Luni,
29.04.2024
Cer Senin
Acum
18°C

VIDEO FOTO Autostrada de nisip a Sibiului: nu o mai ia la vale, ci se umflă

VIDEO FOTO Autostrada de nisip a Sibiului: nu o mai ia la vale, ci se umflă

Chiar vizavi de dealul Bucium, ale cărui valuri de pământ alunecă înspre calea de rulare, accesul pe o porțiune de câteva zeci de metri a benzii de urgență a fost restricționat: asfaltul a început să se umfle tot mai mult.

Defecțiunea a apărut în zona kilometrului 272 (aproximativ doi kilometri distanță față de nodul de la Săliște) al autostrăzii care leagă Orăștia de Sibiu, pe sensul de mers dinspre Sebeș către Sibiu. Problemele în această zonă sunt mai vechi, dar acum asfaltul s-a “umflat“ atât de mult încât reprezentanții Companiei de drumuri au decis să restricționeze accesul pe banda de urgență pe o porțiune de câteva zeci de metri.

“Nu e vorba de a fi pusă în pericol circulația sau siguranța celor care circulă pe acolo. Doar că acum, pe timp de iarnă, nu se poate interveni. Trebuie așteptată primăvara, pentru a putea fi efectuate lucrările de remediere“, au arătat pentru Turnul Sfatului surse din cadrul Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Reprezentanți ai CNAIR susțin însă că în zonă trebuie efectuate și lucrări de asanare.

În afară de faptul că asfaltul “s-a umflat“, în zonă poate fi văzut și cum șanțurile de scurgere a apelor s-au crăpat fiind mișcate din locul lor. În plus, șanțurile sunt, în prezent, colmatate din cauza scurgerilor de materiale de pe versantul apăsat de depozitele de pământ.

autostrada umflata 8

 Prea mult pământ

”Din analizele realizate până în prezent, acest depozit influențează comportarea autostrăzii”, se arată într-un raport al CNAIR, referitor la zona unde autostrada a început să se umfle. Depozitul la care se face referire în document este cel de pământ, pe care foștii constructori italieni de la Salini Impregilo l-au realizat pe marginea coridorului autostrăzii. Este vorba de cantități mari de pământ (câteva milioane de metri cubi), care au rezultat din excavările executate de italieni pentru realizarea imensului debleu de sub dealul Bucium. Tot aici a fost depozitat și pământul rezultat din excavările executate pentru “îndulcirea“ pantei dealului Bucium, lucrări realizate în speranța că astfel vor fi oprite alunecările de teren ale respectivului deal.

 

O autostradă “pe veșnicie“

Situația lotului de autostradă pe care a început să se “umfle“ asfaltul este una cât se poate de incertă, în sensul că autoritățile centrale tot nu au, deocamdată, o perspectivă certă a modului de rezolvare a numeroaselor defecțiuni. Alunecări de teren, lucrări de calitate îndoielnică sau chiar lucrări lipsă fac parte din “moștenirea“ lăsată de constructorii italieni de la Salini Impregilo SpA, cărora CNAIR le-a reziliat contractul în ianuarie 2016, după ce compania a refuzat să mai lucreze la refacerea celor 200 de metri de terasament demolat din cauza unor alte defecțiuni.

În urma rezilierii contractului pentru finalizarea lotului de autostradă de 22,11 km (pentru care au fost plătite aproximativ 600 de milioane de lei, fără TVA), CNAIR a încercat să realizeze o expertiză a întregului lot, expertiză care să propună și soluțiile de remediere ale defecțiunilor constate. Însă niciuna din cele două proceduri de atribuire a contractului de realizare a expertizei și a proiectelor tehnice necesare nu s-a încheiat cu bine. La prima licitație s-a prezentat o singură asociere de firme a căror ofertă a expirat din cauza prelungirilor repetate a termenului de depunere, iar la cea de-a doua procedură nu s-a mai prezentat nimeni. Asta în condițiile în care pentru expertiză și realizarea proiectelor de refacere a defecțiunilor era aproximat un termen necesar de aproximativ 15 luni.

autostrada umflata 3

”Contractul va fi scos din nou la licitație, dar într-o altă formă, adică pe loturi. Va fi spart în mai multe contracte cu alte cuvinte. Din câte știu se intenționează și creșterea sumei alocată acestui contract“, au declarat, pentru Turnul Sfatului, surse oficiale din cadrul CNAIR. Valoarea estimată a contractului pe care CNAIR spera să îl atribuie a fost de 3,02 milioane de lei, fără TVA. Pentru acești bani, Compania așteapta realizarea unei expertize tehnice a întregului lot de autostradă, dar și monitorizarea numeroaselor zone instabile. În urma acestor expertize, CNAIR solicita și elaborarea proiectului tehnic a lucrărilor ce rezultă a mai fi necesare, dar și realizarea documentației de licitație în vederea angajării unui constructor care să realizeze respectivele lucrări. Contractul urma să includă și partea de asistență tehnică pe perioada lucrărilor de remediere a deficiențelor ce vor fi înregistrate pe lotul amintit.

autostrada umflata 6 autostrada umflata 5 autostrada umflata 4 autostrada umflata 2

autostrada umflata 1

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

dancp2

Acum 6 ani

se umfla?????????????astai fenomen PARANORMAL doar no fi drojdie sub asfalt ca nui cozonac! cautati vinovatii corupti din PDL-PSD-PNL/boc boagiu turcan ponta rus orban si altii........../
Raspunde

Alzara 1918

Acum 6 ani

Țara cu episcop pedofil , șef de clinica traficant de organe , polițist violator , Basescu reales și Iliescu - revoluționar anticomunist ! In țara asta vreți autostrăzi ?
Raspunde

un sas

Acum 6 ani

Are dreptate Alzara 1918...Auzi se asteapta pana la primavara pentru reparatie Pai in Germania sunt sute de santiere pe autostrazi unde se lucreaza la foc continu indiferent de anotimp...Recunoasteti nu suntete.ti in stare de nimic in afara de ce a spus comentatorul anterior....
Raspunde

Ionica

Acum 6 ani

Si noi asteptam sa se deschida Deva - Lugoj ... Am inteles ca trecerile pentru ursi nici macar nu s-au licitat . Vom admira autostrada inca 2 ani dupa ce va fi gata , din pacate .
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nelutu Hampu

Acum 6 ani

Haideti sa fim seriosi, fara falsa modestie. Noi, sibienii, nu avem nevoie de autostrazi, ne permitem zborurile cu avionul. Avem venituri mari, in Sibiu castigam bine si o ducem bine! Sibiul va da, mai mult ca sigur, viitorul presedinte al UE.
Raspunde

ciuciu

Acum 6 ani

peste 2 luni iar porneste drujbarul de la primaria Saliste sa taie padurea pe cealalta parte a versantului. Pe ala nu l-a chemat inca la DNA? dosar penal? Nu? Nici nu-l cheama ca e baiet de-al lor, face treaba mare buna. Pai cu astia vreti ba autostrada?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus