Luni,
20.05.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, licitație pentru încă un rând de acte. Va avea și o ”sală a pașilor pierduți”

Reabilitarea Palatului Justiției din Sibiu, licitație pentru încă un rând de acte. Va avea și o ”sală a pașilor pierduți”

Reprezentanții Tribunalului Sibiu, în sarcina cărora a fost lăsată reabilitarea Palatului Justiției, au lansat procedura de întocmire a studiului de fezabilitate pe baza căruia să fie alocați banii necesari finalizării șantierului de modernizare. Șantier început în urmă cu zece ani.

Procedura de întocmire a unui nou studiu de fezabilitate a fost lansată după ce, în luna mai a acestui an, Stigma Building Management SRL, o societate din Brașov, a finalizat expertiza tehnică a clădirii părăsită de trei ani. ”Concluzia expertizei tehnice este că se poate trece la execuția lucrărilor rămase de executat, conform proiectului”, se arată în documentația publicată acum de Tribunalul Sibiu.

Până la a se trece la executarea lucrărilor rămase, însă, este nevoie de actualizarea costurilor, motiv pentru care Tribunalul a lansat procedura de întocmire a unui nou studiu de fezabilitate. ”Având în vedere evoluția prețurilor la materiale, a tarifelor pe ora de manoperă și a tarifelor pe ora de funcționare a utilajelor, de la data avizării acestui obiectiv și până la ora actuală, se impune actualizarea studiului de fezabilitate pentru a se putea obține avizul de aprobare a investiției la noi indicatori tehnico-economici și actualizarea restului de executat, pentru ca Tribunalul Sibiu să poată trece urgent la achiziționarea lucrărilor rămase de executat”, se arată în caietul de sarcini întocmit de reprezentanții Tribunalului Sibiu. 

Studiul de fezabilitate solicitat va trebui elaborat în termen de 60 de zile de la semnarea contractului. Firma care urmează a fi angajată va trebui să asigure suport și pe perioada derulării următoarelor proceduri de achiziție, respectiv pentru proiect tehnic și detalii de execuție, precum și pentru execuția propriu-zisă a lucrării (legislația permite ca elaborarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor să fie atribuite în cadrul aceluiași contract).

100.000 de lei, la care se adaugă TVA, este bugetul alocat contractului scos la licitație de Tribunalul Sibiu. 

”Sala pașilor pierduți”

În documentația care stă la baza atribuirii contractului în discuție este anexată și o documentație elaborată în februarie 2019, care servește drept ghid pentru proiectarea noilor sedii de tribunal.

Iar potrivit acestui ghid (temă de proiectare), fiecare instanță de rangul tribunalului trebuie să aibă o ”sală a pașilor pierduți”. ”Aceasta sală este spaţiul central al zonei publicului, articulând toate celelalte subspaţii. Sala Paşilor Pierduţi poate fi dezvoltată pe unul sau mai multe niveluri şi va fi dimensionată în funcţie de numărul de utilizatori estimat, nu mai puţin de 50-70% din suma suprafeţelor sălilor de judecată şi camerelor de consiliu. Acest procent va descreşte cu cât tribunalul are mai multe săli de judecată şi camere de consiliu. Aceasta înseamnă că, de exemplu, la tribunalele cu numărul minim de săli de judecată și camere de consiliu, sala paşilor pierduţi va avea o suprafaţă egală cu 70% din suma suprafeţelor spaţiilor de judecată, iar la tribunalele cu, de exemplu, opt sau mai multe săli de judecată și camere de consiliu, Sala Paşilor Pierduţi va avea o suprafaţă egală cu 50% din suma suprafeţelor acestor spaţii”, este descrierea făcută acestui spațiu în ghidul anexat documentației în discuție.

Palatul Justiției este o clădire dată în folosință în 1908 și care a fost clasificată monument istoric. Terenul aferent are o suprafață de 4.900 de mp, amprenta la sol a clădirii istorice fiind de 3.184 de mp. În urma consolidării, Palatul Justiției va avea o suprafață utilă de 8.612 mp. Alături de această clădire, una noua este proiectată a fi ridicată în curtea instituției, cu o suprafață de 2.212 mp.

Primul studiu de fezabilitate datează din 2002

Palatul Justiției de pe bulevardul Victoriei din Sibiu a fost ridicat în perioada 1904 – 1908. 94 de ani mai târziu, Ministerul Justiției a comandat realizarea unui studiu de fezabilitate în vederea realizării de reparații capitale, dar și a extinderii clădirii două noi corpuri administrative de aproximativ 2.200 de mp. În 2003, studiul a fost aprobat, iar în noiembrie 2011 au început primele lucrări sub coordonarea Ministerului Justiției. 

La aproximativ un an de la demararea lucrărilor, acestea au fost oprite fiind descoperite o serie de vicii: clădirea avea nevoie de consolidări mai ample, lucrări care nu au fost evidențiate în expertiza realizată cu zece ani în urmă. Iar cum – între timp – clădirea a fost clasată drept monument istoric, au mai trecut alți doi ani pentru a fi efectuat un nou studiu asupra clădirii Palatului Justiției, iar Guvernul să aprobe noii indicatori tehnico-economici ai investiției de la Sibiu. După toate aceste proceduri, contractul inițial a fost modificat: s-a ajuns de la 15,9 milioane de lei la suma totală de 23 de milioane de lei, iar obiectul contractului semnat în 2011 cu asocierea formată din Inspet SA Prahova – Coral SRL s-a limitat la lucrările de consolidare.

După finalizarea acestor lucrări de consolidare, în 2016, Ministerul Justiției a lansat o nouă licitație pentru atribuirea lucrărilor de finalizare a reabilitării. Prin urmare, un al doilea contract a fost semnat în decembrie 2016 cu asocierea SC Inspet SA (firma care a lucrat și în prima fază) și Athenaeum Construct SA. Valoarea prevăzută în contract era de 28,7 milioane de lei, iar termenul inițial de finalizare a lucrărilor a fost iunie 2017. 

Doar că, între timp, Ministerul Justiției a rămas fără finanțare. Căci proiectul de reabilitare a Palatului Justiției a fost finanțat dintr-un împrumut pe care Ministerul l-a accesat de la Banca Mondială în anul 2004 (împrumut pentru reabilitarea mai multor sedii de instanțe din țară). Cum atât la Sibiu, cât și în alte părți din țară, lucrările au întârziat mult peste estimări, Ministerul Justiției a obținut o prelungire a acordului de finanțare. Cu tot cu prelungire, acest acord a încetat pe 31 martie 2017. 

Fără banii de la Banca Mondială, însă, avansul lucrărilor a fost foarte timid. Constructorii au refuzat să mai lucreze în contextul în care alocările bugetare nu depășeau suma de două milioane de lei pe an, astfel încât pe 1 noiembrie 2019 contractul a fost reziliat.

Din 2002, de când, în acte, a fost demarat proiectul de reabilitare l Palatului Justiției din Sibiu, pe la conducerea Ministerului Justiției s-au perindat 15 miniștri proveniți din toate partidele relevante: Rodica Stănoiu, Cristian Diaconescu, Monica Macovei, Tudor Chiuariu, Teodor Meleșcanu (interimar), Cătălin Predoiu (patru mandate, în acesta din urmă el și ”pasând” proiectul către Tribunalul Sibiu), Titus Corlățean, Victor Ponta (două mandate de interimar), Mona Pivniceru (două mandate), Robert Marius Cazanciuc, Raluca Alexandra Prună, Florin Iordache, Tudorel Toader, Ana Birchall (un mandat și două interimate), Cătălin Predoiu și, mai nou, Stelian Ion.

Din 2011, Tribunalul și Judecătoria Sibiu își desfășoară activitatea în spații închiriate.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 5633

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Heinz Harald

Acum 2 ani

Ceea ce administratia austro-ungara a ridicat cu mandrie si efort, a reusit acest popor valah de euglene parazite sa distruga cu repeziciune! Distrugeti si palatul Brukenthal si construiti o sala de pacanele cu gratare pentru mici!
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Popoarele vostre parazite austro-ungare au ucis si au incercat sa distruga toate populatiile din jurul lor. Unde nu au reusit, au ocupat, si au jefuit tot ce le-a cazut in mana. Bani, aur, animale, pamanturi, produse alimentare si resurse de tot felul. Din popoare migratoare traitoare in corturi, barbari si venetici dansatori in jurul focului, v-ati ridicat din furturi si din jafuri "cultura" vostra mizerabila. De fapt, ati copiat-o loazelor, mai din vest, ca nu ati fost in stare sa dezvoltati ceva original. Ar fi o reparatie morala distrugerea acestor cladiri ale ocupatiei austro-ungare.
Raspunde

Ptr cel ce judeca si jigneste generalizand

Acum 2 ani

Asta-i farmecul istoriei In psihologie se numedte, cred, idealizarea amintirilor. Adica privim trecutul prin prisma amintirilor placute. Pe cand se consttuiam frumoasele, nimic de zis, cladiri, se murea cam mult…. Iar cladirile nu mai corespund din multe pcdv ptr noile standarde de siguranta, economice si culturi orgsnizationale. Alea moderne, nu alea de la stat. Sa apreciem munca tuturor si sa lasam viitorul sa judece!
Raspunde

Alzara 1917

Acum 2 ani

Las’ că până la “ libertatea furtului” a funcționat bine timp de 70 de ani ...
Raspunde

Un PSDistMandru

Acum 2 ani

Slugoi frustrat, nu strica nimeni nimic din mostenirea lu' tactu', din contra o lasa asa cum e , tot nemultumit esti?
Raspunde

Mihaly

Acum 2 ani

dupa cum putem vedea mandra natie romana refuza sa accepte faptul ca dupa anexarea Ardealului , acesta a fost jefuit cu nesimtirea si ticalosia eterna a valhilor...imperiul , construit si a protejat ...a construit cladiri pe care vin sa le admire europenii si au protejat padurile pe care acum le vand ticalosii sau le taie ilegal patriotii de doi bani ...da ...cei care se bat cu caramida in piept cum ca romanii au mai fost la BudaPesta...
Raspunde

Dodo

Acum 2 ani

Parcarea cat de mare va fi? Sau tot in strada?
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 2 ani

Te pomenesti ca wuhannis si camarila care trebuiau sa repare sunt valahi....aloooo...revino-ti si amerizeaza din Constelatia hermashtadiana...vezi sa nu faci mai rau la capshor...
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Popoarele vostre parazite austro-ungare au ucis si au incercat sa distruga toate populatiile din jurul lor. Unde nu au reusit, au ocupat, si au jefuit tot ce le-a cazut in mana. Bani, aur, animale, pamanturi, produse alimentare si resurse de tot felul. Din popoare migratoare traitoare in corturi, barbari si venetici dansatori in jurul focului, v-ati ridicat din furturi si din jafuri "cultura" vostra mizerabila. De fapt, ati copiat-o loazelor, mai din vest, ca nu ati fost in stare sa dezvoltati ceva original. Ar fi o reparatie morala distrugerea acestor cladiri ale ocupatiei austro-ungare.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

TURNUL SFATULUI - Ziar de progresisti nenorociti!!! Publicati toate mizeriile si batojocura la adresa romanilor, dar nu publicati si raspunsul nostru??? Ati ajuns platforma de batjocorit Romania? GUNOAIELOR!!! USR-istilor! Traian Deleanu - ticalos ce esti, voi trimite comentariul jigodiei de Heinz la toate publicatiile conservatoare. Si raspunsul meu pe care nu l-ai publicat. Mizerabilule, tradator ticalos ce esti! Cat te platesc bai strainii sa ii ajuti sa batjocoreasca Romania? Mama voastra de jivine USR-iste ce sunteti!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ispirescu

Acum 2 ani

Bravo Heinz!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus