Sâmbătă,
04.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Atractiile principale ale Festivalului International de Muzica Sibiu – Hermannstadt, 24-31 mai

Dirijorul Christian Badea si managerul Alexandru Solonaru au organizat astăzi o conferință de presă, la Ateneul Român din București, în care au vorbit despre ediția din acest an a Festivalului Internațional de Muzică Sibiu – Hermannstadt, care se va desfășura între 24 si 31  mai.

"Eu m-am întors după mulţi, mulţi ani de absenţă, m-am întors în România în 2007. Am dirijat şi la Filarmonică, şi la Orchestra Radio, dar am avut o experienţă care a fost destul de interesantă, în 2008. În 2008, un foarte bun prieten de-al meu, de copilărie pot spune, care era Dorel Paşcu Rădulescu, care era preşedinte la Universitatea Naţională de Muzică, un muzician şi un om extraordinar care m-a înţeles de la început, din primul minut când i-am zis că, pentru mine, raţiunea de a mă întoarce în România nu este ca să fac câteva concerte la Filarmonică sau la Radio. (...)", a spus Christian Badea, citat de Mediafax, precizând că, datorită faptului că a lucrat întotdeauna cu generaţia tânără de muzicieni şi mulţumită profesorului Leonard Bernstein, care i-a transmis, printre altele, principiul foarte important şi de bază "când ştii, trebuie să mai şi dai înapoi", s-a conturat ideea festivalului.

Badea a povestit că Dorel Paşcu i-a aranjat nişte masterclass-uri la Conservator, prin intermediul cărora a reuşit să-i cunoască pe tinerii români.

"I-am cunoscut în mod personal, am lucrat cu ei în fiecare zi, multe multe ore. (...) Am făcut asta fiindcă mă interesa să ştiu unde suntem, cunoşteam deja orchestrele noastre şi acum îi cunoşteam şi pe tineri. (...) Acum pot să spun că am nu numai o idee, dar am o cunoştinţă destul de detaliată, cunosc oamenii, cunosc situaţia şi, încetul cu încetul, mi-am dat seama că, dacă vin în România şi dacă încerc să mă inserez cât de cât în viaţa artistică a ţării, motivul cel mai important şi singurul motiv, cred eu, ar fi acela de a da ceva înapoi, de a lucra cu această generaţie tânără, care, ca peste tot, dar mai ales în ţara asta, are nevoie de mult ajutor", a declarat Christian Badea, conform Mediafax.

Prin urmare, a înfiinţat Fundaţia Română pentru Excelenţă în Muzică (FREM), pentru a crea un cadru în care artiştii tineri români şi nu numai să se întrunească şi din această "osmoză artistică să se creeze nişte lucruri pozitive" şi să se rezolve anumite probleme.

"România este o ţară unde două lucruri se întâmplă. În primul rând, continuăm - din cauză că românul e născut muzician şi poet cum ştim foarte bine şi din cauză că acesta totuşi este teritoriul lui Orpheus, adică aici s-a născut muzica (...) - continuăm să avem talente. Talentele ies. Talentele răzbesc. Din păcate, nu atât de multe cum erau odată, dar totuşi talente se întâmplă. Mi-a făcut o enormă plăcere să găsesc tineri, aproape copii, foarte, foarte... foarte tineri, dar în acelaşi timp foarte clari pe drumul unei cariere importante. Problema e ce faci de la 10 ani până la 20 de ani. Progresezi sau te strici? (...) România are două lucruri: în primul rând talente. Talentele continuă şi sunt încurajarea mea şi sunt motivul pentru care am făcut această fundaţie şi pentru care lucrez. Al doilea este faptul că România este ţara aparenţelor. (...) Există un eroism şi un idealism pe care multe persoane le au şi îi felicit, am admiraţie pentru ei, fiindcă este foarte, foarte greu aici, continuă să încerce să facă nişte lucruri foarte, foarte bune. (...)", a mai spus dirijorul.

Festivalul Internaţional de Muzică Sibiu - Hermannstadt se va desfăşura în perioada 24 - 31 mai şi va găzdui artişti de prestigiu internaţional, precum Cvartetul Borodin, Giuliano Carmignola, Mario Caroli, Tamas Varga, Christian Badea, Dario Bonuccelli, Martin Owen, precum şi unii dintre cei mai promiţători tineri muzicieni din România. Acestora li se va alătura Vlad Maistorovici, compozitorul invitat al evenimentului, Mozart Kammerphilharmonie, orchestra în rezidenţă a festivalului, formată din muzicieni români şi europeni, şi alţi invitaţi de marcă. Împreună, vor interpreta capodopere ale repertoriului clasic (Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Franz Schubert şi Ludwig van Beethoven) şi ale repertoriului contemporan (Anton Webern, Olivier Messiaen şi György Ligeti), într-o serie de concerte simfonice, concerte camerale, recitaluri solistice şi evenimente educative, în locuri simbolice pentru istoria şi cultura oraşului.

Christian Badea a menţionat că a ales Sibiul pentru acest festival pentru că are un centru vechi foarte frumos şi multe locuri unde se poate face muzică. În plus, a avut sprijinul autorităţilor din Sibiu, care "au înţeles un lucru: cultura este foarte bună pentru oraş, din punct de vedere economic".

"M-am dus la Sibiu, din cauză că am găsit o deschidere, o înţelegere şi pentru că scena Sibiului este o scenă foarte potrivită pentru un festival internaţional de muzică", a precizat dirijorul.

Astfel, Biserica Romano-Catolică "Sf. Treime" va deveni scena celor trei concerte simfonice susţinute de Mozart Kammerphilharmonie sub bagheta dirijorului Christian Badea, cu participarea unor solişti de clasă mondială. Festivalul se va încheia cu "Recviemul" de Mozart, concerte pentru care ansamblului Mozart Kammerphilharmonie i se va alătura corul festivalului. Sala Astra va găzdui recitalurile legendarului Cvartet Borodin, în premieră în România cu acest prilej. Biserica Evanghelică "Sf. Ioan" va deveni spaţiul de expresie al generaţiei tinere de artişti şi al muzicienilor români remarcabili aflaţi la începutul unor cariere internaţionale, fiind susţinuţi de fundaţie.

Tema festivalului este "Amadeus", care reprezintă ecoul modern al legăturilor dintre Sibiu şi Viena, în epoca lui Mozart.

Totodată, Christian Badea a vorbit despre concertele educative şi sociale pe care le vor susţine.

"În momentul când ai primit nişte bani de la comunitate, trebuie să dai înapoi la această comunitate. Deci, noi primim nişte bani de la Sibiu şi atunci mergem şi facem concerte în centrele sociale, în azile, în spitale, la cei care nu pot să vină la concerte şi care nu au încă o idee sau poate n-au posibilitatea să descopere muzica clasică şi ce frumoasă este. Concertele sunt scurte, sunt cu piese accesibile. Facem şi concerte educative, pe care le facem în şcoli şi licee, cu tinerii noştri, care au 19-20 (de ani, n.r.), unde sunt copii de 16-17 ani, ca să vadă cum cântă şi poate o să fie şi ei interesaţi", a completat dirijorul.

De altfel, festivalul a beneficiat de un concert inaugural pe 24 mai 2013, la Sibiu, sub bagheta maestrului Christian Badea. Publicul entuziast, adunat într-un număr impresionant la Biserica Romano-Catolică "Sfânta Treime" din Sibiu, a confirmat încă o dată interesul ridicat al sibienilor - şi nu numai - pentru muzica clasică.

Dirijorul Christian Badea este celebru pentru activitatea sa muzicală în cele mai mari centre artistice ale lumii, de la Carnegie Hall şi Metropolitan Opera din New York la Suntory Hall din Tokyo, Concertgebouw din Amsterdam, Opera de Stat din Viena, Salle Pleyel din Paris şi Sydney Opera.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

8 comentarii

joseph

Acum 10 ani

Christian Badea e un titan, e un mare privilegiu că a ales sa vină la Sibiu.
Raspunde

SB

Acum 10 ani

Bravo!
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

BRAVOVISIMO PRIMARIA SIBIU IN FRUNTE CU STIMABILUL IOHANNIS
Raspunde

@3

Acum 10 ani

Zici ca esti pupenklausi ala care se cheama S A.
Raspunde

vm

Acum 10 ani

nu inteleg concerteaza si Primaria sau primarul ,Sibiul a avut intotdeauna concerte remarcabile ,ar fi bine ca tot mai multa lume sa fie atrasa de acest gen ,interesul a fost mare spre exemplu in vara la cele trei zile de concert simfonic din Piata Mare ,
Raspunde

sibianul intreaba

Acum 10 ani

Nu inteleg un lucru. Filharmonica de stat Sibiu, a organizat evenimente mai mici, mai mari de muzica simfonica. De ce nu au creditat pe niste operatori veniti din afara sibiului cu 80.000 de Euro sa faca evenimentul acesta? Cu siguranta puteau sa faca si Filharmonica. De ce este aceasta politica mai nou la primaria, operatorii din Sibiu sunt pusi la rece, si se aduce din aceasi profil alti operatori, si se crediteaza ei din start cu bugete enorme la prima editie. De ce nu se incurajeaza productia orasului, de ce nu operatorii culturali de valoare din SIBIU nu sunt pusi in valoare de catre PRIMARIA SIBIULUi?
Raspunde

pt. 6.

Acum 10 ani

Poate ca daca mai exersati, va cheama si pe voi.
Raspunde

nemilosu

Acum 9 ani

Bre Dobre!!!!Poate dati si orele de desfasurare, poate dati si locatiile exacte, unde intrarea este libera si unde se plateste...asa...ca o stire adevarata.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus