Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
12°C

Cum arată Casa Artelor după lucrările de reabilitare. Ciprian Ștefan: Deschiderea pentru public va fi în 7 mai, este un proiect pe care îl visam de mult

Cum arată Casa Artelor după lucrările de reabilitare. Ciprian Ștefan: Deschiderea pentru public va fi în 7 mai, este un proiect pe care îl visam de mult

Casa Artelor - Centrul de Activități și Resurse Regionale își va deschide oficial porțile în data de 7 mai. Ciprian Ștefan, directorului Muzeului Astra, alături de echipa cu care a implementat proiectul a prezentat noua față pe care a luat-o clădirea, dar și activitățile care vor putea fi făcute aici începând cu prima săptămână a lunii mai.

Casa Artelor este primul centru care va reuni învățarea, promovarea și comercializarea obiectelor meșteșugărești de artă românească.

„Este o zi foarte importantă pentru Muzeul Astra, o zi importantă pentru orașul Sibiu și o zi importantă pentru România.  Alături de partenerul din Norvegia, Mussene I Sor Trondelag, anul acesta împlinim 15 ani de cooperare, cooperare care a modificat și a dezvoltat peisajul infrastructurii muzeelor din România. Am început în 2009-2011, cu un proiect care valoriza și ajuta patrimoniul să fie conservat, depozitat și apoi valorizat, următorul proiect viza multiculturalismul atât de comun, dar prea puțin aplicat în România, iar acest proiect vizează dezvoltarea viitoare a resurselor patrimoniale, materiale și imateriale”, a spus Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra.

Educație, patrimoniu și meșteșugari

La parterul casei artelor găsim spații pentru ateliere meșteșugărești la care se vor putea implica și localnicii, dar și un magazin care valorizează produsele meșterilor. La etajul unu sunt spațiile pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, în care se va face certificarea competențelor meșterilor. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă, care îmbină patrimoniul cu digitalul, despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

„Casa Artelor Centrul de Activități și Resurse Regionale astăzi își deschide punctual porțile, urmând ca în 7 mai să aibă loc deschiderea oficială. La orice gospodărie, când îți făceai casa toată vecinătatea îți era alături ca să o termini și să ai unde să stai, dar după ce o terminai tot vecinătatea venea să-ți spună că nu ai făcut bine, că trebuie să faci și aia și aia. Așa am făcut și noi azi, ca orașul, județul și țara să beneficieze de acest proiect pentru că nu este proiectul Muzeului Astra, este proiectul care aduce încă o armată care  va păstra valorile tradiționale, identitare din România.

Acest proiect este al treilea meu copil, îl visam de mult pentru că noi avem datorie față de patrimoniul imaterial și față de meșteri, cum peste 50 de ani când ai noștri copii și ai noștri nepoți se vor bucura de activități culturale de calitate în muzeul în aer liber sau în zona centrală dacă nu așezi un drum al dezvoltării economice pentru meșteri? Nu a fost deloc ușor, dar iată că ne aflăm în momentul în care ne bucurăm că într-adevăr ceea ce spunem noi la Astra, la noi cultura se trăiește, se consumă și dezvoltă sustenabil societatea”, a mai spus Ciprian Ștefan.

„Mă bucur că astăzi sunt în curtea unui gospodar”

La eveniment a fost prezent și Adrian Bibu, administratorul public a județului. „Mă bucur că astăzi sunt în curtea unui gospodar, domnul Ciprian Ștefan, a unui director de nota 10 cu o echipă de nota 10 pentru că avem un director tânăr, hotărât, dinamic, energic, așa cum îmi place mie să fie oamenii de administrație și care iată cu fonduri norvegiene și cu fonduri alocate de Consiliul Județean Sibiu, mă bucur că și noi am putut ajuta cu 100.000 de euro renovarea acestei clădiri care va duce plus valoare comunității sibiene atât pe parte de educație, cât și pe parte de cultură, dar și pe parte economică pentru că domnul director, de fiecare dată în tot ceea ce investește și toate proiectele pe care le face, le face să fie și sustenabile, ceea ce este foarte important”, a spus acesta.

Program educațional pentru elevii din Sibiu

Programul educațional de la Casa Artelor a fost gândit de echipa Muzeului Astra împreună cu ilustratori, designeri digitali și cadre didactice. Cuferele din Casa Artelor sunt realizate din materiale biodegradabile și cuprind interactivitate, dar și acțiuni care să stimuleze creativitatea și imaginația copiilor. Copiii vor interacționa cu meșteșugari și vor învăța să lucreze cu lemn, lut, vor învăța să picteze motive folclorice românești și să coasă ii și ștergare tradiționale.

„Am început cu 40 și ceva de luni în urmă acest proiect, am avut componenta de educație de la copii până la adulți și cel mai important a fost că am rămas, chiar dacă am ieșit de multe ori din zona de confort, în învățare. Cultura și educația nu pot fi ținute departe, vorbim despre patrimoniu imaterial, vorbim despre învățare din generație, tot antrenament. În cadrul acestui proiect s-a format un centru de recunoaștere a competențelor profesionale, dobândite pe alte căi decât cele formale. A fost un proces de învățare și pentru mine, de ieșire din zona de confort, de onestitate și de recunoaștere că atunci când ai răbdare, când nu te dai bătut, o să vină și rezultatele. Cred că este unul dintre cele mai frumoase rezultate pe care eu le-am văzut într-un proiect”, a spus Andreea Ciortea, din partea SC Future Capital SRL.

Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor - Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 - 31 martie 2024.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

5 comentarii

Y

Acum 1 săptămână

Ce burtosi is toti
Raspunde

Deh ...

Acum 1 săptămână

Bravo, felicitari! Mai intai deschidem pentru politicienii pe care-i pupam in dos, apoi deschidem si pentru prostime. Frumos spus!
Raspunde

Ops

Acum 1 săptămână

Ce cauta domnul vesnic candidat la Primarie, Bibu in acest peisaj? Nu se potriveste nici acolo si nicaieri, nu are niciun merit. Cat despre proiect, numai de bine!
Raspunde

Dani

Acum 1 săptămână

Ca dracu cauta Bibu acolo?
Raspunde

Ding, ding

Acum 1 săptămână

Un loc de munca pentru viitoarele. Muncitorii tot muncitori/proști rămân.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus