Sâmbătă,
04.05.2024
Parțial Noros
Acum
22°C

Ce poti face in weekend la Sibiu

Pentru cei care nu vor să stea în casă la sfârşit de săptămână, variantele de patrecere a timpului liber sunt competiţiile sportive de la Arena Platoş, recitalurile dedicate Zilei Naţionale a Culturii şi spectacolele de teatru.

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu marchează ziua de naştere a poetului Mihai Eminescu şi Ziua Naţională a Culturii printr-o serie de recitaluri de poezie programate pe tot parcursul lunii ianuarie, în mai multe spații publice ale Sibiului, licee și școli generale. Recitalurile actorilor sibieni au devenit deja o tradiţie şi au loc de mai multe ori pe an, fiind dedicate unor personalităţi culturale importante ca Lucian Blaga, Octavian Goga şi Radu Stanca. Intrarea la toate recitalurile se face gratuit, în limita locurilor disponibile.

Vineri, de la ora 12:00 la Colegiul „Octavian Goga”, Renate Müller Nica şi Cătălin Neghină prezintă „Dulcea mea doamnă/Eminul meu iubit''. În aceeaşi zi, de la ora 19:00, la ArtCafe Lerida Bucholtzer va avea loc „Misteriosul timp'', iar de la ora 19:30, la ArtCafe, Cătălin Neghină prezintă recital din scrierile politice ale lui Mihai Eminescu.

Vineri, de la ora 19:00, actriţa Ofelia Popii revine în faţa publicului cu piesa „Îmi place cum miroşi”, regia Şerban Puiu.

Textul pus în scena la Sibiu se concentreaza în jurul a trei protagonisti: Andy Hobart (Adrian Matioc), Norman Cornell (Ciprian Scurtea) si Sophie Rauschmeyer (Ofelia Popii). Povestea celor trei este fixata undeva în San Francisco, în anii ‘60, si se desfasoara în jurul unui triunghi amoros. Andy si Norman sunt doi tineri cu ideologii radicale, care împart acelasi apartament, ce serveste si drept sediu pentru mica lor afacere, redactia ziarului Prabusirea. Sophie este o fosta înotatoare olimpica, sustinatoare a politicii americane, care se muta în apartamentul de lânga cei doi. Norman se îndragosteste la prima vedere, dar Sophie nu îi împartaseste sentimentele. Având în vedere obsesia lui Norman pentru Sophie, Andy se hotaraste sa o angajeze doar pentru a-l determina pe acesta sa scrie în continuare pentru ziar.

Teatrul Național „Radu Stanca” și Departamentul de Artă Teatrală al Universităţii „Lucian Blaga” îi invită pe sibieni la premiera spectacolului „Jubileul” după A. P. Cehov, chiar în ziua aniversării a 155 de ani de la nașterea scriitorului (17 ianuarie 1860). Reprezentația va avea loc la Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte Sibiu, sâmbătă seara, cu începere de la ora 21:00.

Tot la Teatrul Naţional „Radu Stanca”, în acest weekend se vor juca cele mai noi producții realizate de Secția Română, în regia lui Radu Afrim: „Girafe”, Fabula urbană #1 şi „Bizoni”, Fabula urbană #2.

Sâmbătă, 17 ianuarie și duminică, 18 ianuarie, de la ora 19:00 vor avea loc primele reprezentații din acest an ale pieselor dramaturgului catalan Pau Miró, cărora le dă viață scenografia semnată de Dragoș Buhagiar și coregrafia Andreei Gavriliu.

Piesele „Bizoni” şi „Girafe” au fost scrise în anii 2008-2009 şi fac parte din Trilogia fabulelor urbane, alături de piesa „Lei”. Radu Afrim spune că le-am putea numi Trilogia maşinii de spălat, pentru că au în centru acest obiect aparent banal, dar care a revoluţionat viaţa femeii în secolul trecut. „Girafe”, Fabula urbană #1 explorează tema cuplului fără copii, complicând intriga prin adaptarea criticii epocii de dictatură a anilor ’50 din Barcelona la realităţile autoritare din România anilor ’68.

„Am adus acţiunea din „Girafe” în România anilor 1968 - 1970, decorul şi estetica jocului sunt mai realiste. În schimb, acţiunea din „Bizoni” se petrece în zilele noastre şi este vorba despre o dramă de familie. Ambele sunt piese sociale, fără a fi enervante social”, declară Radu Afrim.

Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrului din bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, cu următorul program: Marţi - Sâmbătă - 11:00 – 18:00; Duminică - 10:00 - 14:00; Luni – închis. Informații la tel.: 0369 101578; E-mail: [email protected].

Teatru pentru copii

Teatrul pentru Copii și Tineret „Gong” Sibiu prezintă sâmbătă, de la ora 18:00, spectacolului „Prințesele – Spion” în regia lui Robert Bălan, după un text original de Elena Vlădăreanu.

Povestea din spectacolul „Prințesele – Spion” este una contemporană, autorii încercând să explice o problemă frecvent întâlnită în orașele din România – distrugerea parcurilor și a spațiului verde – pe înțelesul unor copii între trei și cinci ani. Spectacolul este o modalitate performativă pentru activarea conștiinței civice a copiilor în domeniul ecologic. Producția afirmă dreptul parcului de a exista și dreptul copiilor la spațiul verde. Cu o folosire neașteptată a spațiului de joc, cu muzică ritmată și personaje fantastice pe care copiii le vor îndrăgi, „Prințesele – Spion” îi va ajuta pe cei mici să înțeleagă cât de important este un copac și, totodată, să creadă în puterea lor de a schimba lucrurile.

Tot la Gong, duminică, de la ora 11:00 copiii sunt aşteptaţi la un alt spectacol îndrăgit ”Frumoasa şi Bestia” .

Ski și snowboard pentru familii

Cea de-a doua ediție a concursului de ski și snowboard dedicat exclusiv familiilor va avea loc în weekend în complexul Arena Platoș din Păltiniș.

Prima ediție a acestui concurs a fost primită excelent, la start s-au aliniat peste 20 de familii care s-au întrecut pentru marele premiu. Iar distracția a fost maximă, cu puștani de 4-5 ani sau bunici trecuți de 60. Concursul este unul de tip slalom special și va avea loc pe pârtia B1.

Sâmbătă, înscrierile vor fi deschise la ora 9:00 în apreski și se vor închide la ora 11:20. Cei care doresc să se înscrie în avans o pot face prin email, pe adresa [email protected]. Pentru înscrierea în concurs fiecare familie trebuie să fie reprezentată de minim trei membri, doi adulți și un copil sau un adult și doi copii. Concurenții pot utiliza atât schiuri cât și plăci de snowboard.

Competiția este compusă din două manșe iar cei mai buni timpi realizați de fiecare dintre membrii familiei vor fi cumulați pentru rezultatul final care va genera punctajul de concurs. Ratarea unei porți de slalom duce automat la descalificarea concurentului pentru manșa respectivă. Concursul nu are taxă de înscriere însă se va achita o garanție de 30 de lei pentru numărul de concurs, garanție care va fi returnată la finalul competiției.

Concursul va începe la ora 11:00.

„Arena Platoș este un complex gândit special pentru familii. Am investit multă atenție în școala de ski, în centrul de închirieri, în modalitățile de petrecere a timpului atât pentru cei mari cât și pentru cei mici. Cursa dedicată familiilor este unul dintre cele mai atractive evenimente pentru noi și pentru prietenii noștri care vin sezon de sezon la Arena Platoș”, spune Martin Freinademetz, unul dintre patronii complexului de ski și snowboard din Păltiniș.

foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus