Sâmbătă,
25.09.2021
Ploi Scurte
Acum
12°C

Casa Buna. O sansa in fata usilor inchise

Pe strada Bieltz, în faţa casei parohiale evanghelice. O casă a tristeţii dar, în acelaşi timp, a speranţei. „Casa Bună”. Pentru noi, trecătorii, e doar un abţibild lipit pe o poartă, sub o sonerie. Poate nici nu ne punem întrebarea, ce-o fi după acea poartă înaltă? Pentru cei care au trecut pragul casei înseamnă însă drumul spre o şansă. Pentru că asta face Casa Bună. Oferă şanse oamenilor cărora soarta le-a refuzat-o. 
Casa Bună este un centru social care întinde o mână de ajutor celor care nu au o casă, nu au un blid cu mâncare caldă în faţă. Oamenilor care îşi târâie pingelele în fiecare zi pe stradă, prin ploaie şi noroi, cu gândul spre trecut şi nu spre viitor. De-a lungul vremii, din anul 1998 încoace, pe la Casa Bună s-au perindat sute de oameni. Durerea lor parcă a rămas impregnată în pereţii trişti ai casei care spun poveşti ce îţi chircesc sufletul. Care te fac să te simţi mic şi insignifiant. Ce-ai putea spune în faţa unei femei cu doi copii, fugărită prin tot judeţul de un soţ violent? Cum l-ai putea îmbărbăta pe micuţul care se teme să meargă la şcoală pentru că a pierdut un an de învăţământ ascunzându-se împreună cu mama şi sora lui prin tot felul de cotloane, de teama pumnului greu care îi întâmpina în fiecare seară acasă? O mână de jucării stau pe masa celor doi copii. Primele pe care le-au văzut în viaţa lor. Trist, nu?
Sau puneţi-vă în locul bătrânului care câştigă 217 lei pe lună. Explicaţi-i lui cum e cu viaţa. Bolnav psihic, fără casă, fără nicio umbră de speranţă, lucrează în fiecare zi ca tâmplar la un atelier de pe strada Mitropoliei. E găzduit în Casa Bună cu tot dragul de asistenţii sociali care urcă în fiecare dimineaţă bolovanul sisific pe dealul tristeţii iar în următoarea dimineaţă o iau de la capăt. „Sunt oameni fără casă, care vin aici cu problemele lor, medicale, economice. Noi încercăm să îi reabilităm. Să le găsim un loc de muncă, să îi ajutăm două-trei luni până reuşesc să pună ceva bani deoparte iar apoi le căutăm o chirie pe care să şi-o permită”, spune Ana-Maria Dobre, psiholog în cadrul Casei Bune. 
Proiectul a început în anul 1998, când un diacon evanghelic a avut ideea înfiinţării unei instituţii de ajutorare a bărbaţilor fără adăpost. O asociaţie austriacă a cumpărat clădirea în care funcţionează centrul şi a donat-o Forumului Democrat al Germanilor pentru a fi folosită în scopuri sociale. Cei mai mulţi dintre cei care bat la uşa Casei Bune sunt, de cele mai multe ori în stare critică. Bătuţi, bolnavi, fără acte şi, cel mai grav, fără asigurare medicală. Oameni cărora sistemul le-a închis uşa. Primul pas, sunt evaluaţi medical iar în cazurile în care este necesară internarea, fundaţia suportă toate costurile. Cât timp locuieşte în Casa Bună, fiecare dintre cei incluşi în program pune deoparte o anumită sumă de bani din câştigurile sale. Aceşti bani vor fi avansul chiriei pe care o vor plăti în momentul în care se vor muta din Casa Bună. Practic, fundaţia le oferă lunile de linişte financiară prin care să se poată pune pe picioare. 
Să discutăm cifre. Casa Bună are un rezultat impresionant. În anul 2008, aproape 90% dintre cazurile ajunse în acest centru social şi-au găsit o rezolvare fericită. Adică au plecat din Casa Bună spre o locuinţă a lor, luată în chirie, cu un serviciu mai prost sau mai bine plătit. Dar au pornit pe picioarele lor. Restul... problemele psihice, în general, sunt cel mai mare inamic al asistenţilor sociali. E semnul că e prea târziu. 
În timp ce instituţiile de stat aruncă milioane de euro pe fereastră fără vreun rezultat, Casa Bună se zbate la limita existenţei. Fondurile externe se împuţinează iar din ţară nu se arată nicio speranţă. În total, într-un an de zile, fundaţia cheltuie în jur de 30 de mii de euro pentru a susţine acest întreg proiect. O sumă modică, dacă luăm în calcul rezultatele. 90% dintre oameni reintegraţi în societate. În lipsa unor sponsori, Casa Bună va fi nevoită să îşi închidă porţile. Şi ar fi păcat, pentru că România zilelor noastre nu îţi oferă prea multe şanse. Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus