Sâmbătă,
27.04.2024
Partial Noros
Acum
8°C

Primul transport de porci Mangalița: „Domnul ministru ne ajută și pe noi, cei mai mici, de la țară”

Primul transport de porci Mangalița: „Domnul ministru ne ajută și pe noi, cei mai mici, de la țară”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a fost astăzi la Sibiu, pentru a da startul programului de susținere a raselor de porci Mangalița și Bazna. De la anunțarea programului, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atras peste 5.000 de crescători și 188 de furnizori de purcei, iar solicitările procesatorilor au depăşit 5.000 de capete. Prima oprire a fost în satul Nou, la crescătorul care a oferit primii zece purcei din program.

Petre Daea a ajuns astăzi în jurul amiezii în satul Nou din Roșia, județul Sibiu, acolo unde a făcut cunoștință cu primul crescător de porci mangalița care a oferit spre îngrășare zece purcei către un crescător din Bradu. Este vorba despre Mihai Viloi, crescător cu experiență, care a îmbrățișat bucuros oportunitatea de a face un profit de pe urma purcelușilor din rasa românească.

„E un proiect foarte bun pentru noi. Avem unde livra purceii. Până acum îi livram cum îi livram și nu primeam bani atât de mulți odată. Primeam azi la un purcel, peste ceva vreme la altul...acum, spre exemplu, dăm zece purcei. Eu sunt chiar primul din țară care livrează și o să iau 250 de lei de fiecare purcel mangalița. E un preț bun”, spune Mihai Viloi, fermierul din satul Nou, care a dat astăzi primii purcei din cadrul programului.
porci mangalita petre daea (4) porci mangalita petre daea (5)

Purcelușii au plecat de la Nou, către Bradu. Aici au fost întâmpinați de Daniel Ștefu, cel care va continua creșterea lor, până când aceștia vor ajunge la cel puțin 130 de kilograme.

 „Vreau să continui să îi cresc, să îi înmulțesc și la rândul meu să pot să ofer și eu mai departe porci de mangalița, așa cum a trimis fermierul din satul Nou către mine acești purcei. Poate peste un an, doi, o să pot să ofer și eu zece purcei la rândul meu. Am vrut din rasa mangalița pentru că este o rasă românească, foarte bună. Din punct de vedere calitativ e foarte, foarte bună. Nu e pretențioasă la nimic, porcii aceștia sunt foarte sănătoși, nu se îmbolnăvesc repede ca cei de complex, au multe calități. Ca să îi aduc la 130 de kg va dura cam un an și două-trei luni, dacă mănâncă lucernă, porumb, grâu și tot ce trebuie. Programul e foarte bun și sunt extrem de mulțumit că domnul ministru ne ajută și pe noi, cei mai mici, de la țară. Nu aș fi avut bani să mă descurc singur”, spune Daniel Ștefu, din Bradu, cel care a fost delegat cu creșterea și îngrășarea celor zece purcei de la Nou.
porci mangalita petre daea (7) porci mangalita petre daea (8)

Ultimul pas înainte ca purcelușii să ajungă pe mesele românilor este preluarea acestora de către procesator. Daniel Limbășan este cel care se va ocupa de acest aspect.

„E un program pornit cu dreptul aici la Sibiu, pentru că domnul ministru a ales să facem deschiderea acestui program aici. Eu mă ocup de aproape șapte ani de zile de această rasă. E un program pornit cu dreptul pentru că am plecat de la un crescător care poate să fie exemplu, vorbind aici de furnizorul de purcei, cel de la Nou, care a demonstrat că nu așteaptă ajutoare sociale, ci muncește. A primit acum doi ani de zile două exemplare de porc mangalița, le-a crescut, le-a înmulțit...el nu are un picior, e foarte important de menționat, și a dat un exemplu că se poate. Anul acesta cred că o să mai aibă de livrat undeva la cel puțin 30 de purcei. Făcând un calcul simplu, acest om poate să câștige undeva la 10.000 de lei din furnizarea lor. Carnea de porc de mangalița are alt gust față de alte rase. Acești porci au ajuns la Bradu, la un crescător care își face singur cerealele, știe ce presupune creșterea unui astfel de porc. Atunci când aceștia ajung la peste 130 de kg intervin eu ca procesator, o să iau acești porci, o să îi procesez și o să ajungă la mai multe persoane din România, să poată să vadă gustul adevăratei cărni de porc”, spune David Daniel Limbășan din Racovița, procesator.
Ministrul agriculturii s-a arătat mulțumit de modul în care primul transport din program a fost făcut de la Nou la Bradu și a explicat de ce a decis ca tot demersul să înceapă de aici.
„Anul trecut am fost prin țară și am văzut multe gospodării. Atunci am socotit necesar să realizăm acest program și a fost misiunea mea. Prima dată am fost atunci la Sibiu, să văd o rasă Bazna. Am ajuns chiar la Festivalul porcului de Bazna. Am fost în comuna respectivă, am stat de vorbă cu crescătorii, știind că aceste două rase, bazna și mangalița, sunt două rase abandonate de-a lungul vremii. Sunt însă două rase foarte valoroase prin calitatea cărnii și prin calitățile pe care le au, fiind rase puțin pretențioase și foarte adaptabile la orice condiții. Iată că astăzi am dat drumul la acest program și îl vom continua în țară”, a spus ministrul.
porci mangalita petre daea (6)

Pentru a beneficia de acest program, crescătorii de porci trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de eligibilitate: să deţină exploataţii înregistrate/autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator sau cu altă persoană juridică, să primească cu titlu gratuit un număr par de purcei, minim doi, maxim zece, de la un procesator sau de la o altă persoană juridică, cu care are încheiat contract.

porci mangalita petre daea (9) porci mangalita petre daea (2) porci mangalita petre daea (1)

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

cetatean

Acum 6 ani

fain. oameni care muncesc
Raspunde

i

Acum 6 ani

Ziceti orice, dar eu zic ca Daea e singurul care isi face cat de cat treaba.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus