinoua ca e sezonul de spanac,urzici si alte verzituri pe care probabil le stii mai bine ca mine.

  15. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

  16. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Cristina

    Nu sunt deloc de acord cu comentariile voastre.
    Eu am ales sa mananc un muschi de vita Wagyu, in ciuda faptului ca este relativ scump. Pot sa spun ca m-a cuprins curiozitatea. Ospatarul m-a intrebat cum imi doresc carnea (in sange/mediu/bine facut), am ales mediu si ca garnitura am luat doar o salata de verdețuri ca voiam sa profit cat mai mult de carne. Am ramas uimita de gust si de textura, iar carnea este maturată 40 de zile. E total diferită fata de Angus si as da oricand 200lei pentru 250g de carne. Am mancat muschi de vita in multe tari si nu sunt deloc de acord cu acest articol pentru ca stiu sa deosebesc o carne buna, de una rea, si nu confund anticotul de porc, cu cel de vita.
    Asa ca va rog frumos sa nu mai comentati fara stire de cauza si data viitoare documentati-va cu mai mult interes.

  17. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Victor

    Am citit si articolul, si comentariile si pot rezuma lejer cu “ce stie taranul ce-i ala sofranul”. Noroc ca proprietarii nu au ca public tinta sibienii ca la noi daca nu-i gratar si mici apai nu-i ce traba.

    • Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

      Victore – sa inteleg ca te consideri taran?! :-) eu si multi alti care am dat 27 lei pe o mana de frunze nu ne consideram.De aceea am mers acolo, am crezut ca daca kilogramul de quinoua e vreo 30 roni nefiarta, la 27 roni imi pune 2-3 linguri fierte in farfurie nu o lingurita .Ce au facut ei cu acea salata a fost hotie.Trebuie schimbat numele in meniu -salata de verdeturi cu urme de quinoua.Stiu cine e cu restaurantul, are noroc ca e amplasat unde e amplasat de aia.Lumea intra gusta…plateste… :-) si adoua oara pun pariu ca nu mai intra.

  18. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Johnny

    Ai fost inselat.

    In primul rând, nu exista vita Wagyu.Acesta este un termen general, care, in japoneza, inseamna “vita”.
    Poate ai mancat “vita japoneza”, insa nu cea mai scumpa.
    In nici un caz Kobe, care nu cred ca se comercializeaza in Romania.
    Este o vorba : tot Kobe este Wagyu, insa nu orice Wagyu este Kobe.

    Si, mai mult decât atât, nu exista doar Kobe. Sunt alti doi mari rivali, anume Saga si Matsusaka.Pentru japonezi, se pare ca Matsusaka este numarul 1 in privata calitatii.Si este mai scumpa decât Kobe.

    O portie de 350 grame din cea mai scumpa vita nu are cum sa coste 200 RON.
    De exemplu, cam 200 grame de Kobe A5(cea mai buna calitate, steak, shabu-shabu sau sukiyaki, te duce undeva la 150-200 de euro, as zice.Vorbesc din proprie experienta.Dar incercata in afara Japoniei.

    Ca un fapt divers, Kobe si Saga sunt exportate in cantitati reduse in afara Japoniei.
    Matsusaka, si mai putin.

    Multe restaurante atrag clientii cu “vita Wagyu”, insa ori o fac din necunoaștere ori isi inseala intentionat clientii.

  19. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Johnny

    As dori sa rectific.
    200 grame de Kobe sau Saga poate nu costa 200 €, insa cu siguranta peste 100 €.
    In functie de restaurant, evident.
    Dar, tinand cont de faptul ca doar restaurantele premium au in meniu asa ceva, nu cred ca 200 € este chiar aberant.

    Matsusaka sunt convins 99% ca este peste 200 €.

    Vorbesc in afara Japoniei.Acolo probabil sa fie mai ieftin, insa nu cu mult.

    Wagyu este peste tot.
    Insa una e sa mananci un steak wagyu A1 marbling 3, adica ceva banal si, probabil, asta a fost, ceea ce a gustat omul si a fost pacalit, cum ca ar fi “cea mai scumpa din lume” , insa sa incerci kobe/saga/matsusaka A5 marbling 11-12 nu e la indemana oricui.

    Si, in orice caz, nu se serveste cu piure de cartofi.

  20. Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Daca totusi doriti sa cititi comentariul, click aici

    Salut. Aici in Spania la fel carnea de Buey se vinde destul de scump in anumite zone. Poate ajunge lejer 90€ – 110€ / kg .. Adica pentru o persona atat il va costa … Au o crestere si mancare speciala… Poate nu o fi cea mai scumpa din lume dar cred ca intra in topuri. Salut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Turnul Sfatului Online
  • Cronică de restaurant
  • Contact