Duminică,
05.05.2024
Partial Noros
Acum
15°C

FOTO. Cui nu-i mai merg afacerile de cand s-a deschis autostrada?

Inclusiv formularea de ”turism de autostradă” a apărut în decembrie trecut, când a fost deschisă circulația pe trei din cele patru tronsoane ale autostrăzii Sibiu – Orăștie. Cu toții s-au bucurat, însă pentru unii sibieni deschiderea autostrăzii a adus și încasări mai mici.

La restaurantul de la parterul motelului este aproape plin. Șoferi, navetiști, oameni de-ai locului, din Săliște. E vorba de modelul de la intersecția dintre DN1 și drumul înspre Săliște. ”Am făcut un calcul. La cazări, încasările au scăzut cu vreo 35%”, vorbește băiatul de la bar. Deocamdată nu sunt foarte neliniștiți: din cele patru tronsoane ale autostrăzii Sibiu – Săliște nu a fost deschis tocmai cel care pornește de la Săliște, așa că, deocamdată, legătura cu autostrada tot pe lângă motel se face. ”Dar, din toamnă, dacă ăștia deschid toată autostrada... nu știu ce va fi”.

Bănuiește ce va fi bărbatul ce vinde la benzinăria de lângă motel, situată pe sensul de mers Sibiu – Săliște. Pe aici, mașinile trec rar de tot. Bărbatul se uită la televizor și chiar se miră când un șofer apărut parcă de nicăieri vine să cumpere. Un pachet de țigări. ”O să ne închidă. Merge tot mai prost”.

”Ne reorientăm”

Ilie Voicu stă pe canapea în cantina pensiunii sale muncitorești, situată între dealul Săcelului și Cristian. Pentru el, deschiderea autostrăzii înseamnă reducerea drastică a clienților. Deocamdată mai funcționează, pentru că asigură cazare și masă pentru muncitorii care mai au de terminat lucrările la centură, undeva până prin aprilie – mai anul acesta. După aceea... ”Deocamdată, nu-s speriat. De bucurat, mă bucură că fac autostrada, ar fi culmea să fiu supărat. Trebuie să fim realiști, este un lucru bun”. Ilie Voicu a început să facă afaceri aici de prin 1996, iar din 2004 a deschis pensiune și restaurant. După ce o să îi plece și ultimii clienți ar vrea să se reorienteze. ”Acum, să zicem că eu am o pensiune ce poate fi catalogată la o stea. Dar mă gândesc să transform totul într-o pensiune pentru turiști, să atrag străini. Eventual să fac un teren de sport, că spațiu este, și să atragem și echipele de fotbal în cantonamente”, cugetă Ilie Voicu.

La doi pași de el mai este un restaurant – motel, Izabel, unde parcarea este goală. ”Au scăzut vânzările, dar acum nu putem spune dacă din cauza deschiderii autostrăzii sau pentru că e ianuarie-februarie perioada cea mai proastă a anului”.

Noroc cu ”cei ce ratează”

Intrarea pe autostrada Săliște – Sibiu, continuată de centura ocolitoare a Sibiului cu profil de autostradă se face în dreptul orașului Săliște, pe drumul către Aciliu, pe un traseu pe care mulți șoferi de cursă lungă nu îl cunosc încă sau, pur și simplu, ”îl ratează”. Aceștia mai asigură încă ceva clientelă pentru benzinăria din Cristian, arată angajații de aici. ”Se simte că s-a deschis autostrada, au scăzut vânzările, dar nu așa de mult încât să ne sperie că dăm faliment. Dinspre Sibiu către Săliște nu mai circulă aproape nimeni, dar dinspre Săliște mai vin încă mulți care ratează intrarea pe autostradă”, explică angajații benzinăriei. ”Mai mare problemă va fi când se deschide toată autostrada. Bine, noi mai avem drept clienți oamenii din zonă și firme de transport cu care avem contract, dar când se deschide autostrada...”

Lotul III al autostrăzii Sibiu – Orăștie măsoară 22,11 km și este situat între Săliște și Cunța (județul Alba) și ar trebui deschis, potrivit noilor termene oficiale, în septembrie 2014.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 554

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus