Vineri,
13.09.2024
Parțial Noros
Acum
21°C

Ioan Dutu este in continuare Mont Blanc

Ioan Duţu, alias Mont-Blanc figurează în registrele fostei securităţi cu un dosar de informator. În urma studierii dosarului, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), i-a dat primarului verdictul de colaborator al fostei securităţi. Ioan Duţu a acţionat în justiţie verdictul CNSAS şi în 26 mai 2010 a primit decizia: CNSAS a avut dreptate, primarul a fost colaborator. “Am pierdut în prima instanţă, dar am făcut recurs la Înalta Culrte de Casaţie şi Justiţie. Nu ştiu când va fi primul termen, de abia am înaintat recursul, probabil voi fi informaţi săptămânile viitoare. Până nu se termină procesul nu voi comenta nimic legat de acest subiect. Legat de legea lustraţiei, nu ştiu ce prevede, pentru că nu m-am uitat încă peste ea”, spune Ioan Duţu.

Preşedintele PD-L Sibiu, Ion Ariton evită să se pronunţe în acest caz: „în această fază nu pot face niciun fel de comentariu. Primarul mai are o cale de atac, acolo totul poate fi schimbat total”, a declarat Ariton.

CNSAS a cercetat la finalul anului 2008 trecutul primarului Ioan Duţu şi a descoperit că acesta a fost colaborator al Securităţii în perioada 1987 – 1989 sub numele conspirativ Mont Blanc. „Este opoziţia care lucrează. Sunt nişte acuzaţii penibile care aruncă cu noroi în persoana mea. Eu neg toate aceste acuzatii", spunea atunci Ioan Duţu.

„Informatorul „Mont Blanc», cu numele real Duţu Ioan, profesor la Şcoala Generală Chirpar a fost recrutat, la data de 27.03.1987 pe linia problemei „învăţământ". Analizând activitatea desfăşurată de această sursă, de la data recrutării şi până în prezent, au rezultat următoarele: în perioada de referinţă, aportul informativ al sursei a fost scăzut, furnizând un număr de 5 materiale informative în anul 1987 şi niciun material în anul 1988 ", se arată în raportul CNSAS, care citează nota de analiză a informatorului "Mont Blanc" încheiată la data de 13.06.1988 de lt. maj. Costea Dan.

Într-o altă notă citată de CNSAS se arată că: „La întâlnirea avută cu sursa, acesta a relatat faptul că, în cadrul CJOP – sediu, s-a discutat, în dimineaţa zilei de 14.03.1989, despre comunicatul publicat în ziar şi difuzat la radio despre trădarea unui diplomat. Discuţia s-a purtat între B. I. şi F. G., care şi-au exprimat mirarea că s-a întâmplat un asemenea lucru, exprimându-şi în acelaşi timp părerea că acest individ trebuia împuşcat ". Dosarul CNSAS poartă ştampila instituţiei şi semnătura preşedintelui Ladislau Antoniu Csendes.

"Notă informativă, 4.04.1987, olografă, semnată olograf cu numele conspirativ:

Sursa informează următoarele: în luna februarie 1987, sursa s-a întâlnit cu numitul M.A., în prezent muncitor la Balanţa, domiciliat în Sibiu. În discuţiile purtate, acesta i-a spus sursei că intenţionează să plece ilegal din ţară, deşi a mai fost condamnat o dată pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei. Afirmă, printre altele că a făcut armata la grăniceri şi cunoaşte bine zona de frintieră şi va reuşi sigur."

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

marian

Acum 14 ani

pd-l
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus