Candidatul PDL la președenția Consiliului Județean Sibiu, a organizat luni o nouă conferință de presă. Mai jos puteți citi stenograma întâlnirii cu presa a deputatului Corbel Știrbeț.
Cornel Știrbeț:
Vreau să vă fac o demonstrație foarte rapidă cu privire la nevoia președintelui consiliului județean sau a viitorului președinte al consiliului județean de a interveni pentru realizarea unui asemenea obiectiv, respectiv pentru tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești, pentru că dvs. în primul rând, aveați unele îndoieli dacă președintele CJ are legătură cu un tronson de autostradă sau cu construcția de autostrăzi în general, având în vedere că ele se desfășoară pe programul Companiei naționale de autostrăzi. Iată că, din păcate, am ajuns să discutăm despre acest subiect, pentru că guvernul Ponta, a crezut că acum fiind ocupat cu scăparea lui Năstase de la pușcărie, nu mai are timp și de autostrăzi și astfel lucrurile să meargă normal. Ce vreau să vă spun: în 2003, Miron Mitea, ministrul PSD al Transporturilor a vrut ca autostrada culoarului IV Pan European, până la Sibiu poate să meargă mai bine pe Brașov, decât pe Pitești. Toate argumentele erau de ordin tehnic, de ordin financiar, dar argumentul real și foarte aplicat, era faptul că plecând din Brașov, autostrada ajungea și la Cornu. Cornu fiind o localitate foarte importantă din zona de sud a României. Acolo, sunt niște domenii care aparțin domnului Năstase și domnului Victor Ponta. Socrului său, soacrei domnului Ponta, colegei mele de liceu. Evident, probabil se gândește la viitor. Proiectul, după cum știți, nu s-a făcut pe Brașov, s-a discutat mai bine de 10 ani, a intervenit la data respectivă în discuții UDMR și cei interesați din zona de nord-vest a țării și așa s-au schimbat prioritățile prin lege, iar în loc de Culoarul IV Pan European, care era finanțat de Uniunea Europeană, s-a ajuns la autostrada Bechtel, care aceasta oricum ajungea prin Brașov, către București. Cu toate dificultățile pe care le cunoașteți, cu toate problemele care au avut loc la Bechtel, repet, după 10 ani, în 2009 s-a reușit datorită insitenței ministrului Anca Boangiu să se reia Culaorul IV, să revină culoarul IV Pan European ca primă priotate. S-au licitat toate tronsoanele s-au purtat discuții cu privire la Sibiu – Pitești, iar aici trebuie să vă spun că erau variante de finanțare, pentru că varianta de finanțare era până în acest an, până în 2012, doar până la Sibiu – finanțare europeană. Pe tronsonul Sibiu – Pitești era însă în discuție, s-a încercat încă o variantă, un pareneriat public-privat, noi, în special Ion Ariton, pentru că avea o relație directă cu Anca Boagiu, am insistat și am reușit, bienânțeles, cu argumente să convingem Ministerul Transporturilor că tronsonul de autostradă Sibiu – Pitești poate fi finanțat și trebuie să fie finanțat cu bani europeni în exercițiul financiar 2014- 2020. S-au făcut primele demersuri, urma să se liciteze studiul de fezabilitate, să se reia studiul de fezabilitate pe structura proiectelor europene, având și aprobarea comisiei europene pe acest lucru.
Din păcate, ați auzit ce s-a întâmplat, în 23 sau 24 mai, Ministerul Transporturilor anunță că își schimbă strategia și revine la varianta Sibiu – Brașov. Din diferite motive, dar eu cred că sunt aceleași motive: localitatea Cornu. Nu se știu, nu știu din ce bani vor finanțați acești kilometri de autostradă și mai mult, această variantă este dublă față de Sibiu – Pitești, cu dificultăți foarte mari ca să ajungă la București, dacă luăm în calcul Comarnic – Brașov. Deci nu ar fi mai ieftină, nu ar fi mai scurtă, nu ar fi mai bună și s-ar rata și finanțarea eurpeană pentru că UE și Comsia Europeană au spus clar că ei nu finanțează o altă autostradă, decât cea pe care au stabilit-o prin proiect, pentru că atunci când au făcut priectul s-au discutat și varianta Sibiu – Brașov. Toate elementele sociale, economice au fost luate în calcul ca urmare, s-a stabilit că acest Culoar IV este vital pentru România, este vital pentru Europa, pentru zona de sud a Europei, pentru legăturile cu Grecia și Turcia, și acesta este motivul pentru care îl mențin în continuare. Vedeți cât de important este localitatea Cornu. Și dacă s-ar face, să presupune, această autostradă, Sibiul ar fi dezavantajat sigur. Se spune că n-ar avea importanță, pentru că Sibiul se află la confluența drumurilor și drept urmare și dacă s-ar face pe Brașov , tot am fi aproape de autostradă. Eu vă spun că dacă se schimbă acest proiect, tronsonul Sibiu – Brașov nu se va face în viitorii 50 de ani, se va relua Bechtelul ca primă prioritate și Sibiul va mai avea doar legătura până la Arad, dacă Uniunea Europeană nu va retrage fondurile care s-au alocat pentru tronsoanele lictatate. Asta este noua politică a guvernului Ponta. Asta este legătura locală cu guvernul, legătura președintelui CJ, legătura primarului, marelui primar de municipiu Sibiu, cu autostrada și tronsoanele de autostradă.
Eu cred că Bottesch, Cindrea, Johannis, care au atribuții să intervină să ceară guvernuluia, inclusiv să provoace discuții chiar la nivel european, pentru că este o problemă europeană, ar trebui să o facă, nu să se ascundă, să găsească tot felul de programe legate de asfaltarea Sibiu – Agnita sau Șeica Mare – Șeica Mică. Nu am încerdere în PSD, în domnul Cindrea în Bottesch, care nu au făcut și nu au spus nimic legat de acest subiect, fac un apel la colegii mei liberali ca doamna senator Boitan, ca domnul deputat Cazan, să intervină pe lângă ministrul transporturilor domnul Szilagi este un om care cred că înțelege lucrurile, dar face totul la presiunea PSD-ului, la presiunea partidului care știe cel mai bine să profite de o guvernare, bineînțeles călcând în picioare orice interese de ordin comun, de ordin național sau local așa cum e la Sibiu. Îi rog pe cei doi să intervină, să facă toate demersurile, să provoace o discuție, să provoace ministerul, să provoace primul ministru, să spună lucruile pentru că altfel, Sibiul rămâne un punct de încheiere al unei autostrăzi.
M-am oprit la conferința trecută la candidatura domnul Bottesch la președinția Consiliului Județean Sibiu, am spus că a fost un președinte formal, este o candidatură care-și dorește să continue această formalitate, dar dânsul este victima domnului Johannis, care probabil îl obligă să candideze. Nu cred că Bottesch mai vrea să candideze, el a învățat la CJ jocurile de calculator, și-a rezolvat problemele, a așteptat deciziile domnului Johannis și dacă vine cu un program, nu are decât unul singur, cu un singur scop, acela de a repara lucruile proaste făcute în ultimii patru ani, mă refer la drumul Sibiu – Agnita, mă refer la aeroport, mă refer la spital, mă gândesc la banii handicapaților. Deci nu vă a fi un interes din partea populației județului ca să mai accepte o asemenea candidatură.
Dar o să revin să vă prezint care sunt resorturile intime ale acestei legături, toate duc la acest personaj: Klaus Johannis. Este cunoscut și cred că nu poate contesta niciunul dintre dvs., domnul Johannis este în ultimii opt ani primar, este președintele Consiliului Județean, este consiliul local în întregime și este consiliul județean în întregime. Tot ce se face de aceste autorități s-a făcut de Johannis, bine sau rău, de aceea el trebuie să plătească pentru ce trebuie să plătească Bottesch, inculpat în cazul aeroportului ar trebui să fie Johannis. Ce este foarte important și au remarcat unii, însă foarte superficial, este că cel care duce la îndeplinire cele patru autorități vine și vă spune, probabil singurele cuvinte pe care le-a spus în carierea lui politică, fără să aibă consultanți aproape, sau fără să repete de zece sau de 20 de ori că ne-am ridicat atâtea panouri, că ne-am făcut o campanie foarte agresivă și că mergem pe biciclete motorete, pe avioane în campanie ca să vadă lumea ca să existăm. Deci nu știe municipiul Sibiu, județul Sibiu, că Johannis există. Nu știu pe cine crede prost Johannis. Poate să facă campanie agresivă, poate să nu facă nicio campanie, eu cred că lumea știe că există și știe cine este Johannis.
Dar să fiu corect și să precizez că spre deosebire de Botesch și Cindrea sau alte persoane la care am făcut referire, sunt în România două peroane care nu-mi plac nici ca oameni, nici ca personaje politice. Cine credeți că sunt? Domnul Voiculescu și domnul Johannis. Ei sunt cele două persoane pe care le detest, o spun cu toată părerea de rău, pentru că nu-mi place să gândesc rău de oameni, n-am însă încotro. Și vorbesc acum de amândoi, pentru că ei s-au reunit la Sibiu în această uniune într-o situatție în care doresc să perpetueze lururile în așa fel încât s domine în continuare lucrurile. Ei au pus de fapt la cale o inginerie electorală, sperând să mai păcălească o dată Sibiul. De ce spun că nu-mi plac acești oameni, nici ca personaje politice și nici ca oameni, pentru că tot ce fac, fac din orgoliu, din aroganță, cu dorința de dominație, cu o sete de putere nemaintâlnită de multe ori nu contează nici bani, dar bani și i-au asiâgurat și acum totul fac pentru putere. Acesta este rău și face rău românilor, sibienilor, pn în pericol realizarea unor poiecte mari, cum spun eu că sunt, și proiectul de regionalizare și proiectul de autostradă Sibiu – Pitești, proiectul de autostradă Sibiu – Orăștie, de aceea vorbesc despre ei, pentru că altfel i-aș lăsa în plata Domnului.
Sibienii cred același lucru și au conștientizat la alegerile prezidențiale din 2009 faptul că Johnnis acționează doar pentru putere, pentru dominație, știți că Johannis era prim-ministru a candiat ca prim ministru la alegrile prezidențiale din 2009. Dacă Geoană, în relație cu Joahnnis – prim-ministru luau voturile lui Băsescu de la Sibiu și Băsescu lua 38 la sută, Johannis era prim-ministru. Asta l-a tulburat rău pe Klaus Johannis, l-a tulburat rău și i-am respectat suferința și n-am spus nimic timp de trei ani, de când a suferit această suferință în fața sibienilor. Sibienii și-au dat atunci seama și au votat pentru Johannis la locul lui, pentru sete de putere mai mică, pentru dominație mai ușoară, dar nu-i iartă pe sibieni. Acum, el este pornit și vrea revanșa asupra celor 65% dintre sibieni care nu l-au dorit ca prim-minsitru. Vă dați dvs. seama de așa ceva? Foarte greu pentru el.
Orgoliul lui rănit cred că e în continuare în mare agitație, de aici a ajuns la această uniune cu răul cel mare Voiculescu. Așa a ajuns Floare candidat de primar, așa au fost scoși Tuluc și Costeiu din joc. Din cauza acestei inginerii electorale. În concluzie, primii sibieni care au înțeles cine este Klaus Johannis și ce dorește cu el, oameni valoroși importanți, omeni importanți pentru FDGR, oameni cunsoc foarte bine pe domnl Johannis cu ei? I-a mazilit, i-amarginalizat i-a scos din viața publică, doar ca să rămână el, și deasupra FDGR, și deasura municipiului și deasupra județului și ați văzut și deasupra țării, dacă se poate. Din fericire, sibienii nu la-u vrut și sper să continue pe aceași linie.
Cine sunt acești oameni pe care eu îi respect și care au făcut mult mai multe lucruri bunenpentru Sibiu, decât Johannis pe care l i-a mazilit? Eu sper că nu le fac niciun rău pomenindu-le numele aici, dar încep cu Hermann Fabini, pentru că într-un fel am contribuit și eu la convingerea domnului Fabini de a se retrage, de a pleca din viața publică, pentru că așa vrea Johannis. Știți că domnul Fabini a a fost ales consilier local, după ce a fost senator, dar pentru că domnul Johannis mi-a spus că nu poate să aibă o colaborare cu celelalte partide politice din Sibiu dacă nu-l scot e Fabini din listă, am încercat să înțeleg lucrurile, să vorbesc cu el, n-am reușit să-l conving. Până la urmă, l-am convins pe Fabini că e mai bine să plece, ca să nu avem probleme deosebite la nivel de partid. Omul mi-a spus că o să văd mai târziu care sunt implicațile și ce fel de om este Johannis. Mai departe a terminat lucruile cu deputatul Wittstock din diverse motive, pentru că era prea cunoscut și prea bine văzut, trebuia să plece și a plecat. Directorul Schmidt de la Brikenthal nu a avut loc printre oamenii publici ai Sibiului și nu mai vorbesc de profesorul Phillippi, care a fost pus mai departe, continuăm cu profesorul Klemens, dacă știți în consiliul local a spus ceva despre iarbă, despre frunze și la următoarea ședință nu mai putea să se exprime, putem spune și despre popa Klein același lucru. Situația domnului Klein era cunoscută de Johannis încă din anii 90, Johannis știa, nu acum a descoperit că avea niște probleme.
O să trec mai departe la politic și o să ajung aici la primarul de Mediaș. Nu știu dacă vă amintiți, dar în 2004, Thellmannn a trecut de la FGDR la PDL. Am văzut atunci o emisiune care îmi rămâne în minte în care domnul Johannis, îl punea la punct. Îl înfiera într-un mod, în care pe mine m-a speriat. La Antena 1, poate se va găsi o casetă, dacă cineva e interesant. S-a convins și Thelmmann s-a convins și președintele FDGR de la Mediaș și nu mai sunt la FDGR pentru că aveau și alte opinii decât cele ale lui Johannis. Ultimele victime sunt victimele ingineriei de acum Krech, primarul Cisnădiei, Klingeiss, primarul Avrigului, Bleich primarul din Ședica Mică și Bottesch care va fi victimă coletară a celor care se vor întâmpla în actuala campanie electorală. Singura dorință a domnului Johannis este de a-și menține dominația, fără să poată sufla cineva un cuvânt. Asta este. Eu sper ca toți sibienii să fi înțeles că Joannis își dorește acum o revanșă asupra lor, dar trebuie să înțeleagă că asta nu e democrație, nu e spirit german, nu este o uzanță european este dictatură. Dictatură personală. European nu este ca o persoană să domine o comunitate, european este ca o comunitate să-și aleagă dintre ei cei care seamnă cu ei, dacă nu seamănă cu comunitatea, nu ai cum să-i alegi din plăcere primari sau președinți de CJ. European este ca noi, sibienii, să alegem oameni care seamănă cu noi și să nu ne fie rușine cum suntem. Dacă ne e rușine cum suntem, atunci putem alege pe altcineva. Sibienii să-și aleagă oameni care semănă cu ei, care fac împerună cu ei ceea ce fac și nu pe cei care stau cocoțați pe marile panouri.
Vă mulțumesc, aștept întrebări
Reporter: De ce l-ați scos pe Fabinni? Și nu era și Tuluc, nu s-a retras și ei?
Cornel Știrbeț: I-am convns, pentru că atunci nu știam până unde duce setea asta de păutere. De asta regret acum.
Reporter: Și de atunci n-ați mai discutat cu Johannis?
Cornel Știrbeț: Ba da, în perioada aia.
Reporter: Erați pe mână cu Johannis?
Cornel Știrbeț: Nu eram pe nicio mână. Am discutat o discuție politică după alegeri și n-am înțeles și nu mi-a indicat care e motivația lui, am avut discuții cu domnul Fabini, care este un om extraordinar, el a acceptat până la urmă, dar mi-a spus că o să te convingi. De atunci am discutat de multe ori cu Fabini despre problemele politice și administrative din Sibiu, am discutat asta și cu ceilalți, îi cunosc pe toți.
Reporter: De ce faceți aceste afirmații doar din patru în patru ani? Timp de trei ani, trei ani și jumătate nu ați apărut public aproape deloc.
Cornel Știrbeț: E bună întrebarea. Aveți dretate, dar aveam o intenție în primul rând de a nu răspunde cât suntem la putere. Am mai spus acest lucru, eu cred că cei din opoziție trebuie să țipe să critice, să găsească motivații reale, și cei de la putere trebuie să facă.
Reporter: Dar în relația cu Johannis erați în opoziție.
Cornel Știrbeț: Ascultați-mă. E datoria noastră a celor de la organizația județeană de la PDL, pentru că așa ni s-a părut corect. În legătură cu Joahannis, știți că am fost o voce singulară, când și la precedentele alegeri, și în perioada asta am spus lucrurilor pe nume. Am sperat că va înțelege, am sperat că lăsându-l în pace fără nicio intervenție din afară, își va afce mai bine treaba. Nu am vrut să provoc anumite discuții legate de corupție, legate de licitații, legate de altceva ca să vedeți că nici acum nu mă interesează foarte mult aspectul DNA de la aeroport. Să știe oamenii despre ce e vorba și cei de acolo să facă ceva pentru sibieni să nu dea vina pe putere că e presată că sunt ținuți în corzi că fac anumite ucruri prost din cauza presiunilor politice. Acestea au fost motivațiile reale pentru care nu am spus nimic, chiar și în condițiile în care Sitterli, Johannis, Cindrea, el numai se gudură pe lângă Voiculescu și Johannis, când au venit cu demonstrațiile și au pus corul de scuipători dacă-i știți. Știți, o lună de zile. N-am spus nimic. Johannis i-a încurajat, ”veniți să vă dau autorizații”, ”veniți că vă susțin din toate puterile mele”, ”m-am făcut frate cu Bucur, Suditu, Langa”. Asta venea din ura lui față de sibieni că nu l-au votat cei 65%. L-au votat numai 30%, asta e. Deci acestea sunt argumentele tăcerii mele.
Reporter: Considerați că directori ai instituțiilor de deconcentrate care participă la campania dvs electorală și a PDL ar trebui să-și dea demisia din funcție conform legii?
Cornel Știrbeț: Domnul Micu, cine v-a rupt dinții?
Reporter: Cum?
Cornel Știrbeț: Cine v-a rupt dinții?
Reporter: Nu mi i-a rupt nimeni, domnule. Soarta...
Cornel Știrbeț: Am crzut că fiind susținător puternic al domnului Cindrea și ai celor din jur, am crezut că v-ați întâlnit cu niște portocalii...
Reporter: Nu, m-am documentat de pe site-ul dvs....
Cornel Știrbeț: V-ați întâlnit cu portocalii pe aici... Vă dau răspunsul, dar data viitoare poate nu veniți în calitate de susținător al cuiva, veniți în calitate de jurnalist, dacă mai sunteți. Trebuie să prezentați o legitimație, ceva...
Reporter: Dacă doriți, nu mai vin.
Cornel Știrbeț: Niciun director sau funcționar public nu participă mai mult decât îi permite legea la campania electorală. Dați-mi un exemplu concret în afara de situațiile prevăzute de lege. EI pot participa la campanie, dacă-l luăm în condsiderare pe preferatul dvs., domnul Sitterli. Sitterli. A fost funcționar public, și era reprezentantul PSD-ul în circumscripție electorală. N-am spus nimic. Problema asta vă rog s-o rețineți.
Reporter: Într-o conferință de presă colegul dvs. domnul vicepreședinte al CJ, Șovăială a prezentat staff-ul de campanie al dvs la județ și la Mediaș. Și printre persoanele numite aici, a fost din ce-mi aduc aminte direcotrul de la DSV...
Cornel Știrbeț: Nu. În staff-ul de campanie nu fac parte funcționari.
Reporter: Domnul Grigore Popescu era cu baloane în brațe la lansarea candidaților PDL...
Cornel Știrbeț: Și ce nu avea voie? Poate, vă rog să citii legea.
Reporter: Am citit-o.
Cornel Știrbeț: Mai citiți-o până o înțelegeți. DVS. nu o s-o înțelegeți, dar dacă o s-o citiți de mai multe ori cred că o s-o înțelegeți. Alte întrebări?
Reporter: Partidul dvs a comandat vreun sondaj în perioada de campanie electorală?
Cornel Știrbeț: Nu. Ne știm posibilitățile, știm cât câștigăm, nu avem nevoie de sondaj.
Reporter: Cât câștigați?
Cornel Știrbeț: Președinte de Consiliu județean, 30 de primării.
Reporter: Legat de votul politic la CJ, în afară de funcița de președinte?
Cornel Știrbeț: Cel puțin 11 consilieri. Avem opt, ne-am propus să creștem
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Pan European ,
Victor Ponta ,
Cornel Știrbeț ,
Consiliului Județean ,
Ion Ariton ,
Comsia Europeană ,
ministerul transporturilor ,
Şeica Mică ,
Consiliului Județean Sibiu ,
Klaus Johannis ,
Dacă Geoană ,
Domnul Grigore Popescu ,
La Antena ,
Uniunea Europeană Guvernului P ,
Șeica Mare ,
Anca Boagiu ,
Hermann Fabini ,
Anca Boangiu ,
Corbel Știrbeț ,
Directorul Schmidt ,
Domnul Micu ,
Domnul Voiculescu ,
Miron Mitea ,
Ședica Mică
Ultimele comentarii
Acum 17 minute
Săndel
Acum 27 minute
Vasile Roaita
Acum 29 minute
Asdfasdf
Acum 30 minute
No Name
Acum 33 minute
Asdfasdf