Duminică,
21.07.2024
Partial Noros
Acum
25°C

Teodor Tulpan va pleca in prima expeditie dupa accidentul in care si-a fracturat coloana

 

Alpinistul sibian Teodor Tulpan a anunţat, miercuri, că va pleca în prima expediţie după accidentul de parapantă în urma căruia şi-a fracturat coloana, ţinta sa şi a celorlalţi trei coechipieri fiind Vârful McKinley, de 6.194 de metri înălţime, transmite corespondentul Mediafax.
Alpinistul Teodor Tulpan, primul român care a escaladat Everestul, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că în 25 mai va pleca în prima expediţie după accidentul de parapantă de anul trecut.
"Expediţia a fost planificată iniţial anul trecut, dar, din cauza accidentului suferit în aprilie, am amânat-o pentru anul acesta. Sper să meargă cum am planificat de acasă", a declarat Teodor Tulpan.
El a adăugat că se simte în formă, în pofida accidentului de anul trecut.
"Am deja un an şi câteva săptămâni de la accident. Am fost la control la Bucureşti şi doctorul mi-a spus că s-au sudat bine oasele", a explicat Tulpan.
El a adăugat că expediţia care are ca ţintă Vârful McKinley din Alaska (6.194 de metri) va dura o lună şi va pleca împreună cu sibianul Adrian Andone, dar şi cu clujenii Ovidiu Raţiu şi Vasile Cipcigan.
Tulpan a menţionat că principalele impedimente ale expediţiei sunt transportul echipamentului, greu de 50-60 de kilograme, dar şi condiţiile meteo extreme, care pot însemna vânt cu viteze de peste 100-150 de kilometri pe oră şi temperaturi de minus 40 de grade.
Tulpan a precizat că, şi în perioada de pregătire a expediţiei a întâmpinat greutăţi, el fiind singurul dintre cei patru care a primit viză de şedere în America doar pentru trei luni.
"Am primit viză doar pe trei luni în America, cea mai democrată ţară din lume. La toţi le-au dat pe zece ani, mie pe trei luni şi numai în parcul naţional. Practic, nu am voie să mă duc altundeva. Am fost întrebat dacă am mai fost în alte locuri, dar nu prea a contat acest lucru. Probabil or fi crezut că sunt vreun traficant de droguri, ceva, dacă am mers tot în ţări precum Pakistan, Rusia, Mexic, Nepal. M-au întrebat de ce am stat două luni şi jumătate în Nepal, ce am căutat atâta timp în Everest. Am încercat să le clarific aceste lucruri, dar nu prea a contat. Probabil culoarea ochilor nu le-a plăcut", a declarat alpinistul.
Potrivit acestuia, expediţia va avea loc în perioada 25 mai - 21 iunie, iar costul este de 3.500 de euro de persoană.
În aprilie 2010, Teodor Tulpan a avut un accident de parapantă în urma căruia a suferit o fractură de coloană cervicală. Alpinistul a fost operat la Bucureşti, iar recuperarea a durat mai multe luni.
În iunie 2010, Tulpan declara că este fericit că poate merge pe picioarele sale şi considera că "s-a născut a doua oară".
Teodor Tulpan s-a născut în 14 iunie 1971. Pasiunea pentru munte a avut-o de mic, iar în 1993 a intrat în Asociaţia Salvatorilor Montani Sibiu.
Prima expediţie la care a participat a avut loc în anul 1996, în Munţii Pamir din Asia. A continuat anual cu câte o expediţie, până în anul 2003, când, în luna mai, a escaladat Vârful Everest (8.850 de metri), devenind primul român care a urcat pe cel mai înalt vârf al lumii.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

3 comentarii

Vasi

Acum 13 ani

Bafta multa Fane.
Raspunde

1955, primul român pe Everest

Acum 13 ani

\"58 05/17 Constantin Lacatusu North Col-North East Ridge Commercial Brice Romanian\" Nu mai dezinformati, nu asta este rolul presei. .everesthistory.com/everestsummits/summits95.htm
Raspunde

Corectare

Acum 13 ani

Este vorba de 1995.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus