Vineri,
26.04.2024
Innorat
Acum
7°C

Pesta porcină de lângă Sibiu. ANSVSA confirmă că cele două focare din Vâlcea au fost stinse, dar mai sunt patru în Argeș

Pesta porcină de lângă Sibiu. ANSVSA confirmă că cele două focare din Vâlcea au fost stinse, dar mai sunt patru în Argeș

Cele două focare de pestă porcină africană care au apărut în județul Vâlcea în această vară au fost stinse. Informațiile au fost confirmate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în ultimul comunicat de presă. În schimb, în preajma județului Sibiu, care nu a fost afectat de acest virus, mai rămân active alte patru focare în județul Argeș, dar și un caz de mistreț depistat tot în Vâlcea.

Potrivit ANSVSA, la data de 20 august 2019 Pesta Porcină Africană evoluează în 283 de localități din 22 de județe, cu un număr de 950 de focare, cu peste 200 mai multe decât la începutul lunii. În alte cinci județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 428.744 de porci afectați de boală și există 1.845 de cazuri la mistreți, u precizat inspectorii sanitari.

În total au fost stinse 1.252 de focare, cele mai multe - în Tulcea (568), Brăila (140), Ialomița (132) și Călărași (104). Printre acestea se numără și cele două focare din județul Vâlcea, dar și trei focare din județul Argeș. Totuși, potrivit datelor centralizate de ANSVSA, din cele peste 9000 de focare active patru sunt în județul Argeș, dintre care un focar într-o exploatație de tip A, adică exploatație de animale deținută de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice. Totodată, în județul Vâlcea mai este activ un caz de pestă la mistreț.

http://www.turnulsfatului.ro/2019/08/20/harta-pesta-porcina-s-a-apropiat-de-judetul-sibiu-dsvsa-despre-cele-doua-focare-din-valcea-depistate-in-iulie/

Până ieri au fost despăgubiți 9.214 de proprietari, valoarea totală a plăților fiind de 253.778.370 de lei.

Prezenţa virusului în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Specialiștii precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus