Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Adjunctul vamii din Sibiu si un politist, retinuti in cazul contrabandei cu parfumuri

De asemenea, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au pus sub acuzare încă cinci vameşi în dosarul în care a fost reţinut deja adjunctul vămii Sibiu şi un poliţist, pentru implicare într-o amplă afacere cu parfumuri şi ţigări de contrabandă.

Surse judiciare au declarat joi pentru Mediafax că procurorii DIICOT l-au reţinut pe Ş. M., adjunctul vămii din Sibiu, alături de un poliţist, cei doi urmând a fi duşi în faţa unui judecător, care va decide dacă îi vor aresta sau ei vor fi cercetaţi în stare de libertate, pentru contrabandă.

În acest caz, Tribunalul Bucureşti a decis, în 19 martie, arestarea preventivă a 12 din cele 14 persoane reţinute de procurorii DIICOT pentru trafic cu parfumuri şi ţigări de contrabandă. În cazul celorlalţi doi membri ai grupării, respectiv Gabriel Gocan şi Eugen Grosu, din cauza vârstei şi a stării precare de sănătate instanţa a luat măsura interdicţiei de a părăsi ţara.

Cele 14 persoane fuseseră reţinute de procurorii DIICOT în urma unor percheziţii domiciliare în Oradea, Sibiu, Călăraşi şi Bucureşti. În acest caz fuseseră puse sub acuzare 17 persoane, dintre două sunt funcţionari vamali, iar una are funcţia de comisar vamal.

În motivarea deciziei Tribunalului Bucureşti se arată că, potrivit interceptărilor, liderul grupării, Vurgun Vedat, cetăţean olandez de origine turc, a afirmat, după ce unul din tirurile cu marfă contrafăcută a fost capturat, că a luat legătura cu "ginerele ministrului Transporturilor" din Ungaria care ar fi putut să intervină să nu fie făcut controlul vamal. De asemenea, acesta purta discuţii cu o persoană din Belgia, astfel anchetatorii stabilind că mărfurile ajungeau în această ţară, dar şi în Olanda.

Judecătorul şi-a motivat decizia de arestare prin pericolul social pe care cei 12 îl reprezintă, pentru că s-au asociat "în vederea săvârşirii unor infracţiuni grave, de mare rezonanţă în zona în care s-au produs".

Instanţa a amendat şi faptul că această activitate se derula pe teritoriul mai multor state, liderii grupării infracţionale deţinând nuclee infracţionale locale în fiecare stat din cele aflate pe circuitul fizic al mărfurilor.

Anchetatorii au stabilit că, în 2009, Vurgun Vedat, cetăţean olandez de origine turcă, Kutlu Metin, cetăţean turc şi Mihai Lambadarie au constituit pe teritoriul României un grup infracţional organizat, specializat în introducerea în ţară de parfumuri de lux şi ţigări de contrabandă, prin folosirea la autoritatea vamală de documente nereale, ulterior bunurile fiind valorificate ilegal în ţară sau în străinătate.

Din cercetări a rezultat că gruparea care acţiona în România era parte a unui alt grup infracţional organizat, având ramificaţii internaţionale, specializat în contrabanda cu parfumuri şi ţigarete dinspre spaţiul asiatic către ţări din Uniunea Europeană, coordonat de Alibeyogullari Vahdet, cetăţean olandez de origine turcă.

Acesta din urmă coordona şi activitatea segmentului românesc al reţelei desfăşurată pe teritoriul Belgiei sau Olandei, stabilea comenzile de mărfuri din China sau Turcia şi porturile maritime de descărcare a containerelor, modalitatea de încărcare a mărfurilor în camioane şi ruta de transport pe teritoriul european până la destinaţia finală.

Vurgun Vedat, Kutlu Metin, Lambadarie Mihai şi Alibeyogullari Vahdet au cooptat în cadrul grupului şi alţi membri, responsabili de atragerea unor persoane influente în mediul autorităţilor vamale şi funcţionarilor vamali. Astfel, la grupul infracţional au aderat şi Cosmin Marin Dobre, Ovidiu Filip Bratu, Dan Şitoianu, Eugen Grosu, Dan Balamaci, Mircea Ninel Doncu, Gabriel Mihai Niculescu, Florin Ganea, Mihai Petrescu, Radu Dan Căpuşan, Mustafa Odev, Pavel Ghiuriş şi Gabriel Gocan.

În perioada august 2009 - martie 2010 au fost introduse în România, în această manieră, patru containere conţinând parfumuri de lux contrafăcute, de diverse mărci, în scopul livrării ulterioare către state din cadrul Uniunii Europene. Valoarea de piaţă a parfumurilor este de aproximativ opt milioane de euro.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Deontologul

Acum 14 ani

Ati dat numele vanzatorilor de parfumuri false din parcari, dar nu dati numele vamesului si politistului. Iata cum ii protejeaza acest ziar pe unii dintre corupti !
Raspunde

Tot deontologul

Acum 14 ani

Basca faptul ca initialele vamesului sunt gresite. Il cheama Adrian Serban, deci initialele nu sunt S.M. !
Raspunde

pentru deodoant....deontolog zic

Acum 14 ani

wooow....si acu, ca ai zis numele poti dormi linistit...!adevaratii corupti nu vor fii niciodata arestati...astia doar victime colaterale sa ii prosteasca si sa le inchida ochii celor ca voi care credeti tot!asta e romania cu oameni care vorbesc fara sa stie nimic concret!trist!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus