Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

FOTO - VIDEO M-am plimbat cu tramvaiul de la Rășinari la Sibiu, după patru ani. O bucurie!

FOTO - VIDEO M-am plimbat cu tramvaiul de la Rășinari la Sibiu, după patru ani. O bucurie!

Primăria Rășinari a realizat în această dimineață primul test cu tramvaiul Sibiu-Rășinari, după aproximativ patru ani. Numai că n-am sărit de pe șine, în rest am avut parte numai de aventuri. Încercarea a fost un succes și în vreo două săptămâni tramvaiul reintră în circuitul turistic.

Chinurile facerii

Trebuia să plecăm din Rășinari la ora 10:00, dar uitasem că în Mărginime timpul curge altfel decât la Sibiu. La intrare în comună, la ora stabilită angajații primăriei dădeau de zor la târnăcop și lopată, ca să curețe șinele prin localitate. În timpul acesta, angajații primăriei Sibiu făceau grevă în Piața Mare. Asta doar așa, ca o paranteză. Înainte de pleca la drum spre Sibiu, tramvaiul trebuia să facă două întoarceri în sat, să lase cele două vagoane. Numai că șinele erau colmatate de nisip și noroi adunat în ultimii ani. Apoi, un vagon avea frânele blocate și nu se urnea din loc. Colac peste pupăză, a mai dat și o ploaie torențială, ca la munte. Primarul Bucur Bogdan nu s-a clintit de lângă muncitori. După aproape doi ani de lucrări, astăzi trebuia să fie ziua cea mare.

tramvai teste rasinari (10)

Aproape două ore mai târziu, linia era eliberată și vatmanul gata de plecare. Îl cheamă domnul Hila și toată lumea îl striga Dorel. Aș putea spune vreo 10-15 glume cu Dorel, dar ca să fiu cinstit, Dorel a muncit din greu astăzi să pună tramvaiul la punct. Tot el l-a condus și în trecut, vreme de mai bine de un deceniu, când circula periodic între Sibiu și Rășinari. Omul are firmă de construcții, angajați la treabă și el vine să se lupte cu tramvaiul. O face din dragoste.

tramvai teste rasinari (22)

Pe la 12 fără ceva am pornit la drum

De aproape doi ani de zile primăria Rășinari lucrează la reintroducerea tramvaiului. Au schimbat stâlpi, rețea electrică, s-au chinuit cu furturi și vandalizări, au luat la pas fiecare metru din traseu și au făcut o grămadă de planuri. Totul pentru acest moment.

tramvai teste rasinari (16)

Tramvaiul se opintește, scârțâie, scoate scântei, hurducăne și trepidează tot, dar se pune în mișcare. Toți ochii sunt ațintiți pe șine, să nu fie pământ, pietre sau alte probleme care să-l facă să deraieze. Nici nu ieșim bine din comună că deja încep să apară zâmbete și lumea se mai relaxează. În paralel, mașinile încetinesc să vadă ”minunea”. Unii claxonează ca la nuntă, alții dau aprobator din cap sau chiar fac poze. E o bucurie generală.

tramvai teste rasinari (23)

”Prin 2000, ceva de genul, când pleca tramvaiul erau ușile deschise, atât de multă lume se urca în el. Eu mergeam la școală în Sibiu și am făcut naveta cu el de nu știu câte ori”, spune Carmen Ghidiu, președintele Asociației Pensiunilor Agroturistice din Rășinari.
tramvai teste rasinari (27)

Șinele nu sunt deloc drepte, dimpotrivă, mai mult șerpuiesc. Din două în două minute ne oprim. De când n-a mai circulat a crescut iarbă, ploaia a adus aluviuni peste traverse, la o casă au lăsat pubelele de gunoi fix în mijloc… Nimic de nedepășit!

tramvai teste rasinari (31)

 

”Aici trebuie băgată piatră, că se lasă într-o parte”, spune vatmanul. Ca o paranteză, postul lui de comandă pare rupt dintr-o carte de Jules Verne, cu rotițe și manete, nicidecum butoane sau indicatoare moderne.

”Lasă mă, că e curbă, se mai înclină!”, răspunde un angajat la primăriei.

”Da, bă, da nu suntem cu motocicleta!”, replică vatmanul.

”Bagă viteză!”

Ajungem pe la muzeul în aer liber, cu o viteză medie de vreo 10 km/h.

tramvai teste rasinari (38)

 

”Suntem la muzeu!”, strigă cineva cu ușurare în glas. E clar, nu se aștepta să ajungem până aici.
Iar ne oprim pentru că în ultimii ani s-au montat indicatoare rutiere noi și acestea ajung până la un centimetru de tramvai. Trebuie avută atenție.
”Unde-i cea mai bună linie? Bagă un pic de viteză!”, îl îndeamnă cineva pe vatman.

”Nicăieri!”, răspunde acesta sec.

Fără exagerare, cred că apar în cel puțin 20 de poze. Turiștii din muzeu și sibienii care trag mașinile pe dreapta scot repede telefoanele să fotografieze tramvaiul.

tramvai teste rasinari (39)

Când am ajuns la Zoo linia de curent de deasupra s-a desprins de tramvai. Nu e ceva grav, care nu poate fi remediat. De fapt, tocmai acesta a fost scopul testului de astăzi. Să vadă ce mai trebuie făcut astfel încât turiștii să poată călători în deplină siguranță.

”Sincer, eu sunt mulțumit pentru că am ajuns la capătul liniei fără probleme mari. Mai sunt mici probleme de pus la punct, dar lucrurile în mod clar merg bine”, a concluzionat primarul Bucur Bogdan.
tramvai teste rasinari (42)

 

Pe când mergem cu el?

Nu a fost stabilită o dată exactă. Lumea trage de primar să-i dea drumul la 1 iunie, alții spun că ar trebui să fie gata până la Festivalul de Teatru. Cert este că în prima jumătate a lunii iunie tramvaiul Sibiu-Rășinari va reintra în circuit. Acum se fac analize legate de costurile de întreținere, salarii, cheltuieli și urmează să se stabilească prețurile biletelor. Nu vor fi mari, ci decente. Tramvaiul va avea program numai în week-end, probabil din două în două ore, din Rășinari până la Grădina Zoologică. De fapt, două ore îi ia să parcurgă cei puțin peste opt kilometri, dus-întors.

tramvai teste rasinari (29)

Și apoi, scopul lui nu este să te ducă din punctul A în punctul B, pentru asta ai mașină, autobuz sau ce mai preferi. Tramvaiul vine din alte vremuri și te duce în alte vremuri. Te ia din Sibiu, din agitație și te rupe din programul strict pentru a-ți arăta lucrurile care te înconjoară altfel. Îți deschide alți ochi. Te duce în ritmul lui până în Rășinari, unde timpul se măsoară altfel. Să fim serioși, nu există om în Sibiu care să nu știe drumul prin Pădurea Dumbrava. Tramvaiul te face să-l redescoperi.

Planuri mari

Dacă tot s-a investit atâta în el, primăria Rășinari și asociația pensiunilor din zonă nu vor să lase turiștii care ajung în comună să se întoarcă repede la Sibiu. Grupurile mari vor fi așteptate la sosire cu produse locale și degustări. În afara clasicului circuit cultural Goga-Cioran acum există zeci de kilometri de trasee pentru drumeții.

tramvai teste rasinari (33)

Se lucrează intens pentru inaugurarea primului restaurant din sat (în Rășinari, nu pe Valea Ștezii), în același spațiu cu o fermă pentru copii. Primăria se chinuie de vreo jumătate de an să angajeze pe cineva la Centrul de Informare, care este modernizat, și vrea să închirieze biciclete oaspeților. Traseele cicloturistice există deja și vor fi extinse. Apoi, pentru sibieni, în fiecare week-end, în centrul comunei există o piață agro-alimentară foarte asemănătoare cu cea de la Sala Transilvania, doar că mult mai liniștită și cu produse locale. Toate acestea în paralel cu spectacolele de teatru ale Teatrului Național ”Radu Stanca” și cele ale unei companii private. Lucrurile se schimbă în Rășinari.

Foto/video: Silvana Armat

tramvai teste rasinari (41) tramvai teste rasinari (40) tramvai teste rasinari (37) tramvai teste rasinari (36) tramvai teste rasinari (35) tramvai teste rasinari (34) tramvai teste rasinari (30) tramvai teste rasinari (28) tramvai teste rasinari (21) tramvai teste rasinari (20) tramvai teste rasinari (19) tramvai teste rasinari (18) tramvai teste rasinari (17) tramvai teste rasinari (15) tramvai teste rasinari (14) tramvai teste rasinari (13) tramvai teste rasinari (8) tramvai teste rasinari (7) tramvai teste rasinari (6) tramvai teste rasinari

Cauți un loc de muncă sau vrei un job mai bun? Pe turnulsfatului.ro/locuridemunca ai de unde alege. Wenglor, Stefanini, Takata, Gnoato Est, RSK Development, Arvato Bartelsmann, Fântânița Haiducului, Harting, Unimat, Compa, Soma, Kulinarium, Expertarom, Astra Film, Hilton, Flaro, SmileCredit, Carrefour, Donuterie, Standard 8, Einstein și alții angajează acum.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

16 comentarii

Thom

Acum 6 ani

Am crezut ca nu mai vina ziua asta ! Idee pentru administratia Rasinari: NU il faceti DOAR turistic (inchiriere), de exemplu Sambata si Duminica, intre 10am - 2pm, sa circule regulat, chiar daca cu pret bilet mai scump (sa zicem 5-10Lei). O sa impulsioneze legatura turistica dintre Sb si Rasinari. Foarte multi il foloseam in trecut pentru plimbari, o sa il folosim din nou !
Raspunde

rappaport comissiona_prepurgel

Acum 6 ani

O idee foarte buna ! Tramvaiul nu e pentru cei care se grabesc. Mergand alene prin padure, avem posibilitatea sa vedem ceea ce deobicei ne scapa..ciocanitori, , veverite, arici ...avem timp sa determinam specia arborilor si arbustilor, chiar si a unor plante...
Raspunde

rappaport comissiona_prepurgel

Acum 6 ani

Ar fi bine sa se faca si o linie adiztionala. Adica sa mergem cu Burduf- Express pana la Muzeu,iar de acolo cu Strassenbahn pana la Cisnadioara...
Raspunde

rappaport comissiona_prepurgel

Acum 6 ani

Cam jegos mijlocul de transport. Sper ca baietii cu bidineaua sa-i dea un nou look.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Radu

Acum 6 ani

Dincolo de ,sa zicem,romantismul unei asemenea calatorii,nu pot sa nu ma gandesc,cu groaza,la momentul producerii unei tragedii.Eu cred ca niciun turist cu scaun la cap nu va calatori cu acest tramvai,in starea in care se afla acum.Poate doar unii amatori de senzatii tari.Apropo,ce spun autoritatile:politia,ISU etc?
Raspunde

rappaport comissiona_prepurgel

Acum 6 ani

In 1959 doua tramvaie s-au ciocnit frontal intre Dumbrava si Fabrica. In 1962 un tramvai s-a rasturnat dar s-a proptit de un salcam la intersectia cu Bahluiului. In 1974 ,alt tramvai in viteza a iesit de pe sine si a parcurs douazeci de metri pe pavajul de la gara, fiind,evident,in curba...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

GEO

Acum 6 ani

chemati-l pe johannis sa circule cu tramvaiul ca asa a inceput sa minta sibienii ca va introduce tramvaiul in Sibiu.in anul 2000 era si proiect si solutie de finantare pentru reintroducerea circulatiei cu tramvaiul in municipiul Sibiu. a castigat alegerile cu acest proiect iubit de sibieni si praful s-a ales.
Raspunde

o sibianca

Acum 6 ani

Felicitari, pentru punerea in functie a tramvaiului. Copiii nostri abia asteapta sa-i plimbam cu acest tramvai. Unii dintre ei nu au mers niciodata cu tramvaiul. Ar fi bine daca toti patronii de firme mari din Sibiu ar ajuta la refacerea sinelor la cumpararea unui tramvai la mana a doua, si atunci vom fi mai in siguranta cand calatorim cu tramvaiul. Haideti oameni buni ca se poate.
Raspunde

rappaport comissiona_prepurgel

Acum 6 ani

Nu multa lume mai stie azi ca in 1961, daca erai prins fara bilet ,trebuia sa cumperi pe loc 20 de bilete, pe care controlorul avea grija sa ti le dea rupte !!!
Raspunde

In sibian

Acum 6 ani

Bravo,viata cat Mai lungs
Raspunde

dancp2

Acum 6 ani

TRAMVAIUL SA FIE BRAND AL JUD SIBIU,CA SI MOCANITA SI JUNII SIBIULUI antisibienii sa taca
Raspunde

Ursu Fischer

Acum 6 ani

Sora mea si eu, si bunica ne-am plimbat in anii 1957-1966 de nenumeroase ori cu tramvaiul vechi de la gara direct la Rasinari, in acesti ani existau curse directe, de la gara vreo 6 pe zi, dar de la Dumbrava mergea tramvaiul din ora in ora. , care circulau imediat dupa tramvaiul dumbrava. Bineinteles de multe ori am vizitat gradina zoologica. Ne-am plimbat cu barca. De la rasinari am mers peste deal la cisnadioara pe jos. Aici am mancat visine. Salutari multe la Dl Pipernea , din Rasinari in anii 1969 , el era maistrul electrician, al meu , la Uzina Mecanica Sibiu. Era un suflet foarte bun!
Raspunde

...

Acum 6 ani

se mai aude ceva de tramvaiul ala sau actiunea a murit in fasa?
Raspunde

Alin

Acum 6 ani

Parca era vorba ca din Iunie trebuia sa ne bucuram de tramvai!! Suntem in August.....si nimic. Tipic!!!
Raspunde

...

Acum 6 ani

mai este iunie si la anul...poate atunci....acum ne pregatim de iarna, pregatim minciunile cand ne vor lua ninsorile pe nepregatite si drumurile vor fi necuratate.
Raspunde

Anghel Alex

Acum 6 ani

Deci,totusi,care mai e situatia cu tramvaiul?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus