Primăria Sibiu prin Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat a atribuit un contract de aproape 50.000 de euro prin care practic demarează proiectul care vizează reabilitarea și reamenajarea spațiilor de învățământ ale fostului liceu CFR de pe strada J. S. Bach.
Abandonat de mai bine 12 ani, timp în care a fost subiectul unui proces de retrocedare, fostul Liceu CFR se află în prezent într-o avansată stare de degradare. Primăria Sibiu intenționează să-l modernizeze și să-l reintroducă în circuitul școlilor din Sibiu, prima fază reprezentând-o întocmirea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții.
Conform anunțului de atribuire directă, publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, primăria Sibiu a cumpărat ”Servicii de reabilitare imobile în vederea amenajării spații de învățământ” (DALI+ Verificare documentație de către verificatori atestați +obținerea avizelor), în valoare de 238.000 de lei, respectiv 48.319 euro.
Caietul de sarcini prevede că durata contractului este de trei luni pentru faza DALI și obținerea avizelor. Asta înseamnă că în vara aceasta, după ce va avea toate documentele și avizele necesare, primăria va putea demara licitația pentru modernizarea efectivă a imobilelor, existând astfel posibilitatea, cel puțin teoretică, ca fosta școală să intre în circuitul învățământului sibian începând cu anul școlar 2024-2025.
Oficialii Primăriei Sibiu au anunțat deja că în noile spații de învățământ vor învăța elevii de la Liceul Textil, spațiile lăsate libere de ei urmând a fi preluate de Colegiul Național ”Octavian Goga”. Se urmărește astfel eliminarea aglomerației din colegiul unde învață peste 1.900 de elevi și eliminarea schimbului de după amiază. Totul se va putea face după modernizarea clădirii Liceului CFR.
”Deocamdată suntem în faza de realizare a expertizei, se face auditul, de lucrează la faza DALI și, în vară, sperăm să dăm drumul la proiectul tehnic în paralel cu execuția. Doar după ce vor fi gata aceste etape vom ști cât va dura până la finalizare. Aici, la CFR, se dorește a fi adus Liceul Textil. Vor avea un spațiu generos, cu ateliere și tot ce le trebuie. Nu cred că va fi foarte mult de lucru pentru că nu se clădește nimic nou, ci se reabilitează. După finalizarea și mutarea Liceului Textil, atunci se va extinde și liceul Goga în spațiul care este în vecinătatea lui”, a declarat pentru Turnul Sfatului Simona Pop, şeful Serviciului Public de Administrare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar de Stat din Primăria Sibiu, într-un interviu acordat Turnul Sfatului.
Context
În primăvara anului 2010 Inspectoratul Școlar Județean Sibiu anunța comasarea Liceului CFR cu Liceul COMPA, toți elevii care învățau aici mutându-se forțat pe strada Henri Coandă. Motivul ținea de revendicarea Consistoriul Evanghelic privind retrocedarea imobilului. Din acel moment un gard înalt a împrejmuit curtea școlii și totul a fost lăsat în voia naturii. Buruienile și copacii a crescut suficient cât să ascundă aproape complet fațada clădirii, care și ea arată semne masive de eroziune și distrugere. În urmă cu 12 ani aici învățau sute de elevi care sperau să devină mecanici, ingineri, lăcătuși, electricieni, constructori, chimiști sau geografi.
Inițial Comisia specială pentru retrocedare a dat dreptate Primăriei Municipiului Sibiu, Biserica Evanghelică contestând decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție. Și aici tot primăria a avut câștig de cauză. În cele din urmă, după aproape 12 ani, clădirea fostului Grupul Școlar Transporturi Căi Ferate Sibiu a reintrat în proprietatea municipalității. Oficialii Bisericii Evanghelice spuneau că, indiferent de decizia instanței, clădirea tot școală urma să fie.
Citește și:
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 3675
Ultimele comentarii
Acum 57 minute
R
Acum 59 minute
Emil
Acum 1 oră
Barbatie nu pubertate
Acum 1 oră
Ticlazau
Acum 1 oră
Emil