Duminică,
05.05.2024
Cer Senin
Acum
15°C

322 de milioane de lei pentru judet. Cum se impart

322,7 milioane de lei reprezintă cheltuielile pe care Consiliul Judeţean preconizează să le facă în acest an, suma fiind cu 12 procente mai mare decât cea de anul trecut. 63% din acest buget va merge către asistenţa socială şi funcţionarea celor 43 de instituţii subordonate CJ, restul fiind alocat dezvoltării. În sume, 205,1 milioane de lei merg către funcţionare, restul de 117,6 milioane de lei fiind destinaţi dezvoltării.
"Pentru anul acesta, consider că bugetul este unul al dezvoltării economice și sociale. Este un buget echilibrat, cheltuielile fiind la nivelul veniturilor. 34% este destinat dezvoltării, una din cele mai mari ponderi alocată până acum în județ", a declarat preşedintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea. Bugetul pe 2014 alocat unităților teritorial-administrative va fi adoptat în ședință extraordinară în cursul zilei de joi, iar bugetul propriu al CJ Sibiu este programat pentru vot peste o săptămână, în ședință ordinară.

De unde vin banii: 27 de milioane sunt de anul trecut

Peste 65 de milioane de lei erau rezervele bugetare cu care CJ Sibiu începea anul 2013. Acum, excedentul bugetar de anul trecut inclus în cheltuielile de anul acesta reprezintă 27 de milioane de lei. Alături de cele 8,3 procente ce reprezintă ponderea excedentului bugetar de anul trecut, veniturile proprii ale judeţului constituie alte 30,4 procente din totalul bugetului pe acest an (90,1 milioane de lei, în cifre concrete. Veniturile proprii sunt constituite din cotele defalcate din impozitul pe venit plătit în judeţ, din sumele alocate din impozitul pe venit pentru echilibrare şi din taxele şi impozitele ce revin bugetului judeţean şi care anul acesta sunt estimate la 7,7 milioane de lei.
O a treia categorie de surse financiare pentru bugetul judeţean o reprezintă subvenţiile de la bugetul de stat: la 78,1 milioane de lei sunt estimate acestea pentru anul în curs, ceea ce reprezintă 26,41% din totalul veniturilor.
Sumele defalcate din TVA (a patra categorie de venituri) sunt estimate anul acesta la aproximativ 71,8% (22,2% din total buget), iar cea de-a cincea categorie de venituri o reprezintă fondurile europene atrase. 55,7 milioane de lei speră să cheltuiască (pentru ca mai apoi să îi fie rambursaţi) CJ Sibiu pe proiectele europene. Suma este sensibil mai mare decât cea executată anul trecut (27,1 milioane de lei), iar explicaţia ţine de evoluţia proiectului Sistemul de management integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu. Cel mai mare proiect cu finanţare europeană derulat de CJ a fost deblocat în cursul lui 2013, după luni bune de stagnare din cauza insolvenţei în care a intrat firma angajată să execute lucrările din cadrul proiectului.
Anul acesta, veniturile din fondurile europene ar însemna peste 18% din totalul bugetului judeţean.

Cheltuieli: protecţia mediului creşte

Intenţia autorităţilor judeţene este să încheie în cursul acestui an lucrările din cadrul proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor din judeţ. Acesta este şi motivul – prin urmare – pentru care cea mai Protecţia Mediului are parte de cea mai mare creştere a cheltuielilor faţă de anul trecut (cu aproape o treime mai mult).

Fondurile alocate susţin proiectul „Sistem pentru managementul integrat al deşeurilor în judeţul Sibiu”, proiect de care beneficiază toate cele 53 de comune, 9 oraşe și 2 municipii ale judeţului Sibiu. Lucrările sunt prevăzute a se finaliza la jumătatea anului 2014, iar delegarea operatorilor se va produce în cursul anului 2015, comunicat CJ Sibiu

Ca de fiecare dată, o parte importantă din cheltuieli este reprezentată din ceea ce este alocat capitolului Transporturi: 72,9 milioane de lei sunt alocaţi acestui capitol în 2014, cu 17% mai mult decât în 2013.
Investiţiile în Spitalele administrate de CJ Sibiu reprezintă 5,4% din cheltuielile bugetate pe acest an, adică 17,3 milioane de lei.
Cultura are un buget de 35,5 milioane de lei, investiţiile în cadrul CNM Astra fiind printre cele mai importante.
Pe lângă cele peste opt milioane de lei pe care le "consumă" programul Laptele şi cornul, Învăţământul mai are în bugetul judeţului Sibiu alte 14 milioane de lei, reprezentate de cheltuielile cu personalul, având în vedere instituţiile de învăţământ special din subordinea CJ Sibiu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

alex

Acum 10 ani

minciuni ca e mai mare bugetul minciuni!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus