Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
17°C

„Noi avem companii cu 3.000 de angajati, voi aveti tehnologie mai noua”

Profesor doctor Ashrafur Rahman şi profesor Mohan Baral, ambii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Dhaka, Bangladesh, au vizitat în ultima jumătate de an de două ori Sibiul.

Au venit printr-un parteneriat cu Universitatea „Lucian Blaga” să vadă cum se face carte la noi şi la ce nivel tehnologic sunt fabricile de textile din România. Săptămâna trecută au plecat mai mult decât impresionaţi.

Experienţa academică

Ambii profesori recunosc sincer că până să ajungă la Sibiu nu auziseră decât de Gheorghe Hagi şi că au avut un mic şoc atunci când s-au trezit la minus 3 grade în timp ce la ei acasă erau 24 de grade Celsius. Însă au trecut repede peste diferenţele culturale. Primele contacte cu mediul academic sibian le-au avut la Facultatea de Ştiinţe din cadrul ULBS, unde au avut mai multe seminarii cu studenţii. „Trebuie să spun că studenţii de aici sunt foarte prietenoşi şi foarte interesaţi să afle cât mai multe despre ţara din care venim noi. Ne-am întrebat o groază de lucruri despre universitatea noastră, dar şi despre cultura asiatică. Unii dintre ei chiar păreau foarte dornici să ajungă să studieze la noi în Bangladesh. Nu poate decât să ne bucure acest lucru”, spune prof. dr. Ashrafur Rahman. „Ne-a surprisn acest interes pentru că mulţi studenţi au vrut să ştie ce oportunităţi de burse există în ţara noastră şi cum ar putea aplica”, completează prof. Mohan Baral. Ambii spun că din întâlnirile cu studenţii sibieni toată lumea a avut de câştigat, şi ei aflând foarte multe despre România. Una dintre difeneţele culturale majore observate de cei doi profesori în Sibiu este legată de respectul pe care îl arată elevii şi studenţii faţă de cadrele didactice şi persoanele mai în vârstă. „Nu pot să spun că este un lucru negativ, dar am observat asta în Europa în general. La noi există un alt respect al studentului în faţa profesorului. Aici, de multe ori se întâmplă ca nici la ore să nu se salute. La noi în Bangladesh, nu s-ar întâmpla niciodată aşa ceva”, spun cei doi profesori invitaţi.

Industria textilă sibiană

Dacă nu ştiaţi, Bangladesh este unul dintre cei mai mari exportatori în domeniul industriei textile din lume. Foarte multe lucruri din ceea ce noi numim „chinezării” sunt de fapt produse textile ce provind din Asia. Indiferent de ce s-ar spune despre calitatea acestor produse, în spatele lor se află o industrie foarte bine dezvoltată. O curiozitate aparate a celor doi profesori a fost gradul de dezvoltare al fabricilor de textile din Sibiu. Au planificat mai multe vizite în fabricile sibiene şi întâlniri cu directorii de producţie. „Am vizitat zilele acestea trei fabrici: una care produce haine, una care se ocupă cu produse textile pentru industria auto şi una care produce îmbrăcăminte pentru femei. Din ce am putut observa eu, noi avem companii mult mai mari, cu 3.000 de angajaţi, în vreme ce voi aveţi tehnologie mai nouă şi o medie de 300 de angajaţi să zicem. Din punct de vedere al calităţii şi al procesului tehnologic există unele diferenţe însă pot să spun că sunt destul de impresionat de ce am văzut. O diferenţă majoră pe care am observat-o se referă la costurile de producţie mult mai mari, de aici şi competiţia pentru supravieţurire pe piaţă este mult mai intensă”, spune Ashrafur Rahman. „Am avut multe discuţii cu directorii şi patronii acestor companii. Sunt mult mai interesaţi decât ne aşteptam noi de fabricile nostre şi liniile noastre de producţie”, spune şi Mohan Baral.

Premieră la ULBS

Prezenţa celor doi profesori la Sibiu a constituit o premieră pentru ţara noastră. Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu este prima din România care reuşeşte un schimb de experienţă prin programul Erasmus Mundus, al Comisiei Europene. „Ineditul acestui program nu constă doar în schimbul de experienţă pe plan academic ci pe toate planurile, social, cultural, intelectual”, spune Daniela Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale, Protocol şi Programe Comunitare al ULBS.

„ Spectacolul „Faust” a fost unul dintre punctele culminante ale vizitei noastre în România. A fost un moment pe care ni-l vom aminti foarte multă vreme de acum înainte. Foarte frumos, felicitări actorilor!”, prof. dr. Ashrafur Rahman.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

1 comentarii

cadrilater

Acum 12 ani

deci cei din Bangladesh au si tehnologia si mana de lucru mai multa si mai ieftina, au si materia prima ( bumbacul) studentii lor sunt politicosi cu profesorii, iar romanii vor bursele lor. Sau am inteles gresit?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus