Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Ultimii monarhisti

Departe de văzul ochiului larg al publicului, o mână de oameni din Sibiu încă mai năzuiesc la Regatul României. Au revista lor trimestrială, au pasiuni, au Asociaţie.

 

Săptămâna trecută a avut loc una din întâlnirile monarhiştilor sibieni cu un reprezentant de la Bucureşti al Asociaţiei pentru Informare despre Regatul României – INFORR. Într-una din sălile închiriate pentru timp de o oră, sub un tablou cu chipul Majestății, o mână de oameni s-au interesat de starea Regelui Mihai, de cine i-ar putea succede la doritul tron, de ce ar trebui să facă.

Întâlnirea începe cu o rugăciune rostită de părintele Gheorghe Bogdan. ”Era 8 noiembrie 1945”,  amintește apoi părintele prima zi în care l-a văzut pe Regele Mihai. ”Au urmat apoi vremuri mai triste: acapararea țării de către trădători. Sibiul nu este numai un oraș turistic, ci și un oraș de rezistență. Cimitirul are mii de morminte cu oameni care și-au jertfit ani pentru acest crez”, povestește părintele. Îl ascultă cu toții în liniște: în majoritate, oameni ajunși la pensie. Femei, în special, doamne cu pălării și eșarfe elegante a căror atitudine trădează vechiul spirit al nobilimii românești.

Valentin Popescu, reprezentantul INFORR de la București, a adus cu el și niște insigne, cu însemnele Casei Regale, pe care să le poarte monarhiștii sibieni. Lucru ce nu pare simplu. ”Rostul purtării acestor insigne: trebuie să schimbăm ceva. Dar nu despre guvernare vorbesc, ci despre sistemul republican, care a venit însoțit de un sistem criminal. Cine are insigna, să încerce să o poarte. Dacă se poate căci, știu eu, mai sunt unii angajați în bănci, unde se impune o anumită conduită. Nu cerem noi numănui să-și sacrifice poziția”.

Momentul întrebărilor: ”Maiestatea Sa este bătrân, este mai mult plecat prin Elveția unde este o climă mai potrivită pentru Domnia Sa. Succesoarea e Principesa Margareta. Nu știu în ce măsură e pregătit Principele Nicolae pentru așa ceva, pentru succesiune”, își rostește îngrijorarea o doamnă ce pare să redacteze și un proces verbal al întâlnirii. Doamne vorbește din auzite, trage concluzia monarhistul de la București. ”Eu mă întâlnesc, în fiecare an, cu zece, 12 ori, uneori și mai des, cu Maiestatea Sa. Chestia că Regele e bolnav o aud, totuși, pentru prima dată. Regele Mihai nu este în țară pentru că nimeni nu-i cere nimic. Iar între cele zece persoane care au drept să ocupe tronul României, Principesa Margareta este pe poziția a doua prin decizia Regelui Mihai. Indiferent dacă place sau nu, este hotărârea Regelui”, rostește grav Popescu.

Promovarea, comunicarea sunt probleme importante, se decretează la următorul punct al discuțiilor. Singurul tânăr sub 30 de ani din sală, încuviințează. Totuși, ideea promovării regalității prin tricouri cu însemne specifice este respinsă. ”Nu cred că Regele va accepta propagarea unor astfel de principii pe tricouri. Pot să intuiesc și ce va zice: ce facem, activăm precum fotbaliștii?”.

Intervine, evident, și politica. În sală e și Lucian Filip, vicepreședinte în Biroul național de conducere al PNȚCD, care glăsuiește ce susținere ferventă a avut Casa Regală din partea țărăniștilor postdecembriști. ”Lăsați, că după moartea seniorului nu a mai fost așa”, o retează monarhistul de la București.

Ora monarhiștilor se scurge rapid, iar la final se împart insigne și ziarul Coroana de oțel. Monarhiștii sibieni își așteaptă răbdători rândul. Afară, în stradă, un grup de tineri cântă în cor manele.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

11 comentarii

Daniel

Acum 13 ani

Traiasca Maiestatea Sa Regele Mihai !
Raspunde

dimitrie

Acum 13 ani

bai daniele, pune mana pe istorie! titulatura exacta este cu ex.......oare la ce-ti foloseste incultura? un rege este rege doar atata timp cat este pe tron si-si exercita, legal, atributiile. cand nu mai intruneste acest titlu, nu-i decat un muritor de rand, ca tine, ca mine s.a. , chit ca \"o duce regeste\" din averile acumulate cinstit sau...
Raspunde

catre dimitrie

Acum 13 ani

ar fi cazul sa pui tu mana pe \"o carte\", nu mai pune mana pe istorie, rege este tot timpul, nu i se poate lua titlu, doar nu mai are nici o functie de executie in stat.
Raspunde

Daniel

Acum 13 ani

bai Dimitrie ba...ba Dumitre, tu stii cum s-a instalat in Romania institutia prezidentiala? Stii pe ce tancuri a venit ? De ignoranti ca tine, e plin Regatul Romaniei.Din pacate......
Raspunde

dimitrie

Acum 13 ani

lui 3 si 4: bateti campu\' , bai acestia, degaba faceti spume la gura! cu ce l-a cadorisit stalin, pe ex?, iar romania nu-i regat, bai argat! sunteti liberi sa credeti ce vreti, dar nu mai faceti voi pe \"regalistii\" ,ca nu obtineti, in plus, nici macar o floare pe mormant...
Raspunde

Daniel

Acum 13 ani

Domnule Dimitrie...esti jalnic, zau asa...sa spui ca Stalin la cadorisit pe Regele Romaniei. Regele a abdicat in urma presiunilor comunistilor, in urma amenintarilor acestora, ca urmare a unei regii diabolice instrumentate de regimul de teroare condus de Stalin.Romania a fost abandonata in bratele molohului bolsevic. Dupa abdicare, stim ce a urmat. Teroarea comunista a facut mii de victime, mii de tarani executati, romani liberi care, refuzau colectivizarea, puscariile pline de pline de detinuti politici, ofiteri, intelectuali de seama. Ce am pus in loc? Scursurile societatii, deveniti securisti, tortionari, secretari de partid, care au distrus Romania. Din pacate, dupa 1989, in urma loviturii de stat condusa de bolsvicul Ilici Ion Iliescu, calvarul Romaniei a continuat. Inregimentati in toate partidele politice aparute dupa asa zisa Revolutie, comunistii si securistii, deveniti acum capitalisti rosii, au continuat crimele impotriva Romaniei, impotriva poporului roman. Saracia in care ne zbatem acum, emigrarea in masa a tinerilor, a medicilor a tuturor oamenilor de valoare, lor li se datoreaza, domnule Dimitrie. Adica comunistilor de care vorbeam, care, au aruncat Romania intr-o criza morala fara precedent, in cei, as indraznii sa spun, 63 de comunism si neocomunism. Carol Intaiul a ridicat jugul lungii robii turcesti de pe umerii romanilor, iar Ferdinad Intregitorul Neamului a facut Romania Mare. Ganditi-va dumnevoastra, stimate domn, ce a facut Ion Ilici Iliescu.Sambata, 27 11 2010, la chiscurile de difuzare a presei, impreuna cu ziarul Adevarul, se distribuie cartea CRIMELE REVOLUTIEI. Va sugerez sa o cumparati. Dumnezeu sa va aiba in paza!
Raspunde

dimitrie

Acum 13 ani

domnule Daniel, aici, sincer, va dau dreptate, dar eu semnalam altceva... apropo, este de notorietate istorica, domnule, ca \"generalisimul\" l-a decorat cu o inalta distinctie sovietica pe ex-suveranul Romaniei, plus un avion, cand inca era pe tron! oare de ce? in rest, domnule, s-auzim numai de bine!
Raspunde

mihaela ionescu

Acum 13 ani

@dimitrie: persisti in ignoranta, sa nu zic prostie... in 62 de ani de intoxicare bolsevica s-au spalat creiere, s-a modificat istoria, s-a sters si s-a distrus tot ce era bun si frumos pe timpul regalitatii! doua generatii de om au trait in \"dictatura pseudo-stiintei\"... lasa aberatiile gen \"avioane, averi, trenuri etc\", mai citeste...
Raspunde

gigi contra

Acum 13 ani

ar fi frumos un regim monarhic constitutional dar nu se va mai intampla niciodata... frumos pentru ca nu am mai cheltui atat cu campanile electorale si nu ne-am mai pricopsi cu tatuci ca prezentul presedinte jucator... nu mai e posibil pentru ca avem o constitutie iar forma de guvernamant nu se va schimba decat prin razboi desi teoretic e posibil. Nu va mai injurati atat ca aveti dreptate cu totii ... dar hai sa fim realisti, ok? Nu monarhia salveaza Romania ci intelepciunea de pe urma a cetatenilor tarii asteia cand vor fi chemati la urne (unde ar trebui sa mearga, in primul rand, iar apoi sa incerce sa voteze ceva nou, ca astia de acum sunt legati intre ei prin santaje inimaginabile, atat puterea cat si opozitia). Nu e greu, zau asa.
Raspunde

depont

Acum 13 ani

Monarhia salveaza Romania !
Raspunde

Romanian Proud

Acum 13 ani

Eu am un respect deosebit fata de regailtate.Traiasca Majestatea Sa Regele Mihai I !!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus