Duminică,
02.10.2022
Parțial Noros
Acum
15°C

Strada Tribunei

Strada Tribunei este o strada atipică pentru cetatea medievală. Este una dintre puţinele străzi care în acest moment porneşte din Oraşul de Sus şi se termină în Oraşul de Jos. Strada apare în perioada construirii celei de a treia incinte de fortificaţii a Sibiului, în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Se presupune că strada fusese trasată pe marginea fortificaţiei. Ea lega curţile negustorile transilvăneni, cum era cea a bistriţenilor sau cea a sighişorenilor, cu Poarta Cisnădiei cea care mergea spre cetatea Cisnădiei şi spre Ţara Românească. Cum Poarta Cisnădiei era unica poartă din Oraşul de Sus, ne putem da seama de importanţa acesteia şi de a străzii ce astăzi poartă numele ziarului românesc de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Clădirile, în marea lor majoritate, sunt construite în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Dar există şi clădiri din alte perioade, începând cu cele din secolul al XVI-lea (înspre strada Centumvirilor) şi finalizând cu perioada interbelică (înspre strada Bălcescu). Cele mai importante clădiri ale străzii sunt clădirea Unicum, sediu actual al Galeriilor Contemporane a Muzeului Brukenthal şi casa în care a copilărit Emil Cioran.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

2 comentarii

mb

Acum 12 ani

Informatii gresite: Emil Cioran a copilarit in Rasinari, pe strada Tribunei a locuit in perioada cand a fost elev la Liceul Ghe Lazar (1924-1928); Pe urma, nicio cladire de pe strada respectiva nu dateaza din sec 16. Cele mai vechi au fost construite 100 de ani mai tarziu;
Raspunde

Nicolae Protopopescu

Acum 6 ani

Alte informatii gresite. Pe str Tribunei la nr 5 se afla probabil cea mai veche cladire. Este singura cladire fara etaj si are o vechime mai mare de 600 de ani Pe asta Italianul de la Standing House vrea sa o darime !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus