Joi,
09.02.2023
Ceata
Acum
-15°C

Autostrada catre Orastie: de la 5,6 milioane de euro pe km

Preţurile cerute de ofertanţii la licitaţia pentru construirea autostrăzii Sibiu – Orăştie nu diferă cu mult faţă de cele operate pe centura Sibiului. Firmele din Italia şi Spania sunt cele care au cerut cele mai mici sume pentru proiectarea şi execuţia viitoarei autostrăzi.

Ofertele depuse în cadrul licitaţiei pentru proiectarea şi execuţia autostrăzii Sibiu – Orăştie pornesc de la o medie de 5,63 de milioane de euro, pentru un km de autostradă, şi ajung la 9,3 milioane, tot pe km. Potrivit unui document obţinut de cei de la Capital, cele mai bune oferte depuse în cadrul licitaţiilor organizate în februarie de CNADNR aparţin unor companii din Italia şi din Spania.

Viitoarea autostradă Sibiu – Orăştie va avea, pe teritoriul judeţului Sibiu, două tronsoane, în lungime de 16,1, respectiv 22,1 km. Pentru lotul cu numărul 4, cel de 16,1 km, au depus oferte şase companii sau asociaţii. Cel mai bun preţ este cel ofertat de joint-venture-ul rrena Scavi – Condotte – Cossi, format numai din firme italieneşti. Acestea susţin că pot proiecta şi executa cei 16,1 km în 30 de luni pentru suma de 90,66 milioane de euro, fără TVA, adică 5,63 mil. de euro pentru un km de autostradă. Preţul cerut de ei este cel mai mic ofertat în cazul loturilor care traversează judeţul Sibiu. Următorul preţ cerut în cadrul licitaţiei pentru lotul cu nr. 4 este de 110,79 de milioane de euro (6,88 mil. euro/km) şi aparţine celor de la J&P Avax, un grup de companii din Grecia. Cel mai mare preța fost ofertat de Eureca, un consorțiu italian: 9,3 milioane de euro, pentru un km de autostradă proiectată și executată.

Spaniolii, cei mai ieftini pe lotul 3

Pentru cei 22,1 km pe care ar trebui să îi măsoare lotul 3 al autostrăzii Sibiu – Orăștie, cel mai mic prețofertat este tot sub șase milioane de euro pe km. 131,92 de milioane de euro cer firmele spaniole OHL - Ideconsa-Peyber Hispanica pentru proiectarea și execuția ultimului tronson de pe teritoriul județului Sibiu. Cea mai mare ofertă depusă în cadrul licitației pentru acest lot este cea a asocierii de firme din Italia Balzola – FIP Industriale – 155,61 de milioane de euro.

În cadrul licitaţiilor pentru loturile autostrăzii Sibiu – Orăştie participă şi asocierea Max Boegl – Geiger, care a lucrat la secţiunea întâi a centurii Sibiului, secţiune cu profil de autostradă pe toată lungimea (14,8 km). Preţul cerut de ei în cadrul licitaţie pentru tronsonul numărul 2 este de 5,9 milioane de euro, pentru un km de autostradă proiectată şi executată.

Spre comparaţie, lucrările la secţiunea I a centurii ocolitoare a Sibiului au costat peste 78 de milioane de euro: 48,8 au fost plătite celor de la Max Boegl şi Geiger şi 22,9 milioane de euro, celor de la Todini, înainte să le fie reziliat contractul.

 

Ofertant                                  Preţ ofertat     Medie/km

 

Lot4 – 16,1 km

Tirrena Scavi – Condotte          90,66               5,63

J&P Avax                                    110,79             6,88

Copisa Aprivia                         112,72             7

Astaldi Euroconstruct              115,43             7,16

Secol Toto                                144,6               8,98

Eureca                                      149,8               9,3

 

Lot 3 – 22,1 km

OHL                                        131,92             5,96

Impregilo SpA                        143,99             6,51

Azil Delta ACM                       144,38             6,53

Impresa Pizzaroti                   145,03             6,56

Alpine AG                                148,7               6,72

Balzola - FIP                            155,61             7,04

 

Notă: Sumele sunt exprimate în milioane de euro şi nu conţin TVA

Sursa: Capital.ro

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

7 comentarii

Primul

Acum 11 ani

Ha ha: am vazut comentariul asta undeva: \"Cum se construiesc autostrazile in Romania.... Dumnezeu a vazut ca tot treceau oamenii din Iad in Rai si invers. Asa ca a hotarat sa construiasca un gard intre Rai si Iad. L-a chemat pe Sf. Petru, care era organizatorul de licitati al lui D-zeu. Acesta in urma consultarii caietelor de licitatii a gasit: un rus, american si un roman. D-zeu ii ia la intrebari: - Rusule, cat imi iei sa-mi faci gardul? - Iau 5000 euro, dar cu tehnologie ruseasca de ultima ora. - Americanule, cat imi iei sa-mi faci gardul? - Iau 10000 euro, dar cu tehnologie americana de ultima ora, cu senzori de miscare, cu stalpi de iluminat, camere video wireless, sateliti online nonstop etc. - Romanule, cat imi iei sa-mi faci gardul? Romanul se da aproape si-I sopteste la ureche: 15.000 de euro. - Pai si ce faci de banii astia? Romanul se sa mai aproape: - Pai 5000 de euro ii tin eu ca am castigat licitatia, 5000 de euro ti-I dau Tie ca mi-ai dat licitatia, iar 5000 ii dam rusului sa faca gardul.\"
Raspunde

al doilea

Acum 11 ani

:))
Raspunde

un sibian

Acum 11 ani

mega abureli cu firme italienesti sau spaniole...renumiti pentru neseriozitate si lucru de proasta calitate
Raspunde

alex

Acum 11 ani

Sibianule,vorbesti asa pentru ca nu ai fost in Italia si Spania care au mii si mii de KM de autostrada, in relief dificil de constrit, construiti numai de ei. Spania a ajuns deja la 13000 de km si inca nu se opreste de constrit ,fara sa mai adaug ca are cei mai multi km de tren de mare viteza din lume construiti fireste de firme spaniole. Ce bine era daca si romanii erau macar pe jumatate de seriosi ca ei pornind de la guvern si pana la constructori si soferi
Raspunde

true

Acum 11 ani

Autostrazile spaniole sunt cele mai bune din Europa, sa fie clar! Cat despre \"seriozitatea\" nemtilor, asta a ramas doar legenda, ne-am convins la Aeroportul International Sibiu. La fel si cu americanii si firma lor Bechtel!
Raspunde

adrian

Acum 11 ani

mda... aici iti dau dreptae. nu stiu cele italienesti, dar cel putin cele spaniole in tara lor sunt extrem de eficienti, cu lucru de o calitate extrem de buna si destul de repezi... pot sa iti spun fiindca lucrez in domeniu si aici... e clar si ai aici se dau spagi la greu... dar nu se face atata gura.
Raspunde

gbrl

Acum 11 ani

pot sa spun si eu despre Spania ca in anul 2005 sau 2006 au recordul mondial de km de autostrada terminati intr-un an: 650 km aproximativ. Intr-un an.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus